Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Γιώργης Γιατρομανωλάκης και Θ. Παπαγγελής έρχονται στο Πολύεδρο της Πάτρας

Γιώργης Γιατρομανωλάκης και Θ. Παπαγγελή...

Θα μιλήσουν στο πλαίσιο της ενότητας εκδηλώσεων «Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου»

Συνεχίζεται η ενδιαφέρουσα ενότητα εκδηλώσεων «Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου» στο Πολύεδρο της Πάτρας, στην οδό Κανακάρη, αυτή την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 με τον Γιώργη Γιατρομανωλάκη να κάνει αφιέρωμα με τίτλο «Άνευ ορίων, άνευ όρων: Παραλλαγές του έρωτα» στον Ανδρέα Εμπειρίκο, τον αποκαλούμενο ποιητή του έρωτα και του νόστου (1901-1975).

Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης έχει γεννηθεί στον Ζαρό Ηρακλείου Κρήτης το 1940. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Ph.D.). Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Όμηρο, τη λυρική ποίηση, την τραγωδία, τον Αριστοτέλη, το αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα, την αρχαία ελληνική λογοτεχνική κριτική και ασχολείται με τη μετάφραση κλασικών κειμένων.

Τα ενδιαφέροντα του στρέφονται επίσης στη μελέτη της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας και έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Σικελιανό, τον Ελύτη, τον Σινόπουλο, τον Ανδρέα Εμπειρίκο, τον Γιάννη Ρίτσο, κ.ά.

Στο μεταξύ το Σάββατο 25 Μαΐου 2013 στις 1 το μεσημέρι στη δέκατη εκδήλωση του κύκλου «Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου», ο Θεόδωρος Παπαγγελής θα μιλήσει με θέμα: «Ελληνικοί έρωτες, λατινικά πάθη ή Πότε, τελικά, ανακαλύφθηκε ο ρομαντικός έρωτας»

Παρόλο που η ελληνιστική λογοτεχνία εμφανίζει ήδη το ερωτικό πάθος ως αυτόνομη αξία, η «ρομαντική» μεγέθυνση του έρωτα ως εναλλακτικής βιοθεωρίας αποτυπώνεται για πρώτη φορά στη Ρώμη του 1ου π.Χ. αιώνα. Ωστόσο, η «ζωή του έρωτα» και η «ζωή για τον έρωτα», όπως προβάλλεται στη ρωμαϊκή ερωτική ποίηση, βρίσκεται σε μετωπική αντιπαράθεση με τα ανακλαστικά μιας κοινωνίας η οποία διέπεται από την ιδεολογία του imperium και της στρατιωτικής/πολιτικής δράσης.

Εξαιτίας αυτής της αντιπαράθεσης, ο εραστής προσπαθεί να νομιμοποιήσει την επιλογή του με μια συστηματική ανατροπή του παραδοσιακού αξιακού συστήματος, και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας βιώνει (και περιγράφει) μια συμπτωματολογία πρώιμου «ρομαντικού πάθους» (εξιδανίκευση της ερωμένης, έρωτας μέχρι θανάτου, απολυτοποίηση του «ερωτικώς ζην»). Μπορούμε, λοιπόν, να εντοπίσουμε «ρομαντικό έρωτα» στην Αρχαιότητα ή έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι το ρομαντικό πάθος, όπως το καταλαβαίνουμε σήμερα, ανακαλύφθηκε μόλις τον 11ο ή 12ο αιώνα;

Ο Θεόδωρος Παπαγγελής είναι καθηγητής από το 1978 στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Έχει γεννηθεί το 1952 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Πήρε πτυχίο κλασικής φιλολογίας από το εκεί πανεπιστήμιο, και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Kαίμπριτζ. Οι ακαδημαϊκές του μελέτες, ξενόγλωσσες και ελληνικές, εστιάζονται στη λατινική και ελληνιστική λογοτεχνία.

Στο βιβλίο του, με τον τίτλο "Η Ρώμη και ο κόσμος της" (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 2005), δοκιμάζει λιγότερο προφανή μονοπάτια για την ξενάγηση του επισκέπτη στα αξιοθέατα και αξιομνημόνευτα της ρωμαϊκής ιστορικής και πολιτισμικής υπερπαραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαγγελής πρόσφατα εξελέγη τακτικό μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα στον κλάδο της Λατινικής Φιλολογίας στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών.

*Στο μεταξύ το βιβλίο «Ιστανμπούλ – Πόλη και αναμνήσεις» του Τούρκου συγγραφέα και διανοούμενου Ορχάν Παμούκ, που κυκλοφορεί σε μετάφραση της Στέλλας Βρετού από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, θα συζητηθεί στη Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνία στο Πολύεδρο, σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα την Τρίτη 28 Μαΐου 2013 στις 7.00 μ.μ.

Ο Θεόδωρος Παπαγγελής.

Ο Θεόδωρος Παπαγγελής.

Ο Θεόδωρος Παπαγγελής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture