Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ανοίγει η αυλαία του 31ου Φεστιβάλ του Σάντανς - Θα προβληθούν τα νέα φιλμ με Tζέιμς Φράνκο, Ρέντφορντ, Λόπεζ, Σουντέικις

Ανοίγει η αυλαία του 31ου Φεστιβάλ του Σ...

Υπάρχει και Ελληνική συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους, η "Βόλτα"

Όπως κάθε Ιανουάριο οι σινεφίλ θα έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους  στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Σάντανς – Sundance Film festival, στην χιονισμένη Γιούτα στα βουνά Wasatch, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το φετινό Φεστιβάλ που ξεκινά σήμερα 22 Ιανουαρίου 2015 και θα κρατήσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2015, περιλαμβάνει ένα πολύ δυνατό line up ταινιών. Στην εναρκτήρια βραδιά έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Netflix «What Happened, Miss Simone?». Μάλιστα στην προβολή στο Eccles Theatre του Παρκ Σίτι της Γιούτα, θα παρευρεθεί ο δημοφιλής ερμηνευτής John Legend που θα κάνει ένα αφιέρωμα στην σπουδαία Νίνα Σιμόνε.

Ο βραβευμένος με Γκράμυ και Χρυσή Σφαίρα, Legend αξίζει να αναφέρουμε πως είναι υποψήφιος φέτος για Όσκαρ στην κατηγορία του καλύτερου τραγουδιού για το «Glory» από την ταινία «Selma».

Δυναμική παρουσία φέτος στο Σάντανς θα έχει και ο «ιμπρεσάριος» του ανεξάρτητου αυτού indie Φεστιβάλ, ο σπουδαίος Αμερικανός καλλιτέχνης Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος και ίδρυσε το 1981 το Ινστιτούτο Σάντανς (τα θεμέλια είχαν ήδη μπει από το 1978) υπό την αιγίδα και εποπτεία του οποίου διοργανώνεται από το 1985 το Φεστιβάλ του Σάντανς

Ο Ρέντφορντ λοιπόν πέρα από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει μαζί με τον διευθυντή προγράμματος του Φεστιβάλ Τζον Κούπερ, θα συμμετάσχει μαζί με τον Τζορτζ Λούκας του «Πολέμου των Άστρων» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση – συζήτηση στο πλαίσιο του «Art of Film Weekend» (θα γίνει την άλλη εβδομάδα) όπου θα μιλήσουν για τις κινηματογραφικές τους πορείες και θα αναλύσουν θέματα περί σκηνοθεσίας και ανεξάρτητου πνεύματος με τον Leonard Maltin.

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ φέτος θα δείξει στο «δημιούργημα» του, το Σάντανς και την ολοκαίνουρια ταινία του ως πρωταγωνιστής, το road movie «A Walk in the Woods» που έχει σκηνοθετήσει ο Κεν Γουάπις ενώ μαζί του πρωταγωνιστούν ο 73χρονος Νικ Νόλτε, η Mary Steenburgen, ο Nick Offerman και η Kristen Schaal με την Έμμα Τόμσον που συνεργάζεται για 1η φορά στον κινηματογράφο με τον παλαίμαχο σταρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Η ταινία μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το οδοιπορικό του ταξιδιωτικού συγγραφέα Bill Bryson, από το ομώνυμο βιβλίο του, όπου εξιστορεί το ταξίδι του – πεζοπορία μαζί με ένα παλιό φίλο στο μονοπάτι Appalachian Trail που διασχίζει την Αμερικανική ενδοχώρα, μήκους κοντά δύο χιλιάδων μιλίων! Στο στοιχείο του ο φυσιολάτρης και οικολόγος Robert Redford, θα κάνει λοιπόν την 1η επίσημη παρουσίαση της νέας του αυτής ταινίας στο Σάντανς, στις 23/1. Το φιλμ απ’ όσο έχει γραφτεί, θα είναι μία περιπέτεια με έντονο το κωμικό στοιχείο.

Το φετινό πρόγραμμα του Σάντανς φαντάζει πολύ δελεαστικό και ελπιδοφόρο. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι κάθε χρόνο από αυτό το Φεστιβάλ προκύπτουν εξαιρετικές ταινίες όπως «Τα Μυθικά πλάσματα του Νότου» πριν 2-3 χρόνια ή τα «Boyhood – Μεγαλώνοντας» και «Whiplash» που φέτος διεκδικούν με αξιώσεις βραβεία Όσκαρ και αυτό της καλύτερης ταινίας.

Από τους τίτλους ταινιών που ήδη ξεχωρίζουν και θα κάνουν την πρεμιέρα τους στο φετινό Φεστιβάλ είναι η κωμωδία «The Bronze» σε σκηνοθεσία Bryan Buckley με την Μελίσα Ράουτς, το «Digging for Fire» με ένα καστ που περιλαμβάνει από την Άννα Κέντρικ και τον Ορλάντο Μπλουμ μέχρι τον Κρις Μεσίνα και τον Σαμ Έλιοτ, το «The D Train» με τον Τζακ Μπλακ, το «Z for Zachariah» όπου συμπρωταγωνιστούν οι Μάργκο Ρόμπι, Τσιουέτελ Τζιόφορ και Κρις Πάιν, το «Slow West» που εκτυλίσσεται στον 19ο αιώνα και γυρίστηκε σε Νέα Ζηλανδία και Σκοτία με τον Μάικλ Φασμπέντερ και τον Kodi Smit McPhee, το «Mistress America» του Νόα Μπάπουμπαχ που ξανασμίγει με την Γκρέτα Γκέριγκ μετά την «Frances Ha» και το «End of Tour» με τον Τζέισον Σίγκελ στον ρόλο του λογοτέχνη David Foster Wallace και την συνέντευξη που είχε δώσει στον ρεπόρτερ του Rolling Stone, David Lipsky (τον υποδύεται ο Τζέσε Άιζενμπεργκ).

Από τα φιλμ που ήδη επισημαίνονται ως ενδιαφέροντα του φετινού Σάντανς είναι και το «Knock Knock» του Ελάι Ροθ με τον Κιάνου Ριβς να ερωτοτροπεί ερωτικά με δύο άγνωστες νέες κοπέλες και να βρίσκει τον μπελά του αλλά και το «Lila & Eve» με την Βαιόλα Ντέιβις και την Τζένιφερ Λόπεζ. Στο θρίλερ αυτό η Ντέβις ερμηνεύει μία γυναίκα που μαθαίνει ότι ο γιος της πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε ένα drive in. Πηγαίνοντας κατόπιν σε μία ομάδα υποστήριξης οικογενειών θυμάτων βίας, θα γνωρίσει μία άλλη γυναίκα (στο ρόλο η Λόπεζ) και παρέα θα τα βάλλουν με μία ομάδα διακινητών ναρκωτικών.

Στο «Mississippi Grind» ο Αυστραλός ηθοποιός Μπεν Μέντελσον και ο Ράιαν Ρέινολντς παίρνουν μέρος σε ένα θρυλικό παιχνίδι πόκερ στη Νέα Ορλεάνη ενώ στο τολμηρό «I Am Michael» με τους James Franco, Zachary Quinto και Emma Roberts σε σκηνοθεσία Justin Kelly, παρουσιάζεται η αληθινή ιστορία του ακτιβιστή και αγωνιστή των δικαιωμάτων της κοινότητας των ομοφυλοφίλων και συνιδρυτή του νεανικού queer περιοδικού XY, Michael Glatze (στο ρόλο ο James Franco),  ο οποίος το 2007, διακήρυξε δημόσια ότι δεν ήταν ακριβώς γκέι κι αφού εγκατέλειψε τον πρώην φίλο του (Zachary Quinto) παντρεύτηκε  μία γυναίκα ( στο ρόλο η Emma Roberts).

Ακόμα στα φιλμ του Σάντανς 2015 ξεχωρίζουν το «Sleeping with other people» με τον Τζέισον Σουντέικις και την Άλισον Μπρι στους ρόλους δύο ανθρώπων εθισμένων στο σεξ και πρώην εραστών που θα συμφωνήσουν σε μία πλατωνική σχέση στο πλαίσιο της θεραπείας τους (παίζουν και ο Άνταμ Σκοτ και ο Τζέισον Μαντζούκας), το «Nasty Baby» σε σκηνοθεσία Σεμπαστιάν Σίλβα από τη Χιλή με τον Tunde Adebimpe και την Κρίστεν Γουίγκ (ένα γκέι ζευγάρι θέλει να αποκτήσει ένα παιδί με την βοήθεια μίας καλής τους φίλης σε ένα στόρι με κάπως θλιβερή κατάληξη) και το «The Stanford Prison» σε σκηνοθεσία Kyle Patrick Alvarez για ένα ψυχολογικό πείραμα του 1971 εγκλεισμού στη φυλακή, μίας ομάδας ανθρώπων.

Δύο επίσης ενδιαφέρουσες ταινίες που έχουν προγραμματιστεί στο φετινό Σάντανς είναι και το «Ten Thousand Saints» των Ρόμπερτ Πουλτσίνι και Σάρι Σπρίνγκερ Μπέρμαν του «American Splendor», οι οποίοι επιστρέφουν στο Sundance με την ιστορία ενός αγοριού που προσπαθεί να επανενωθεί με τον πατέρα του στη Νέα Υόρκη (τους πρωταγωνιστικούς ρόλους υποδύονται ο Άσα Μπάτερφιλντ και ο Ίθαν Χοκ καθώς και το ντοκιμαντέρ «Listen to me Marlon» του Στέβαν Ράιλι που παρουσιάζει κομμάτια από τη ζωή και το άγνωστο έργο του Αμερικανού κινηματογραφικού μύθου Μάρλον Μπράντο.

Τέλος να μην παραλείψουμε και την ελληνική συμμετοχή στο φετινό Σάντανς. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα των ταινιών Μικρού Μήκους του 31ου Φεστιβάλ Sundance, θα προβληθεί και η «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου με την Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, την οποία είδαμε και στο «Χenia» του Πάνου Κούτρα που πρόβαλλε την περασμένη Δευτέρα η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας.. Είναι η 1η φορά που το Sundance επέλεξε ταινία μικρού μήκους από την Ελλάδα στο πρόγραμμά του. Πριν λίγα χρόνια στο Σάντανς είχε προβληθεί το μεγάλου μήκους φιλμ «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη.

Στο Sundance που είναι περίπου 1 ώρα απόσταση από το Παρκ Σίτι έχει και ο ίδιος ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ το «καταφύγιο» του, το σπίτι του. Επίσης εκεί λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο, υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία, φημισμένα εστιατόρια όπως το «The Owl bar», κ.α.

Στο Σάντανς της Γιούτα (που βαπτίστηκε έτσι από τον εμβληματικό ρόλο του Ρέντφορντ στους «Δύο Ληστές» με τον Πολ Νιούμαν του 1969) είχε γυρίσει ο Σίντνει Πόλακ το 1972 και το γουέστερν «Τζερεμάια Τζόνσον» που είχε προβληθεί και στο Φεστιβάλ των Κανών, με πρωταγωνιστή τον Ρέντφορντ.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture