Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Οι εκδηλώσεις του Φάρου Ποντίων για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Οι εκδηλώσεις του Φάρου Ποντίων για την ...

Από σήμερα έως την Κυριακή

Όπως είναι γνωστό, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τον Φεβρουάριο του 1994 (Ν. 2193/94, ΦΕΚ 32/Α/94), καθιερώθηκε η  19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο Πανελλαδικός αυτός εορτασμός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, που είχαν ως αποτέλεσμα, να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Σωματείο «Φάρος Ποντίων Πατρών», διανύοντας μια ιστορική διαδρομή 30 περίπου ετών, με αλληλουχία και συνέχεια, εκπληρώνοντας ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον, προγραμματίζει την διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης.  Γιατί, όσο καλύτερα γνωρίζουμε το χθες, τόσο καλύτερα κατανοούμε το σήμερα και τόσο πιο σταθερά και σίγουρα βαδίζουμε στο αύριο….

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Δευτέρα 13 έως  Παρασκευή 17 Μαΐου 2013,

Συνεδριακό κέντρο Αγοράς Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 14 και Ζαΐμη).

Προβολή βίντεο με θέμα τη Γενοκτονία με παράλληλη έκθεση φωτογραφικού υλικού, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , το Δήμο Πατρέων, τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών και το σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας.

 

Ώρες λειτουργίας :  Δευτέρα έως Παρασκευή  9.00 – 13.00 και  Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη   18.00 – 21.00.  ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.  Την έκθεση έχει προγραμματισθεί να την επισκεφθούν  μαθητές  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Στα εγκαίνια,  που θα γίνουν τη Δευτέρα 13 Μαΐου  και ώρα 20.00, ο κ. Γιώργος Κακουλίδης θα απαγγείλει την επιστολή που έγγραψε ο  παππούς του στη φυλακή της Αμάσειας, μια ημέρα πριν τον απαγχονισμό του.  Η  χορωδία του 2ου Γυμνασίου Πατρών, με την καθηγήτριά τους κ. Μαίρη Ελευθεριώτη, θα πλαισιώσει  την εκδήλωση, ενώ ο εκπαιδευτικός  κ. Παρασκευάς Φαντίδης θα εκφωνήσει ομιλία με το ιστορικό της γενοκτονίας.

 

Παρασκευή 17 Μαΐου.

Εθελοντική αιμοδοσία.  Αφιερωμένη στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου και στις 353.000 αθώες αυτές  ψυχές,  που δολοφονήθηκαν με βάναυσο τρόπο.  Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί,   στην εστία του Φάρου από 18.00 – 21.00, σε συνεργασία με το Γ.Ν. Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας».

 

Σάββατο 18 Μαΐου.

Πορεία μνήμης.  Εκκίνηση,  ώρα  20.00 ακριβώς,  από την Εστία του Φάρου Ποντίων,  που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου 38 και Σολωμού (κτίριο ΑΔΕΠ).   Μέσω της Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου, η πορεία  θα κατευθυνθεί  στην πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου και Ακρωτηρίου), όπου στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί  εκδήλωση μνήμης .

 

Στην εκδήλωση θα ψαλλεί  τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Γενοκτονίας.  Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Ηλίας  Γκοτσόπουλος, Αντιπρόεδρος  του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, ενώ θα γίνουν αναφορές στη  ζωή των Ποντίων πριν και μετά την Γενοκτονία,  από μέλη των χορευτικών τμημάτων του Φάρου Ποντίων Πατρών.   Η Μικτή Βυζαντινή Χορωδία Πατρών  θα αποδώσει παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια υπό την διεύθυνση του κ. Φωτίου Μπαρούτα.  Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το γνωστό Πυρρίχιο  χορό – Σέρρα που θα χορέψουν οι άνδρες του χορευτικού τμήματος του Φάρου.

 

Κυριακή 19 Μαΐου

Συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης  που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.

 

Θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας.   Σύντομη ομιλία θα εκφωνήσει ο κ. Αθανάσιος Κούστας, Ειδικός Σύμβουλος Εμπορικού Επιμελητηρίου Αχαΐας.    Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πλατεία Όλγας).

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture