Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο πατρινός Αλέξανδρος Χάχαλης σήμερα στο Διεθνές συνέδριο για τη γνώση, αφιερωμένο στην Υπατία

Ο πατρινός Αλέξανδρος Χάχαλης σήμερα στο...

Κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας

Κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, συμμετέχουν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Επιστημών & Τεχνών με θέμα «Ο Άνθρωπος και η πορεία του προς τη Γνώση ενίοτε μέχρις αυτοθυσίας», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Απόλλωνος Ναός» με την συμβολή του Πολιτιστικού Συνδέσμου ΣΑΦΕΜ το Σάββατο 25 Απριλίου στο Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84», στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. 

Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στην φιλόσοφο, μαθηματικό και αστρονόμο Υπατία (370-415), με την ευκαιρία των 1600 χρόνων από τον βίαιο θάνατό της στην Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για μια προσωπικότητα διεθνώς αναγνωρισμένη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, που θυσίασε την ζωή της στο βωμό της γνώσης, αποτελώντας ταυτόχρονα σύμβολο της Ελευθερίας και της Ακεραιότητας. Προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας των επιστημών και των τεχνών, θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους στην ιστορική διαδρομή και επιδίωξη του Ανθρώπου για πρόοδο και Πολιτισμό! 

Ανάμεσα σε εκείνους που συμμετέχουν είναι ο διεθνούς κύρους εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντώκινς, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρης Νανόπουλος, ο επίτ. Πρόεδρος του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσιος Σιμόπουλος, ο τέως Πρύτανις Παντείου Γεώργιος Κοντογιώργης, άλλα και από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο Σπύρος Μερκούρης, ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης και εμπνευστής του συνεδρίου Αλέξανδρος Χάχαλης, η διακεκριμένη υψίφωνος Τζένη Δριβάλα, η ζωγράφος Εύα Αποστολάτου και πολλοί άλλοι. 
Το Συνέδριο θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Καμίνης, ο Σπύρος Μερκούρης, ο Στέφανος Βογαζιανός Ρόυ, ο Ευάγγελος Στόγιος, ο Αντώνιος Αντωνιάδης, ενώ θα αναμεταδοθεί απευθείας στο διαδίκτυο από το e-learning πρόγραμμα του ΕΚΠΑ και θα είναι δίγλωσσο, Ελληνικά και Αγγλικά.  

Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις (ποίηση, χορός, μουσική, εικαστικά) θα λαμβάνουν χώρα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας από τους: Εύα Αποστολάτου, Αικατερίνα Σαβτσένκο (Ρωσία), Δαρεία Κορνέα, Άγγελο, Βασίλειο Αράπη, Μιχάλη Μηναριτζόγλου, Βαλντερέντο Ντε Ολιβέιρα (Βραζιλία), Εξηκία, Μαρία Καλατζή (εικαστικοί) Μάρω Κουρή, Τίτα Μπονάτσου (φωτογραφία),Υπατία-Μαρία Γερολυμάτου (χορός) Αλίκη Μαρκαντωνάτου (αρχαία λύρα, ωδή), Σοφία Ανδριανού (ωδή)

Μετά το πέρας των ομιλιών ο Αλέξανδρος Χάχαλης θα παρουσιάσει έργο αφιερωμένο στη μεγάλη φιλόσοφο και τον Αέναον Αγώνα προς την Γνώση, με διακεκριμένους καλλιτέχνες: Τζένη Δριβάλα, Αγάπη Παπαμήτσου, Τζίνα Φωτεινοπούλου (υψίφωνοι), Θοδωρής Μπιράκος (βαρύτονος, τρομπέτα), Νίκος Τουλιάτος (κρουστά), Κώστας Γιαλίνης, Όλγα Παππά, Πάρις Κατσίβελος (απαγγελία).

Η ζωγράφος Εύα Αποστολάτου που ζωγράφισε εύγλωττα την Υπατία μιλά στο e-typos για το πώς την εμπνεύσθηκε:

«Λόγω του ότι οι ιστορικοί εξαίρουν εκτός των άλλων και την ομορφιά της, την παρομοιάζω με την Αφροδίτη της Μήλου όπως γεννήθηκε από ένα κοχύλι, σύμφωνα με τον πίνακα του Μποτιτσέλι. Μόνο που στην περίπτωσή της το κοχύλι συνδέεται με τον θάνατό της και όχι με την γέννησή της. Αγνοώντας τις εκκλήσεις, δεν δέχτηκε να απαρνηθεί τις ιδέες της και να ασπασθεί το Χριστιανισμό. Η μεγαλύτερή τη αρετή ήταν το θάρρος. Ενώ γνώριζε, συνέχιζε. Εκείνη την ημέρα του 415 στην Αλεξάνδρεια, είχε ένα ραντεβού... με την Ιστορία. Το μαυροφορεμένο χριστεπώνυμο πλήθος την έκοψε κομμάτια με τροχισμένα κοχύλια και στην συνέχεια τα έκαψε. Δεν έμεινε τίποτα από την Υπατία, αλλά και τα πάντα»

Ποια κοινά στοιχεία βρίσκετε στην σημερινή εποχή με εκείνη της εποχής της Υπατίας, καθώς και οι δύο χαρακτηρίζονται ως εποχές κρίσης.

«Δεν γνωρίζω κάποια εποχή που να μην έχει κρίση, έστω και σε κάποιους μόνο τομείς. Ακόμα και στην κλασική εποχή της Αρχαίας Ελλάδας, στην Αναγέννηση και στον Διαφωτισμό η εξέλιξη της γνώσης και η υψηλή τέχνη δεν τους αφορούσε όλους. Φυσικά και υπάρχουν εποχές που είναι και επίσημα ''σκοτεινές''.
Πολλά ξεκινούν από την ίδια την εκπαίδευση σε πολλές χώρες του κόσμου, που δεν είναι απαλλαγμένη από φονταμενταλιστικές και ιμπεριαλιστικές αντιλήψεις. Η πρόοδος της επιστήμης και η ομορφιά της τέχνης πρέπει να είναι στην υπηρεσία του κάθε ατόμου, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του και πρέπει να έχουν όραμα την καλυτέρευση της ζωής του.  

Η επιστήμη και η τέχνη οφείλουν να ενώσουν τους ανθρώπους και να θυμίζουν ότι στην ιδιοσυστασία μας είμαστε όλοι ίδιοι, πάνω σε ένα άρμα που οδηγεί σε ένα κοινό τέλος, αλλά διαμέσου ενός πολύ όμορφου ταξιδιού. Είναι στο χέρι του καθενός - σε ανάλογο βαθμό - να γίνει η ζωή όμορφη για όλους. Σίγουρα κάποιοι θα δυσαρεστηθούν αν επιτευχθεί αυτό, γιατί η ευτυχία τους συναρτάται από την δυστυχία κάποιων άλλων. Και εδώ η εκπαίδευση και ο πολιτισμός οφείλουν αυτή την εκτίμησή τους, να την αλλάξουν». 

Σάββατο 25 Απριλίου στο Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, είσοδος ελεύθερη με επίδειξη ταυτότητας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture