Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Γιατί η Γαλλία εμφανίζεται να υποστηρίζει την Ελλάδα- Καταρρέει ο Γερμανογαλλικός άξονας;

Γιατί η Γαλλία εμφανίζεται να υποστηρίζε...
Νασόπουλος Νάσος

Του Νάσου Π. Νασόπουλου

Το τρίτο μνημόνιο που ζητάει η Ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές έχει κόστος 51 δις. ευρώ. Μόνον η Γαλλία είναι εκτεθειμένη στο Ελληνικό χρέος (που ξεπερνάει τα 320 δις.) κατά 65 δις ευρώ.  Ταυτόχρονα, η Γαλλική οικονομία δεν είναι και στα καλύτερά της, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει χωρίς μεγάλους κραδασμούς, μια ενδεχόμενη παύση εξυπηρέτησης του χρέους της, εκ μέρους της Ελλάδας.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Γαλλία, επιδιώκει να αποτραπεί ένα GREXIT. Μέχρι ειδικούς εμπειρογνώμονες έστειλε στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τον Τσακαλώτο να διαμορφώσει την πρόταση που υποβάλλει στο Eurogroup. Ωστόσο, στη Γερμανία οι διαθέσεις έναντι της χώρας μας, παραμένουν άγριες και κάθε μέρα που περνάει αγριεύουν, καθώς όλο και περισσότεροι συντάσσονται με τη γραμμή Σόιμπλε, που επιθυμεί μια έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Είναι φανερό ότι πίσω από το Ελληνικό πρόβλημα δοκιμάζεται και η συνοχή του Γερμανογαλλικού άξονα, ο οποίος, και επί Σαρκοζί, και επί Ολάντ, έδειχνε πανίσχυρος και αδιατάρακτος. Όμως, αυτός ο άξονας δεν οικοδομήθηκε στη βάση της αμοιβαιότητας και της ισοτιμίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Η Γαλλία προσχώρησε σε αυτό τον άξονα, συναισθανόμενη ότι η οικονομία της υπολείπεται της Γερμανικής οικονομίας και επιδιώκοντας να μην την ενοχλεί το Βερολίνο με συνεχείς υποδείξεις ή πιέσεις για λήψη σκληρότερων μέτρων.

Είναι δηλαδή μια συμμαχία που οικοδομήθηκε όχι στη βάση κάποιων αρχών και κοινών οραμάτων, αλλά στη βάση (ούτε καν βραχυπρόθεσμων) συμφερόντων: η Γαλλία κερδίζει την ησυχία της και γλυτώνει τις πιέσεις για λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων και η Γερμανία κερδίζει έναν «σύμμαχο» ώστε να μην εμφανίζεται ότι είναι μόνη της και επιχειρεί να μεταβάλλει την Ευρωζώνη σε «Γερμανοζώνη».

Όμως, αυτού του είδους οι συμμαχίες (που στερούνται αρχών και οραμάτων) είναι καταδικασμένες να είναι προσωρινές και να δοκιμάζονται όταν ένας κίνδυνος δεν απειλεί εξίσου και τους δύο «συμμάχους». Αυτό που συμβαίνει τώρα δηλαδή, με την περίπτωση της Ελλάδας: η Γαλλία φοβάται το κόστος ενός GREXIT, ενώ η Γερμανία εμφανίζεται να μην ανησυχεί ιδιαίτερα.

Το αν ο κίνδυνος που απειλεί τη Γαλλία στην περίπτωση ενός GREXIT είναι τόσο σοβαρός ώστε να διαρρήξει πλήρως τη σχέση της με τη Γερμανία, θα φανεί έως την Κυριακή. Σε κάθε περίπτωση όμως, για τις επόμενες τρεις ημέρες η Ελλάδα έχει στο πλευρό της τη Γαλλία και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα.

Όμως και στη συγκεκριμένη περίπτωση ας μην παρασυρθούμε σε εκτιμήσεις ότι ανασταίνεται το «Ελλάς, Γαλλία συμμαχία», που λέγαμε στη δεκαετία του ’80. Για μια προσωρινή σύγκλιση στη βάση άμεσων συμφερόντων πρόκειται. Και είπαμε, αυτού του είδους οι «συμμαχίες», δεν κρατάνε πολύ. Ας το έχουμε κατά νου…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις