Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 19ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού, Σουλίου Πατρών -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 19ο Φεστιβάλ...

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 21 χορευτικές παραστάσεις

Ο λαϊκός πολιτισμός βρήκε το σπίτι του στο Σούλι Πατρών.

Σε ένα χώρο από σκηνικά που μας θύμισαν αναμνήσεις από γεγονότα και βιώματα των παππούδων μας βγάζοντας μέσα από τις καμάρες τους τον πλούτο του πολιτισμού και της ιστορίας μας που μας παρέδωσαν, πραγματοποιήθηκαν 21 χορευτικές παραστάσεις το τετραήμερο που μας πέρασε, 24 με 27 Ιουλίου 2014.

Εδώ στο Σούλι Πατρών βρήκαν τον τρόπο ομάδες ανθρώπων από κάθε γωνιά της όμορφης Ελλάδας –μαζί με τους μουσικούς ήχους από γκάιντες, τσαμπούνες και ζουρνάδες, λύρες και βιολιά, κλαρίνα και νταούλια - να γίνουν ένα και να μας ξεναγήσουν στα χωριά τους και στην αληθινή ζωή των χωρικών δείχνοντάς μας τι ακριβώς σημαίνει για αυτούς το τραγούδι, ο χορός και τα έθιμα μα πάνω απ’ όλα τα χαμένα πατήματα που έχουμε ξεχάσει στις μέρες μας.

Με μεγάλη επιτυχία λοιπόν έλαβε λήξη το 19ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού που φέτος είχε ως θέμα “Ο Χορός Στη Ροή Των Νερών Και Των Καιρών”, ένα θέμα αφιερωμένο σε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι με τα επιτεύγματα τους στις δυσκολίες της ζωής μας δίνουν το μήνυμα: “Το ποτάμι κυλάει ακολουθώντας τους καιρούς. . . Μα οι καιροί επιτάσσουν το μοντέρνο, το εντυπωσιακό… Χορός, παράδοση, αξίες σταδιακά οδηγούνται σε αυτή την ακατάσχετα δυνατή ροή… και γινόμαστε όλοι συμμέτοχοι ή μάρτυρες της « νοθείας» της παράδοσης. Οι καμάρες του πολιτισμού, που στέκονται αιώνες ορθές μας θυμίζουν πως κάτω από αυτές προβάλλει το παραδοσιακό… το αληθινό… το γνήσιο!

Κοιτώντας τους χορούς που χάνονται και τους καιρούς που αλλάζουν κρατάμε τη σπίθα του πολιτισμού μακριά από…Τη ροή των νερών και των καιρών”.

Στο ειδικά διαμορφωμένο θεατράκι στο Σούλι Πατρών παρακολούθησαν πάνω από δύο χιλιάδες θεατές καθημερινά τα χορευτικά συγκροτήματα που έλαβαν μέρος και ιδιαίτερα ντόπιους χορευτές με αυθεντικές φορεσιές από χωριά που διατηρούν την παράδοση τους αναλλοίωτη.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του Χωριού Aνωγείων Κρήτης, του Βαμβακόφυτου Σερρών, των Ντόπιων Ρουμλουκιωτών αλλά και για πρώτη φορά τίμησαν το χώρο αυτό Ντόπιοι Μικρασιάτες που η αγέραστη φωνή του Κασσίμη Σωτήρη και της Ίγγιλης Τασούλας μας ταξίδεψαν σε Μικρασιάτικες Μνήμες αλλά και των άλλων Ντόπιων Ομάδων, Χωριών, Πολιτιστικών Συλλόγων που πλαισίωσαν το 19ο Φεστιβάλ - Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου Πατρών, Νεανική Ομάδα Αγίου Δημητρίου, Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας, Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών, Χορευτικό Τμήμα Φυσιολατρικού Συνδέσμου Πατρών, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρικού Φλώρινας, Ένωση Ποντίων Σουρμένων - και έκαναν τον κόσμο να ζουν ένα παραμύθι. Γρήγορα όμως όλοι κατάλαβαν πως ήταν μια αληθινή ιστορία με προσδιορισμό την παράδοση μας.

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος με το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών απέδειξαν ότι έχουν μπει για τα καλά στη ρίζα του πολιτισμού ξεσηκώνοντας χωριά με ταυτότητα τον πολιτισμό της Ελλάδας και θυμίζοντας μας ότι στην παράδοση μας δεν «χωράει» το εμπόριο αλλά ούτε και ομάδες επίδειξης με στόχο μόνο την προβολή.

Το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού έχει εξελιχθεί πλέον σε μια ξεχωριστή ετήσια συνάντηση χορευτικών από όλη την Ελλάδα προβάλλοντας και διατηρώντας τον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό. Η επιτυχία του άλλωστε φάνηκε στα πρόσωπα όλων αλλά και από τη καθημερινή παρουσία του κόσμου που στήριξε το θεσμό αλλά στην ουσία την παράδοσή μας που σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να την δούμε στις μέρες μας με τόση αυθεντικότητα. Όλοι επιβράβευσαν για την ουσιώδη αυτή προσπάθεια τους διοργανωτές οι οποίοι εισέπραξαν και τα καλύτερα λόγια από τα χορευτικά συγκροτήματα για τη φιλοξενία που έλαβαν - βλέποντας να δουλεύουν για το σκοπό αυτό από το παιδάκι 5 χρονών μέχρι τους γονείς που μαγείρευαν καθημερινά για 200 άτομα - και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα θεσμό που όπως έλεγαν: “ Το Σούλι Είναι Το Σπίτι Του Πολιτισμού, Της Παράδοσης μας.”

*Να θυμίσουμε ότι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι ο Κεπενός Ανδρέας και η καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ ήταν του Καραγιάννη Ιωάννη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View