Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Forum Ανάπτυξης 2014: Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Αιτωλοακαρνανίας

Forum Ανάπτυξης 2014: Συγκεκριμένες πρωτ...

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου

Η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και η συντονισμένη δράση των εμπλεκόμενων πλευρών για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Αιτωλοακαρνανίας, με παράλληλη υπέρβαση των παθογενειών του παρελθόντος, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Πρόκειται για την κοινή συνισταμένη των απόψεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και διοργανώθηκε από την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων». Η μαζική συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών και άλλων φορέων, του επιχειρηματικού κόσμου, αιρετών αλλά και εργαζόμενων σε δημόσιες υπηρεσίες, κατέδειξε την αγωνία για το μέλλον του τόπου, υπό το βάρος των επιπτώσεων της  κρίσης, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον για την αναζήτηση ουσιαστικών λύσεων ώστε να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα.

Η επιτυχημένη εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο των  περιφερειακών εκδηλώσεων του Forum Ανάπτυξης 2014 που θα πραγματοποιηθεί για 17η συνεχή χρονιά στην Πάτρα (22 και 23 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Αστήρ») με κεντρική θεματική ενότητα: «Παραγωγική ανασυγκρότηση στην πράξη». Στόχος της προσυνεδριακής Ημερίδας, όπως σημείωσε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο εκδότης του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος, ήταν να αναζητηθούν οι προοπτικές που υπάρχουν ώστε η αναπτυξιακή προτεραιότητα της ανασυγκρότησης να υποστηριχθεί εμπράκτως, να αναδειχθεί η σημασία των συμπράξεων και των συνεργιών αλλά  και να προβληθούν παραδείγματα υγιών και βιώσιμων επιχειρηματικών δράσεων.

Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη σύνταξης και εφαρμογής ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής ο  δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παπαναστασίου. Στην ομιλία του, υπογράμμισε τον αναπτυξιακό ρόλο  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημειώνοντας ότι «μπορεί και πρέπει να δώσει απάντηση στην ανεργία των νέων, στην αγωνία του επιχειρηματία, στα σημερινά αδιέξοδα του αγρότη». Θεωρώντας ότι το να ασκήσει κριτική σε βάρος όσων, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εμπλέκονται στη διαμόρφωση του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος δεν θα προσέφερε πρακτικά οφέλη, προτίμησε να μιλήσει για τη δική του ευθύνη, ως προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Αγρινίου. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης προκειμένου «όλοι μαζί, Δήμοι, Περιφέρεια, φορείς, μέσα στο επόμενο διάστημα, να το συμπληρώσουμε και να το εξειδικεύσουμε».

Ο κ. Παπαναστασίου αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή διαθέτει «διαμάντια» τα οποία μπορούν να αποτελέσουν  πηγή πλούτου και ανάπτυξης. Πρότεινε, μάλιστα, τη συνδιαμόρφωση ενός τοπικού σχεδίου Βιώσιμης Οικονομίας με στρατηγικό άξονα την «τοπικοποίηση». Μέσω αυτού θα μπορούσε να επιδιωχθεί η ενεργειακή αυτάρκεια με ουσιαστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ανάδειξη του ρόλου της βιολογικής γεωργίας και του εναλλακτικού τουρισμού, η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου αλλά και η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει ο ποταμός Αχελώος και  λίμνη Τριχωνίδα. Ειδικά για την αγροτική παραγωγή ο δήμαρχος Αγρινίου σημείωσε ότι μπορεί να αποτελέσει μια συνολική απάντηση στην κρίση και να αναδειχθεί σε κυρίαρχο τομέα της οικονομίας κάθε τόπου.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, αναφέρθηκε στα βασικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας, ως συνέπεια της θέσης στρατηγικής σημασίας την οποία κατέχει, αλλά και στις επιπτώσεις από την απουσία σημαντικών υποδομών. «Πρέπει να πειστούν όλες οι δομές να συνδυάσουν την παραγωγή με την καινοτομία, να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Είναι αναγκαίο να προσελκύσουμε δημόσιες επενδύσεις, να πιέσουμε τα κέντρα αποφάσεων αλλά να μην εμποδίσουμε ξένα κεφάλαια και επενδυτές πριν καν μάθουμε τι θέλουν να φτιάξουν.

Δεν μπορούμε πια να πιστεύουμε ότι θα ζήσει η περιοχή μόνο από κεφάλαια των ντόπιων ή από υπηρεσίες και δημόσια κτήρια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η αντιπεριφρειάρχης. Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των χρηματοδοτικών ευκαιριών με σημείο αιχμής τους πόρους του ΕΣΠΑ. Αναλύοντας τους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να διαμορφωθεί μια  διαφορετική  πραγματικότητα για τον πρωτογενή τομές η κυρία Σταρακά επεσήμανε την ανάγκη αποκατάστασης των δικτύων άρδευσης αλλά και τη δημιουργία νέων.

Παρότι η ανεργία φαίνεται να αποκλιμακώνεται και η μισθωτή εργασία έχει παρουσιάσει εμφανή αύξηση ενώ οι δείκτες οικονομικού κλίματος έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της πενταετίας, εντούτοις βρισκόμαστε μέσα στο πρόβλημα και ο δρόμος είναι δύσβατος. Στη διαπίστωση αυτή προχώρησε, στη διάρκεια της ομιλίας του, ο περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΟΑΕΔ Γιάννης Καρβέλης, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία είναι οι νέοι, οι γυναίκες και γενικά το εργατικό δυναμικό χαμηλών τυπικών προσόντων.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ανησυχητική την αύξηση του ποσοστού των μακροχρόνιων ανέργων εξηγώντας ότι η μακρά παραμονή του εργατικού δυναμικού της χώρας εκτός αγοράς, εκπαίδευσης ή κατάρτισης οδηγεί σε απαξίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του. Ο κ. Καρβέλης σημείωσε ότι η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές δράσεις και κάτω από αυτό το πρίσμα επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός συνεκτικού πλαισίου διαρθρωτικών αλλαγών για τη δημιουργία και καθιέρωση αναπτυξιακού περιβάλλοντος.

Όπως παρατήρησε ο περιφερειακός διευθυντής του ΟΑΕΔ  μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον «θα ανθίσει η υγιής, εξωστρεφής και δημιουργική επιχειρηματικότητα», υπό την προϋπόθεση να συνδυαστεί με έγκυρη διάγνωση των αναγκών της αγοράς και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να προκύψουν βιώσιμες θέσεις εργασίας με βελτιωμένους και δίκαιους όρους απασχόλησης. «Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι το 97% του συνόλου των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές, ενώ το 91% είναι ατομικές. Όχι άλλα καφέ, όχι άλλο ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό με εφήμερα όνειρα και καιροσκοπικές διαθέσεις», τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθούν κίνητρα και έμπνευση σε μια νέα γενιά επιχειρηματιών.

Τέλος, ο κ. Καρβέλης αναφέρθηκε στην κρίσιμη και πολύπλευρη, όπως την χαρακτήρισε, αποστολή του ΟΑΕΔ, του κύριου φορέα υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής για την Απασχόληση και την Καταπολέμηση της ανεργίας, παρουσιάζοντας τις δράσεις τις οποίες υλοποιεί ο Οργανισμός.

Στη διαπίστωση ότι μόνο οι «ζωντανές» επιχειρήσεις είναι σε θέση “να σώσουν δουλειές και να δώσουν δουλειές” προχώρησε ο Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Μπόκας. «Η ελληνική επιχείρηση υφίσταται το  βρόγχο του εκτεταμένου κρατικού παρεμβατισμού, τη γραφειοκρατία που εκτρέφει η πολυνομία, την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, το ευρύτερα αντιεπιχειρηματικό και αντιεπενδυτικό κλίμα», σχολίασε ο κ. Μπόκας περιγράφοντας το αρνητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται ο επιχειρηματικός κόσμος.

Κάτω από αυτό το πρίσμα παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο και καυτηρίασε στην προσπάθεια αποδυνάμωσης του θεσμού όπως αυτή αποτυπώνεται σε επίπεδο κυβερνητικών προθέσεων.  Μιλώντας ειδικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ο Α' αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσουν η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες ενώ είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τόσο ο ορυκτός πλούτος όσο και ο θεματικός τουρισμός. Εκτίμησε, τέλος, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συστρατευθούν με στόχο τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα έχει ως αποτέλεσμα «νέα προϊόντα, νέες θέσεις εργασίας, νέες αγορές και νέο συνάλλαγμα για τη χώρα».

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την άρση των εμποδίων στις ιδιωτικές επενδύσεις ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υδατοκαλλιεργητών Ν. Αιτωλοακαρνανίας Γιάννης Κουρκουμέλης. Στη διάρκεια  της ομιλίας τους παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία που αποδεικνύουν τη δυναμική των υδατοκαλλιεργειών, καθιστώντας  το παραγόμενο προϊόν από τα πλέον εξαγώγιμα της χώρας μαζί με την ελιά και το ελαιόλαδο. Υπογραμμίζοντας τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για τον τόπο από την ενίσχυση του κλάδου, παρατήρησε ότι με τα ψάρια ασχολούνται μόλις 65 επιχειρήσεις ενώ με το λάδι «η μισή Ελλάδα».

Για το λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα για χωροταξικό σχεδιασμό Οργανωμένων Περιοχών (Π.Ο.Α.Υ.) στις οποίες θα προβλέπεται συντεταγμένη ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών με κοινές υποδομές και κοινή περιβαλλοντική διαχείριση, εξέλιξη που θα προσφέρει οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Ορισμένα μόνο απτά παραδείγματα υγιούς και καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, εν καιρώ κρίσης,  παρουσιάστηκαν στη συνέχεια της ημερίδας.  Αρχικά, ο  κ. Γιώργος Αϋφαντής παρουσίασε το προφίλ της «Αϋφαντής ΑΕΒΕ» που ασχολείται με τον κλάδο παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος και, κατόπιν, ο κ. Πολύκαρπος Παπαγιαννίδης, διευθυντής του συγκροτήματος Omalia Village, τον ξενώνα που λειτουργεί φέτος για πρώτη χρονιά στα Κρυονέρια της Ναυπακτίας.

Η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τον ΟΑΕΔ και υποστηρίχθηκε από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και την εταιρία Ιχθυοκαλλιεργειών ΣΑΩ,  ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις και ερωτήσεις από την πλευρά των παρευρισκομένων, στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά