Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Την Δευτέρα η Ορχήστρα Πατρών στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων με μαέστρο τον Αναστάσιο Συμεωνίδη

Την Δευτέρα η Ορχήστρα Πατρών στο Δημοτι...

Τη συναυλία διοργανώνουν Oι Φίλοι της Ορχήστρας Εγχόρδων Πατρών και η Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής

Oι  Φίλοι της  Ορχήστρας Εγχόρδων Πατρών και η  Λέσχη  Φίλων  Κλασσικής  Μουσικής, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πατρών διοργανώνουν συναυλία της Ορχήστρας Πατρών, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 21:00.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 8,00 €, το Φοιτητικό 5,00 € ενώ οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν τη συναυλία. Την Ορχήστρα Πατρών θα διευθύνει ο διακεκριμένος μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει δύο έργα διάσημων κλασσικών συνθετών.

Το Andante Festivo, του Φιλανδού συνθέτη Jean Sibelius, γραμμένο το 1922 έχει εορταστικό χαρακτήρα. Το έργο αυτό έχει μεταδοθεί και ηχογραφηθεί ζωντανά από το ραδιόφωνο υπό την διεύθυνσή του ιδίου του συνθέτη το 1939. Η ηχογράφηση αυτή αποτελεί το μοναδικό δείγμα στο οποίο ο Sibelius διευθύνει δικό του έργο.

Η Συμφωνία για Έγχορδα αρ. 9 του Felix Mendelssohn είναι μία από τις νεανικές του συμφωνίες για έγχορδα, παρ΄ όλα αυτά η δομή της και οι μελωδικές γραμμές που χρησιμοποιεί αντανακλούν σε έναν ώριμο συνθέτη. Ο ακροατής μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει σ’ αυτό το έργο την επιρροή που δέχθηκε ο συνθέτης από τον Mozart και τον Beethoven.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει  το Κονσέρτο για Έγχορδα του «κινηματογραφικού» συνθέτη Nino Rota. Ο συνθέτης ήταν ένα και αυτός παιδί θαύμα, όπως και ο Mendelssohn.

Η μουσική του διακρίνεται από την περιγραφικότητα, αλλά ταυτόχρονα και την συναισθηματική ορμή.

Η συναυλία θα κλείσει με το έργο της συνθέτριας A. Azurmanyan από την Αρμενία.  Το έργο είναι μία φαντασία για Ορχήστρα  Εγχόρδων «Ρετρο», βασισμένο σε θέματα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά το πιάνo (Εθνικό Ωδείο), τη μουσικολογία ( Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Μουσικών Σπουδών) και την διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας (Μουσική Ακαδημία - Βιέννη, Academie Lyrigue - Παρίσι), κάνει τα πρώτα του βήματα ως βοηθός μαέστρου στη Χορωδία Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και το 2002 αναλαμβάνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Ορχήστρας και Χορωδίας Αθηνών.

Από το 2003-2006 διορίζεται μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ζωγράφου και από  το 2010 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με έργα κλασικού ρεπερτορίου καθώς και Ελλήνων συνθετών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο,  Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, στο Φεστιβάλ Settembre Musica στο Μιλάνο και το Τορίνο κ.α.

Το 2008 αναλαμβάνει τη θέση του μαέστρου, δίπλα στον διακεκριμένο αρχιμουσικό  Vladimir Ashkenazy, στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα  Νέων.

Έχει συμπράξει ως μαέστρος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Ρουμανίας, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής.

ΟΡΧΗΣΤΡΑ  ΠΑΤΡΩΝ

Το  1991  το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών αποφάσισε τη δημιουργία Ορχήστρας Εγχόρδων με ονομασία «Οι Σολίστ Της Πάτρας» και την ανάθεσή της μουσικής διεύθυνσης στον μαέστρο Δημήτρη  Μποτίνη.

Η Ορχήστρα  αποτελείται από διακεκριμένους  μουσικούς με τεχνική αρτιότητα, η οποία τους επιτρέπει να λύνουν τα πιο σύνθετα καλλιτεχνικά προβλήματα και να συμπεριλαμβάνουν στο ρεπερτόριό τους έργα συνθετών από τη μπαρόκ εποχή έως τον 20ο αιώνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έργα Ελλήνων συνθετών, τα οποία παρουσιάζονται σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάποια από τα έργα αυτά είναι αφιερωμένα στην Ορχήστρα. Η Ορχήστρα Πατρών καταξιώθηκε πανελλαδικά έχοντας σημαντική παρουσία σε Φεστιβάλ διαφόρων μεγάλων πόλεων. Πραγματοποίησε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θες/νίκης και συμμετείχε στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

Το 1999 αποφασίστηκε η ανάθεση της Διεύθυνσης της Ορχήστρας στο διακεκριμένο μαέστρο Saulius Sondeckis, καθώς επίσης και η μετονομασία της σε Ορχήστρα Πατρών. Οι ενέργειες αυτές συματοδότησαν την έναρξη μιας διεθνούς καριέρας για την Ορχήστρα, με την πραγματοποίηση ενός μεγάλου αριθμού συναυλιών στην Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθούν οι εμφανίσεις στο Philharmony’s Grand Hall του Μονάχου και οι πέντε συναυλίες στο Mirabell Schloss Konzerte στο Σάλτσμπουργκ. Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή της στα Φεστιβάλ Catania Musica Estate, Festival da Bach a Bartok, Feste musicali in Emilia Romagna, 32-emes Semaines Musicales du Mont Blanc στο Chamonix/ Γαλλία, Ost-West Musik Fest 2000 στην Αυστρία , Deutsche Mozart Tage 2000 Uberlingen/Γερμανία, καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και Αθηνών.

To 2004 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα με την προσφώνηση «the best sound of Greece» επιλέχθηκε για την επίσημη συναυλία, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, για τους υψηλούς προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο, εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα και την πόλη της Πάτρας.

Την Ορχήστρα Πατρών έχουν διευθύνει διακεκριμένοι μαέστροι, όπως : Alexandru Lascae, Μαxim Schostakovich, John Georgiadis,  A. Sunshine, V. Schmidt-Gertenbach, Georg Mais, Αλέξανδρος Μυράτ, Νίκος Τσούχλος, Θεόδωρος Αντωνίου και άλλοι. Εχει συμπράξει, επίσης, με διεθνούς φήμης σολίστες όπως: Μ. Τιρίμο, Άρη Γαρουφαλή, Δ. Σγούρο, P. Lang, Alexei Lubimov, Yuri Martynov, Λεωνίδα Καβάκο, Γιώργο Δεμερτζή, Z. Bron, I. Oistrach, V. Tretyakov, L. Leskowitz, G. Winischhofer V.J, Geffert, N Kynaston, G Touvron, B Soustrot, O . Sautter , Ευάγγελο Μπουντούνη, Κώστα Κοτσιώλη, Ε. Ασημακόπουλο, καθώς επίσης και με το σύνολο σχεδόν του δυναμικού της Ελληνικής κλασσικής μουσικής σκηνής. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και ηχογραφήσει για την παραγωγή CD.

Iδιαίτερα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ηχογραφήσεις στις όπερες του Χαίντελ, «Ιούλιος Καίσαρας», «Ταμερλάνος», «Αριάδνη στην Κρήτη» παίζοντας σε όργανα εποχής –ήταν το πρώτο ορχηστρικό σύνολο σε όργανα εποχής στην Ελλάδα-, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου απέσπασαν διεθνείς διακρίσεις, όπως τα τρία σπουδαία βραβεία ECHO για την καλύτερη ηχογράφηση όπερας της χρονιάς από τη Γερμανική Ακαδημία Δίσκου, μοναδική διάκριση για ελληνική Ορχήστρα.

Επίσης, η Ορχήστρα Πατρών έχει αποσπάσει τις διακρίσεις: EDITOR’S CHOICE από το περιοδικό Gramophone, CHOCK από το περιοδικό Le monde de la Musique, καθώς και το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

Η ηχογράφηση του «Ταμερλάνου» προτάθηκε από την εφημερίδα Times του Λονδίνου ως ο δίσκος της εβδομάδας.

Ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture