Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

O Θοδωρής Αμπαζής στο thebest.gr για το πρωτόγνωρο κύμα υπέρ του- "Κάναμε θέατρο στο μπόι των ανθρώπων της πόλης, αυτό δεν λέει το ΚΚΕ;"

O Θοδωρής Αμπαζής στο thebest.gr για το ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Το θέατρο, δεν μπορεί να υπηρετει κανέναν άλλον πέρα από τους ανθρώπους και τις ανάγκες της εποχής

Είναι ίσως  πρώτη φορά που ένα όνομα καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ κυριαρχεί στην επικαιρότητα,  στην Πάτρα, αλλά και στην Αθήνα, για λόγους που δεν  έχουν να κάνουν με σκανδαλώδεις συμβάσεις, με αμφιβόλου καλλιτεχνικής αξίας πανάκριβες παραγωγές, ή με συγκρούσεις και σκάνδαλα, αλλά  με την κινητοποίηση μιας κοινωνίας υπέρ του, με την μαζική απαίτηση να στηριχθεί ένας άνθρωπος που στήριξε τη πόλη και αυτή αντί να τον ανταμείβει, του δείχνει την πόρτα της εξόδου  με κριτήρια αμιγώς κομματικά.

Και παράλληλα είναι πρωτοφανές και για αυτό αισιόδοξο, να συνασπίζονται όλες οι δυνάμεις της πόλης γύρω απο έναν άνθρωπο που δεν ανήκει στις γνωστές καλλιτεχνικές φατρίες, δεν είναι μέλος κανενός πολιτικού κλαμπ, δεν είναι μάστορας των δημοσίων σχέσεων και δεν τον επιβάλλει κανένα σκοτεινό ή φωτεινό κέντρο.

Χθες η Πάτρα για πρώτη φορά συγκεντρώθηκε στην πλατεία Γεωργίου για τον πολιτισμό της και αυτό από μόνο του στέλνει ένα μήνυμα ότι κάτι αλλάζει στην νοοτροπία μας.

Ρώτησα τον Θοδωρή Αμπαζή πώς αισθάνεται που η δουλειά του κινητοποίησε μια ολόκληρη πόλη και το θέμα της αποπομπής του λαμβάνει πανελλαδική διάσταση.

"Είναι πολύ συγκινητικό αλλά και τρομερά ελπιδοφόρο σε μια περίοδο κρίσης, να ξεσηκώνεται ο κόσμος με αφορμή το θέατρο. Είναι μεγάλη ελπίδα αυτό για τον τόπο" μου λέει και συνεχίζει: "Σε ό,τι με αφορά μου δίνει δύναμη και πίστη να συνεχίσω  όπου και αν είμαι, με την αίσθηση ότι η δουλειά που κάναμε όλοι μαζί, εγώ, οι συνεργάτες μου και οι υπάλληλοι του θεάτρου, άξιζε τον κόπο και βρήκε την αναταπόκριση για την οποία δουλέψαμε σκληρά. Δεν κάναμε ένα θέατρο κλειστό για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά ένα θέατρο ανοικτό όπου όλοι νιώθουνε δικό τους, που είναι απόλυτα  συνδεδεμένο με την πόλη, ένα θέατρο στο μπόι των ανθρώπων αυτής της πόλης, κάτι που άλλωστε έλεγε και η δημοτική αρχή προεκλογικά, κάτι που επικαλείται και ως ιδεολογία γενικότερα. Δεν βλέπω τις διαφορές στις ιδεολογικές αρχές στις οποίες αναφέρονται. Κάναμε ένα θέατρο που διδάσκει ήθος, συλλογικότητα, αγάπη, που συμμερίζεται και διδάσκει πνευματικότητα. Το θέατρο είναι ανένταχτο, επαναστατικό, και ρηξικέλευθο, δεν χειραγωγείται από κανένα κόμμα, είτε αυτό είναι το ΚΚΕ, είτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Το θέατρο, δεν μπορεί να υπηρετεί κανέναν άλλον πέρα από τους ανθρώπους και τις ανάγκες της εποχής".

Το επόμενο  ερώτημα είναι: Πώς αισθάνθηκε ο Αμπαζής την ώρα που ο Δήμαρχος του είπε ότι  θα γίνει επαναπροκήρυξη για κάποιον που θα είναι πιο κοντά στις «δικές» τους  ιδέες και τη δική τους φιλοσοφία;

"Κανονικά έπρεπε να παραιτηθώ εκείνη την ώρα. Έχω προσπαθήσει  πολύ για ένα πανελλαδικά αναγνωρισμένο θέατρο που αναπτύσσεται και δεν συρρικνώνεται, μαζί με τους εργαζόμενους που τους έλεγαν χαραμοφάηδες, μαζί με την Πάτρα, για την Πάτρα. Δεν θα περίμενα να με ευχαριστήσει για αυτό. Αλλά όταν αντί να αναγνωρίσει τη δουλειά σου έρχεται ο  Δήμαρχος και σου λέει θα κάνω προκήρυξη για να επιλέξουμε κάποιον με κοντινότερες αρχές... καταλαβαίνεις πώς μπορεί να νιώθεις... Έμεινα μόνο για έναν λόγο, για την αγάπη του κόσμου, των υπαλλήλων, την πίστη των παιδιών της δραματικής που τους διδάσκουμε να αγωνίζονται και να μην τα παρατάνε".

Και το τελευταίο ερώτημα: Θα κάνει αίτηση ο Αμπαζής μετά την επαναπροκήρυξη;

"Οταν σου λέει  στην παρούσα φάση να πάς να κάνεις αίτηση, το κάνει μόνο για να σε ταπεινώσει, είναι κάτι παραπάνω από σαφές. Όταν έχεις έναν καλλιτεχνικό διευθυντή και αναζητάς άλλον πάει να πει ότι αυτός που έχεις δεν σου κάνει."

Για το θέμα θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ σε ανοικτή συνεδρίαση παρουσία και κόσμου. Η θητεία Αμπαζή λήγει στα τέλη Ιουλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημοτική αρχή έχει τάξει την θέση στον 79χρονο κομματικό Κώστα Καζάκο, ο οποίος ετοιμάζεται ήδη.

Και το ερώτημα είναι ένα: θα ακούσει ο Δήμαρχος την πόλη του; Θα κάνει πίσω στο πλαίσιο του αγώνα που δίνουν για τον Αμπαζή, το κόμμα που σέβεται την γνώμη των πολιτών και τους αγώνες; ίδωμεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άν ο Δήμαρχος επιλέξει τη σύγκρουση, στο θέμα Αμπαζή....

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture