Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αικατερίνη Τζιτζικώστα - Unesco: Η άυλη ...

Αικατερίνη Τζιτζικώστα - Unesco: Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και η διασύνδεση πολιτισμού- τουρισμού

Η εναρκτήρια ομιλία της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής της Unesco στο 1ο Travel West Forum

TRAVEL WEST FORUM
/

H πρόεδρος της εθνικής επιτροπής Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, χαιρετίζοντας το 1ο Travel West Forum που διοργανώθηκε στην Πάτρα επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η ανεκτίμητη άυλη πολιτιστική κληρονομιά δεν εξαντλείται στα μνημεία και ότι η Unesco προωθεί την τουριστική και περιηγητική κουλτούρα»

Η Εναρκτήρια ομιλία της Αικατερίνης Τζιτζικώστα

"Είναι μεγάλη τιμή να χαιρετίζω σήμερα με την ιδιότητά μου ως προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο για τον τουρισμό με τίτλο Travel West Forum που διοργανώνει το δημοσιογραφικό site The Best.Gr σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας" ανέφερε η κ. Τζιτζικώστα.

Σκοπός ίδρυσης της Unesco είναι να αγωνίζεται με συνέπεια για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, τη διάδοση της εκπαίδευσης, την ενίσχυση των επιστημών και την προώθηση της ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των λαών, με σεβασμό στις αξίες κάθε πολιτισμού και κουλτούρας.

Ο Διεθνής Οργανισμός, έχοντας συνείδηση ότι το εύρος της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν εξαντλείται στα μνημεία, εργάζεται για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μέσω πρωτοβουλιών.

Για τη διαφύλαξη των προφορικών παραδόσεων του θεάτρου, του χορού, της παραδοσιακής μουσικής, των τελετουργιών, των εορταστικών εκδηλώσεων, αλλά και των γνώσεων και δεξιοτήτων που χαρακτηρίζουν κάθε νέο.

Η σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ανεκτίμητη καθώς αποτελεί κοινή κληρονομιά όλων μας, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και ενισχύοντας την αίσθηση όλοι ότι όλοι είμαστε μέρος ενός ευρύτερου συνόλου.

Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλές εγγραφές στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco εργάζεται ακόμα για να αναδείξει τον ελληνικό πολιτισμό, υλικό και άυλο και διοργανώνει πληθώρα δράσεων που προωθούν τη βιώσιμη πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με γνώμονα πάντα το σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε πολιτισμού και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Παράλληλα, προωθεί τη διαμόρφωση μιας νέας, τουριστικής και περιηγητικής κουλτούρας, που βασίζεται στην υπεύθυνη διαχείριση και αξιοποίηση του πολιτισμικού κεφαλαίου και το περιβάλλον για κάθε προορισμό.

Σε μια εποχή που πολλοί αρέσκονται να υπογραμμίζουν τα στοιχεία που διαφοροποιούν τους πολιτισμούς η Unesco έρχεται αντίθετη στη συγκρουσιακή αυτή τη λογική.

Προωθώντας τα στοιχεία που ενώνουν τους λαούς και αξιοποιώντας την εκπαίδευση και τον πολιτισμό ως αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, συμβάλλοντας συγχρόνως στη διάχυση αξιών προς όφελος της ευημερίας και της αρμονικής συνύπαρξης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr