Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Νικόλαος Ζούρος: Η αξία των γεωπάρκων ως...

Νικόλαος Ζούρος: Η αξία των γεωπάρκων ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης

Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των γεωπάρκων στην χώρα μας αλλά και στην Αχαΐα καθώς ο Χελμός-Βουραϊκός είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της UNESCO

TRAVEL WEST FORUM
/

Στην ανάπτυξη των γεωπάρκων στην χώρα μας αλλά και στην Αχαΐα καθώς ο Χελμός-Βουραϊκός είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της UNESCO, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο Travel West Forum ο Νικόλαος Κ. Ζούρος, Καθηγητής Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO.

Επίσης, αναφέρθηκε στους τρόπους που τα γεωπάρκα μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες μέσω διαφόρων μορφών τουρισμού, καθώς πρόκειται για περιοχές της υπαίθρου που ανάλογα με τη μορφολογία τους, μπορούν να «φιλοξενήσουν» διαφόρων ειδών δραστηριότητες.

Η ομιλία του Νικόλαου Ζούρου

Είναι μεγάλη χαρά. που βρίσκομαι σε αυτή τη άντηση και ελπίζω ότι το πρόγραμμα για τα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO, θα συμβάλει στον προβληματισμό, γύρω από το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε με βιώσιμο τρόπο περιοχές της υπαίθρου, μέσα από συγκεκριμένες τουριστικές δραστηριότητες.
Καταρχήν, τι είναι τα γεωπάρκα; Τα γεωπάρκα, είναι περιοχές οι οποίες διαχειρίζονται με ένα βιώσιμο τρόπο, προβάλλοντας γεωλογικά μνημεία, τοπία διεθνούς αξίας, ταυτόχρονα με περιοχές με οικολογικό ενδιαφέρον και πολιτιστική αξία, και διαχειρίζονται με ένα ολιστικό σχέδιο, το οποίο αναφέρεται τόσο στην προστασία των τοπίων και των μνημείων, της έρευνας, της εκπαίδευσης, αλλά και μέσα από την στόχευση για τοπική ανάπτυξη, κυρίως μέσω του τουρισμού.

Τα γεωπάρκα συμπληρώνουν φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο 20 χρόνια και ιδρύθηκαν το 2004, στην έδρα της UNESCO και από το 2015 υπάρχει το παγκόσμιο πρόγραμμα γεωπάρκων της UNESCO, κάτω από την αιγίδα του οποίου σήμερα βρίσκονται 213 περιοχές σε 48 χώρες, 109 στην Ευρώπη, 84 στην Ασία, 13 στη Λατινική Αμερική, 5 στη Βόρεια Αμερική και 2 στην Αφρική.

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευνοημένη, καθώς 9 περιοχές της χώρας εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η περιοχή του γεωπάρκου Χελμού Βουραϊκού στην Αχαΐα. Σε αυτό το πρόγραμμα, έχουν ενταχθεί η Λέσβος, ο Ψηλορείτης στην Κρήτη, ο Χελμός -Βουραϊκός, ο Βίκος -Αώος, η Σητεία, το Τρόοδος στην Κύπρο, τα Γρεβενά και  η Κοζάνη στη Δυτική Μακεδονία, η Κεφαλονιά και Ιθάκη από τα Ιόνια νησιά, η περιοχή της Λαυρεωτικής και φέτος εντάχθηκε και η περιοχή Μετεώρων.

Τα γεωπάρκα, αξιοποιούν την ιδιαίτερη φυσική κληρονομιά, με στόχο την ανάδειξη και προβολή των ιδιαίτερων τοπίων που έχουν οι περιοχές αυτές και η αξιοποίησή τους σαν μοχλός βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Γενικότερα, οι αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, δεν είχαν μέχρι τώρα αυτή την προσοχή, συνέχεια όμως αναπτύσσονται και αναπτύσσουν και μια σειρά από δραστηριότητες. Τα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία βοηθούν ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και ταυτόχρονα να αναπτυχθούν ποιοτικές δραστηριότητες.
Έχουμε ένα ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης προστασίας, εκπαίδευσης, αλλά και βιώσιμης ανάπτυξης που βασίζεται στον τουρισμό. Τα γεωπάρκα αξιοποιούν την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, το τοπικό δυναμικό και τη διασύνδεση τοπικών φορέων. Προκειμένου να προσελκύσουν διάφορες μορφές τουρισμού, στηρίζονται στα εντυπωσιακά τοπία που διαθέτουν.

Το δίκτυο των Γεωπάρκων, υποστηρίζει την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, προσπαθεί για την προστασία και την ανάδειξη γεωλογικών μνημείων που θα προσελκύσουν επισκέπτες.

Τα γεωπάρκα, δεν ασχολούνται μόνο με τα γεωλογικά μνημεία, ασχολούνται και με τον οικολογικό πλούτο των περιοχών.
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η οποία εφαρμόζεται στα γεωπάρκα, είναι ένας άλλος τρόπος προσέλκυσης εκπαιδευτικού τουρισμού στις περιοχές αυτές. Χιλιάδες σχολεία επισκέπτονται περιοχές γεωπάρκων για να δημιουργήσουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου παραδείγματα από την Τουρκία και από τη Γερμανία, όπως και Ευρωπαϊκά camp, τα οποία βοηθούν την προσέλκυση επισκεπτών και σχολείων απ’ όλη την Ευρώπη σε γεωτόπους.

Πολλές δραστηριότητες στην ύπαιθρο συμβαίνουν στα γεωπάρκα, είτε είναι ποδηλασία, ορεινή ποδηλασία, σε περιοχές ιδιαίτερης αξίας και βέβαια οι δραστηριότητες τις οποίες πραγματοποιούμε.  Ξεκινάνε από την ερμηνεία των τοπίων και των γεωτόπων, τις οργανωμένες ξεναγήσεις, στην ύπαιθρο, την παρατήρηση της φύσης ή τον περίπατο σε διαδρομές με φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, οδοιπορία στη φύση, ιππασία, ποδηλασία, ράφτινγκ σε ιδιαίτερα φαράγγια, κανό, ορεινό τρέξιμο, θαλάσσιες περιηγήσεις με σκάφη και πολλές αθλητικές δραστηριότητες.

Η Ελλάδα, είναι μία από τις χώρες με ατελείωτα χιλιόμετρα ακτών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Αιγαίο δημιουργήθηκε από την καταβύθιση τμημάτων της Αιγηίδας, με αποτέλεσμα τα σημερινά νησιά να παρουσιάζουν ένα τεράστιο δυναμικό για την ανάπτυξη τέτοιων μορφών τουρισμού και στη Λέσβο υπάρχει το υποθαλάσσιο απολιθωμένο δάσος πέρα από αυτό της ξηράς

Η γαστρονομία είναι ένα βασικό στοιχείο, για τις περιοχές των γεωπάρκων. Όπως η παρασκευή φαγητών σε ένα γεωθερμικό τοπικό πεδίο στις Αζόρες όπου μαγειρεύουν φαγητό από την γηγενή θερμότητα. Και στην Ελλάδα έχουμε αρκετά γεωθερμικά πεδία που θα μπορούσε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο και γυναικείους συνεταιρισμούς οι οποίοι παρασκευάζουν φαγητά τοπικής γαστρονομίας. Τα γεωπάρκα γιορτάζουν με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και βέβαια δημιουργούν γιορτές αγροτουρισμού για την προβολή των τοπικών προϊόντων, τα οποία παράγονται σε περιοχές αναγνωρισμένες από την UNESCO και ως εκ τούτου αποκτούν μια ιδιαίτερη αξία.

Στα γεωπάρκα, δημιουργούνται πολλές επιχειρήσεις, εξαιτίας αυτών των δραστηριοτήτων που προσελκύουν νέους ανθρώπους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους χώρους αυτούς και βέβαια τα γεωπάρκα παράγουν μια σειρά από γεγονότα για την προβολή των δραστηριοτήτων τους, που ως παράδειγμα έχουμε την παγκόσμια έκθεση του Πεκίνου, όπου οι εκπρόσωποι των γεωπάρκων δημιούργησαν ένα φεστιβάλ παρουσιάζοντας τα στοιχεία. Τα γεωπάρκα είναι παρόντα στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr