Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 Αιγιάλεια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BODY & SOUL

/

6 τρόποι να φροντίζεις την υγεία σου καθημερινά, ακόμα κι αν δεν έχεις χρόνο

6 τρόποι να φροντίζεις την υγεία σου καθ...

Διαβάστε και ενημερωθείτε σχετικά

Άγχος, υποχρεώσεις, οικογένεια, φίλοι, δουλειά, χόμπυ… Οι περισσότεροι από εμάς καλούμαστε να στριμώξουμε πολλά πράγματα μέσα στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα πολύ συχνά πιο πολλά απ’ όσα αντέχουμε! Το αποτέλεσμα είναι να μη μας μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και την υγεία μας, το πιο πολύτιμο αγαθό που έχουμε.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να φροντίσουμε τον εαυτό μας καθημερινά, όσο περιορισμένος κι αν είναι ο χρόνος μας. Ποιοί είναι αυτοί; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις!

1.   Φόρα γυαλιά ηλίου, ακόμα κι όταν έχει συννεφιά

Όπως μάλλον ήδη ξέρεις, η UV ακτινοβολία του ήλιου (UVA και UVB) δε βλάπτει μόνο το δέρμα μας, αλλά και τα μάτια μας. Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχει συνδεθεί με τον καταρράκτη, το ηλιακό έγκαυμα κερατοειδούς, τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, αλλά και τον καρκίνο του επιπεφυκότα.

Γι’ αυτό, μην παραλείπεις ποτέ να φοράς γυαλιά ηλίου με ποιοτικούς φακούς, όπως οι φακοί Essilor, κάθε φορά που βγαίνεις από το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλωστε, τα γυαλιά ηλίου δεν αποτελούν μόνο μέσο προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και fashion statement!

2.   …το ίδιο και αντηλιακό

Εκτός από από γυαλιά ηλίου, επιβάλλεται να φοράς καθημερινά και αντηλιακό, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες ή όταν έχει συννεφιά. Αν αναρωτιέσαι αν είναι όντως απαραίτητο να το κάνεις αυτό, οι λόγοι είναι πολλοί και περιλαμβάνουν την αποτροπή της πρόωρης γήρανσης και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Επίλεξε λοιπόν ένα φαρμακευτικό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, όπως αυτά της Frezyderm, και φρόντισε να απλώνεις μία γενναιόδωρη ποσότητα περίπου 20 λεπτά πριν βγεις από το σπίτι το πρωί.

3.   Βάλε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου

Ίσως έχεις τόσα πολλά πράγματα στο μυαλό σου καθημερινά που το τελευταίο που σκέφτεσαι είναι το τί θα φας. Αυτό όμως θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου μακροπρόθεσμα, καθώς το τι τρώμε καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό το πόσο υγιείς είμαστε.

Το να φροντίζεις να υπάρχουν φρούτα και λαχανικά στο κάθε γεύμα σου είναι ένας πολύ απλός τρόπος να στρέψεις τη διατροφή σου προς μία πιο υγιεινή κατεύθυνση. Επίσης, έτσι θα εξασφαλίσεις ότι λαμβάνεις όλες τις απαραίτητες βιταμίνες που περιέχουν αυτές οι πολύτιμες τροφές, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σου και βελτιώνοντας τα επίπεδα της ενέργειάς σου!

4.   Περπάτησε με κάθε ευκαιρία

Αν είσαι από αυτούς που δεν προλαβαίνουν ή δε θέλουν να πάνε γυμναστήριο, μην ανησυχείς! Υπάρχει ένας ανέξοδος, αλλά αποτελεσματικός τρόπος να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου: το περπάτημα.

Αν κάτσεις και σκεφτείς όλα όσα κάνεις μέσα στη μέρα, θα δεις ότι είναι πραγματικά πολύ εύκολο να εντάξεις το περπάτημα σε διάφορα σημεία της ημέρας σου. Μπορείς για παράδειγμα να παρκάρεις λίγο πιο μακριά από τον τελικό σου προορισμό και να πηγαίνεις ως εκεί με τα πόδια. Μπορείς ακόμα να βγάζεις μεγαλύτερες βόλτες το σκύλο σου ή να επιλέγεις το περπάτημα αντί για το αμάξι και τα ΜΜΜ για κοντινές αποστάσεις. Σύντομα θα δεις ότι, χωρίς να το καταλάβεις, θα γυμνάζεσαι καθημερινά!

5.   Πήγαινε για ύπνο νωρίτερα

Παρόλο που πολλοί από εμάς τον βάζουμε σε δεύτερη μοίρα, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας, αφού πρόκειται για μία διαδικασία αποκατάστασης. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας αποτοξινώνεται, η νοητική μας απόδοση βελτιώνεται, ο κίνδυνος για χρόνια νοσήματα μειώνεται και πολλά ακόμα!

Οπότε, μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις τον ποιοτικό ύπνο προτεραιότητά σου; Μείωσε το χρόνο που περνάς μπροστά στις οθόνες πριν κοιμηθείς, απόφυγε τον έντονο φωτισμό και ξάπλωσε στο κρεβάτι σου νωρίτερα απ’οτι συνήθως. Η ποιότητα του ύπνου σου θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά κι εσύ να νιώθεις όλο και περισσότερη ευεξία!

6.   Βάλε το διαλογισμό στη ζωή σου
Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική, όμως της δίνεις την προσοχή που χρειάζεται; Ίσως σκέφτεσαι ότι δεν έχεις χρόνο για να ηρεμήσεις και να επανακτήσεις την ψυχική σου ισορροπία, όμως το άγχος σε επηρεάζει με τρόπους που μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι!

Ο διαλογισμός είναι ένας απλό τρόπος να αποβάλεις το άγχος από τη ζωή σου και να ενισχύσεις την ψυχική σου ανθεκτικότητα στις δύσκολες καταστάσεις. Μόλις 10 λεπτά την ημέρα -ιδανικά το πρωί, αφού ξυπνήσεις και το βράδυ, πριν κοιμηθείς- είναι αρκετά για να αποκομίσεις τα αμέτρητα οφέλη του!

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being