Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Κωστής Καπέλας του «Πολύεδρου» στο thebest.gr για τον Γιάννη Κοντό – «Είχε δυνατό αισθητήριο στην ανακάλυψη νέων ποιητών»

Ο Κωστής Καπέλας του «Πολύεδρου» στο the...

Ο διακεκριμένος ποιητής έφυγε από τη ζωή στα 72 του χρόνια - Είχε γεννηθεί το 1943 στο Αίγιο

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε στους ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων και γενικότερα η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του ποιητή και κριτικού λογοτεχνίας Γιάννη Κοντού στα 72 του χρόνια.

Έσβησε τα ξημερώματα της Τετάρτης 21 Ιανουαρίου 2015 και η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 24 Ιανουαρίου στις 12.30 το μεσημέρι από το νεκροταφείο Παπάγου, στην Αθήνα.

Ο Γιάννης Κοντός προερχόταν από την Αχαία και είχε γεννηθεί στο Αίγιο το 1943.

Όπως έγραψε η εφημερίδα «Τα Νέα», ο εκλιπών ήταν από τις πιο δυναμικές και πρωτοποριακές φωνές των ελληνικών γραμμάτων, ένας  διακεκριμένος ποιητής και λογοτέχνης, ο οποίος άφησε το δικό του αποτύπωμα στο χώρο του πνεύματος και του βιβλίου, για σχεδόν μισό αιώνα. Εξέχουσα μορφή της λεγόμενης «γενιάς του 1970», ο Γιάννης Κοντός εξέδωσε ποιητικές συλλογές, βιβλία με πεζά κείμενα καθώς και τρία βιβλία για παιδιά. Το 1998 είχε μάλιστα τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή «Ο αθλητής του τίποτα».

Όπως ανέφερε στο thebest.gr, ο Κωστής Καπέλας του «Πολύεδρου», η τελευταία ποιητική συλλογή του Γιάννη Κοντού με τίτλο «Η Στάθμη του σώματος» είχε κυκλοφορήσει το 2011 από το Μεταίχμιο και είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις.

Το 2014 ετοίμασε και κυκλοφόρησε ένα τόμο με πεζά κείμενα για πρόσωπα, για τη ζωγραφική, το θέατρο και τα βιβλία με τίτλος «Μυστικά Τοπία» (εκδόσεις Τόπος) ενώ η συνολική ποιητική «σοδειά» του συγκεντρώνεται στο βιβλίο «Τα Ποιήματα (1970-2010)», επίσης από τις εκδόσεις Τόπος.

Όπως ανέφερε συγκινημένος ο Κωστής Καπέλας στο thebest.gr, ο Γιάννης Κοντός είχε έρθει στην Πάτρα και στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Σάββατα της Ποίησης. Ο κ. Καπέλας θυμάται τον ερχομό του Γιάννη Κοντού στις 18 Φεβρουαρίου του 2006, στον 3ο τότε κύκλο των Σαββάτων της Ποίησης.

«Αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν μία “σβελτάδα” στον τρόπο σκέψης του. Διακρινόταν από χιούμορ και επικοινωνιακό χάρισμα αν και παράλληλα ήταν και μοναχικός ως άνθρωπος. Πολύ καλός ποιητής και συνάμα κριτικός λογοτεχνίας, είχε ένα δυνατό αισθητήριο στο να ανακαλύπτει και να ξεχωρίζει νέες αξιόλογες ποιητικές φωνές. Ανάμεσα στους ποιητές που είχε ξεχωρίσει ο Γιάννης Κοντός για παράδειγμα ήταν ο Γιάννης Στίγκας με την ποιητική συλλογή “Ισόπαλο τραύμα”. Είναι μία μεγάλη απώλεια για τον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπέλας στο thebest.gr.

Κείμενα του Γιάννη Κοντού είχαν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και στον Τύπο, σε εφημερίδες όπως Το Βήμα και Τα Νέα.

Είχε σπουδάσει οικονομικά και για ένα διάστημα είχε δουλέψει ως ασφαλιστής. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60 με το πρώτο του βιβλίο, να κυκλοφορεί το 1970. Όπως μας θύμισε και ο Κωστής Καπέλας, ο Γιάννης Κοντός ήταν επί σειρά ετών συνεργάτης των εκδόσεων «Κέδρος», ως σύμβουλος εκδόσεων. Φεύγοντας από τον Κέδρο, πέρασε για ένα σύντομο διάστημα από το Μεταίχμιο και τελευταία συνεργαζόταν με τις εκδόσεις Τόπος.

Αγαπούσε και τη ζωγραφική και είχε γράψει κείμενα για σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους.

Το 11ο βιβλίο του, «Πρόκες στα σύννεφα», του 1999, συνοδευόταν και από 20 χαρακτικά σχέδια που είχε φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο οποίος ως γνωστό έχει σπίτι στο Ρίο της Πάτρας.

Το 2009 ο Γιάννης Κοντός τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Τέλος να αναφέρουμε πως ο εκλιπών αγαπούσε την Αχαία και την Πάτρα, ωστόσο δεν είχε έρθει πολλές φορές με αφορμή λογοτεχνικές εκδηλώσεις στην περιοχή μας παρά τις συχνές προσκλήσεις. Η εξήγηση όπως μας είπε ο κ. Καπέλας ήταν ότι ήταν γενικά δύσκολος στις μετακινήσεις του. «Θα ρωτούσε επανειλημμένα τι καιρό θα είχε, πως θα ήταν οι συνθήκες. Δεν απέφευγε αλλά υπολόγιζε την παραμικρή λεπτομέρεια πριν από κάθε του μετακίνηση μακριά από την Αθήνα», τόνισε.

Ο Γιάννης Κοντός να σημειώσουμε πως έγραφε πεισματικά με μολύβι «για λόγους αντιστάσεως» όπως ο ίδιος έλεγε ενώ δεν είχε ούτε κινητό τηλέφωνο ούτε αυτοκίνητο.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture