Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εξήντα ερασιτεχνικοί θίασοι από 44 πόλεις υπέβαλλαν υποψηφιότητα στον "Μώμο" τα προηγούμενα χρόνια

Εξήντα ερασιτεχνικοί θίασοι από 44 πόλει...

Στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2015 στο Πάνθεον της Πάτρας η φετινή διοργάνωση

Στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2015 ως γνωστό θα λάβει χώρα στο Πάνθεον στην οδό Γούναρη και Κανακάρη, το 7ο Φεστιβάλ σατιρικού ερασιτεχνικού θεάτρου «Μώμος ο Πατρεύς» στο πλαίσιο όπως πάντα των καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου Πατρέων και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου – Πατρινό Καρναβάλι.

Με αφορμή λοιπόν την διοργάνωση που αναμένεται και φέτος να έχει επιτυχία, συγκεντρώνοντας ομάδες από όλη τη χώρα που θα παρουσιάσουν τα σατιρικά τους θεατρικά δεκάλεπτα στην σκηνή του Πάνθεον, το thebest.gr παρουσιάζει την φιλοσοφία του «Μώμου» και ότι έχει προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε πως πρόκειται για ιδέα του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ», το οποίο και κάθε χρόνο αναλαμβάνει τις θεατρικές «γέφυρες» ανάμεσα στα δεκάλεπτα των 10 ομάδων που επιλέγονται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Ο Μώμος, όπως μας θύμισε ο Γιάννης Γεωργακάκης του «Ρεφενέ» και ιθύνων νους της διοργάνωσης, είναι το όνομα δευτερεύοντος θεού της ελληνικής μυθολογίας, που εκδιώχθηκε από τον Όλυμπο επειδή αμφισβήτησε τον Δία.

Είναι ο θεός της χλεύης και του σκώμματος, της ειρωνείας και του σαρκασμού.

Η ονομασία του Φεστιβάλ ειδικότερα, προέρχεται από το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ηλία Α. Συνοδινού, Πατρινού σατιρικού συγγραφέα του 19ου αιώνα.

Η σάτιρα αποτελεί λογοτεχνικό είδος της Ρωμαϊκής εποχής που αναφέρεται στην επίκριση- διακωμώδηση ανθρώπινων συμπεριφορών και καταστάσεων με στόχο τη βελτίωση τους. Η σάτιρα βέβαια είχε εμφανίζεται και νωρίτερα, αλλά χωρίς ευγενείς προθέσεις. Ύμνοι που απευθύνονταν κάποτε στους θεούς, είχαν σκοπό την κινητοποίηση των δυνάμεων της καρποφορίας.

Οι ύμνοι όμως αυτοί, ήταν -την ίδια στιγμή- και ξόρκια, προς αποτροπή κάθε αρνητικού πνεύματος. Από δω προκύπτει κι όλη αυτή, η αισχρολογία, η λοιδορία, η σάτιρα την οποία ξεστομίζει ο Χορός της Φαλλικής Πομπής, ο γεννήτορας της Αττικής Κωμωδίας.

Όπως αναφέρεται σε στοιχεία που μας έδωσε το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας ερασιτεχνικών θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς», ακόμη και σήμερα, σε αγροτικές περιοχές, ακούγονται τέτοιες μαγικές βλασφημίες την περίοδο των απόκρεω.

«Μ’ αυτό το πνεύμα, της ασεβούς κοροϊδίας και επειδή πολλά υπομένουμε από... ευσεβείς της σοβαρότητας, καλούμε κάθε χρόνο ερασιτέχνες θεατρίνους, να συμβάλλουν στη γέννα μίας σατιρικής παράστασης», αναφέρει η σχετική πρόσκληση του φεστιβάλ.

Το χρονικό της προετοιμασίας έχει ως εξής.

Το πρώτο 15ήμερο του μηνός Δεκεμβρίου, ερασιτεχνικοί θίασοι απ’ όλη την Ελλάδα καταθέτουν (βιντεοσκοπημένα) σατιρικά δρώμενα, ελεύθερης θεματολογίας και μέγιστης διάρκειας δέκα λεπτών.

Επιλέγονται δέκα εξ’ αυτών -από επιτροπή- και παρουσιάζονται ζωντανά στη Πάτρα ως μία ενιαία, σπονδυλωτή, θεατρική παράσταση.

Τα σκηνικά, τα ογκώδη σκεύη και τα ιντερμέδια ανήκουν στη φροντίδα των οργανωτών, των «Ρεφενέδων».

Η δραματοποίηση κάθε σατιρικού 10λέπτου γίνεται -και μόνο- από ερασιτέχνες ηθοποιούς.

Το Φεστιβάλ μάλιστα δύναται να καλύψει μεγάλο μέρος των εξόδων τους, εφ’ όσον δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των πέντε ατόμων.

Η Πάτρα ως γνωστό φημίζεται για τη διοργάνωση ενός από τα σημαντικότερα καρναβάλια πανευρωπαικά, με παράδοση που χρονολογείται από το 1829 και τον πρώτο αποκριάτικο χορό στην βίλα Μορέττι..

Δύο από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι η σάτιρα και ο εθελοντισμός, γι’ αυτό και το Φεστιβάλ έχει ενταχθεί και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού.

Λίγες εβδομάδες λοιπόν, μετά το άνοιγμα του Τριωδίου, ο Μώμος... ανεβαίνει στη σκηνή.

Παραγωγή: Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Καρναβάλι Πάτρας

Οργάνωση: Ρεφενέ Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Μουσικοσυνθετών και Μεταφραστών (Ε.Ε.Θ.Σ.Μ & Μ).

Υποστήριξη: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας & Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων.

Η αφετηρία & η δομή του Φεστιβάλ "Μώμος"

Στις 11/3/2007 στο 23ο Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου Καρδίτσας, ο Γιάννης Γεωργακάκης ιδρυτικό μέλος του Ρεφενέ & δόκιμο μέλος της Ε.Ε.Θ.Σ.Μ & Μ. παρουσιάζει στον πρόεδρο της Εταιρείας, τον γνωστό και καταξιωμένο θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο Γιώργο Λαζαρίδη την ιδέα του «Μώμου» και ζητά τη συμβολή του.

Δυο χρόνια αργότερα, το 2009 γίνεται το 1ο Φεστιβάλ με συμφωνία του τότε δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα και του αντιδημάρχου Πολιτισμού Αλέξη Σκαρμέα.

Έκτοτε καθιερώθηκε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Έκαστος Μώμος περιλαμβάνει:

Αφιέρωμα στη σάτιρα, Διαγωνισμό σατιρικών 10λέπτων και Σεμινάριο επιμόρφωσης των ερασιτεχνών καλλιτεχνών.

Από το 2009 μέχρι και το 2013, το Φεστιβάλ είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα. Την περίοδο αυτή σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των διοργανωτών, κατατέθηκαν υποψηφιότητες από 44 πόλεις και 60 διαφορετικούς ερασιτεχνικούς θιάσους.

Δραματοποιήθηκαν κείμενα 60 συγγραφέων εκ των οποίων, 52 ήταν Έλληνες, 8 ξένοι, 6 άγνωστοι και 3 ήταν ολόκληρες ομάδες.

Τα εικοσιεννέα από τα κείμενα ήταν πρωτότυπα, 4 των οποίων τιμήθηκαν με το βραβείο Καλύτερου Σατιρικού 10λέπτου.

Μία βασική αλλαγή του Φεστιβάλ «Μώμος» είναι πως από το 2014 με απόφαση των διαγωνιζομένων, καταργήθηκαν τα βραβεία πλην εκείνου του Κοινού, που δεν αφορά Πατρινές ομάδες.

*Φέτος υποβλήθηκαν 19 συμμετοχές (οι 3 είναι από ομάδες της Πάτρας ενώ 2 είναι από την γειτονική Αιτωλοακαρνανία). Έχει σταλεί επίσης συμμετοχή και από την μακρινή Ρόδο. Από αυτές θα επιλεγούν οι 10 καλύτερες και πιο αντιπροσωπευτικές καθώς και τρεις επιλαχούσες.

Αξίζει τέλος να θυμίσουμε πως στον 3ο Μώμο, το 2011 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων η ομάδα του Ρεφενέ είχε την ευφυή ιδέα να παρουσιάσει θεατροποιημένα μουσικά ιντερμέδια με σατυρικά τραγούδια του εξαιρετικού τραγουδοποιού Λουκιανού Κηλαηδόνη, ο οποίος και ήρθε στην Πάτρα και τιμήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ με τον αναμνηστικό «Μώμο».

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

 

Από το Φεστιβάλ "Μώμος ο Πατρεύς" του 2012.

Από το Φεστιβάλ "Μώμος ο Πατρεύς&qu...

Από το Φεστιβάλ "Μώμος ο Πατρεύς" του 2012.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture