Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Travel West Forum - Κυνηγώντας τα 5 αστέ...

Travel West Forum - Κυνηγώντας τα 5 αστέρια και ξορκίζοντας το οικοδομικό κλισέ της Μυκόνου…

Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η ενότητα περί υποδομών, αρχιτεκτονικής και πολιτισμού στον τουρισμό, όσα ακούστηκαν στο Travel West Forum

TRAVEL WEST FORUM
/

Διακεκριμένοι επαγγελματίες, επιστήμονες και στελέχη εταιριών μίλησαν στην πρωινή συνεδρία του Travel West Forum για τις υποδομές, την ξενοδοχειακή φιλοξενία, την αρχιτεκτονική και την πολιτιστική ανάπτυξη στο τουριστικό προσκήνιο.

-Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος των Aldemar Resorts: «Κάτι κάνουμε λάθος. Αν και διαθέτουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, τα αεροδρόμια Καλαμάτας, Αθήνας Αράξου, τη Γέφυρα, καλό οδικό δίκτυο, πλούσιο κάμπο και οι δείκτες ανεργίας εγγυούνται εργατικό δυναμικό, παραμένουμε τελευταίοι σε ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών». Παρουσίασε πίνακες που έδειξαν πως ανά την επικράτεια η Δυτική Ελλάδα είναι προτελευταία σε πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία. Για παράδειγμα, ενώ το Νότιο Αιγαίο έχει 294 των 5  αστέρων, η Δυτική Ελλάδα έχει να επιδείξει μόλις 7! Υποστήριξε ακόμα πως στα στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιοποιούνται δεν έχουν σημασία για τα ξενοδοχεία οι αφίξεις αλλά οι δαπάνες. Για το τέλος φύλαξε πάντως την αισιόδοξη είδηση για δυο πεντάστερα καινούρια ξενοδοχεία και έναν «πράσινο» οικισμό στην Ηλεία.  Ευχεται στο μέλλον να μιλάμε όχι για βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά για βιώσιμη εξέλιξη ζωντανεύοντας προυπάρχοντα παλιά κτίρια στις πόλεις.

-Πάνος Λούκας, διευθύνων σύμβουλος της Γέφυρα Α.Ε: Επικεντρώθηκε στα 20 χρόνια της Γεφυρας, το έργο που βελτίωσε την καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών, αύξησε τον οδικό τουρισμό και τους ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια και ανάδειξε ως προορισμό τη Ναύπακτο. Οι θεαματικές εργασίες συντήρησης από τους αλπινιστές, το πέρασμα της ολυμπιακής Φλόγας, οι οργανωμένες επισκέψεις και οι αφορμές για πολιτιστικές διαδρομές ολοκλήρωσαν την τοποθέτησή του.

-Νίκος Τρικουράκης, head of hospitality της εταιρείας κατασκευών και real estate Dimand. Παρουσίασε την ανάπλαση της γειτονιάς Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά καθώς το πρώτο λιμάνι της χώρας, όπως συμβαίνει στην Πάτρα αποτελεί μόνο πέρασμα για τους τουρίστες και όχι προορισμό. Όμως τα «κουφάρια» του εργοστασίου Παπαστράτος μετατράπηκαν σε «πράσινα» κτίρια γραφείων, πάρκινγκ, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων προσελκύοντας 7000 εργαζόμενους, δημιουργώντας εκεί καινούρια αγορά, συνθήκες ασφάλειας αλλά και αποτελώντας αφορμή για νέο πολεοδομικό σχεδιασμό. Τώρα ετοιμάζεται το καινούριο δικαστικό μέγαρο που θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο. Χάρη στη συνεργασία του Δήμου Πειραιά και της Dimand άλλαξε το πρόσωπο της περιοχής στο πνεύμα της πράσινης hospitality. Η εταιρεία είναι σε επαφές για αξιοποιήση παλιών έρημων υποδομών και στην πόλη μας. Αλλωστε, έχει στο ενεργητικό της το Moxy της Ηρώων Πολυτεχνείου και τώρα βρίσκεται στην επικαιρότητα χάρη στην αναβίωση του «Μινιόν» στο κέντρο της Αθήνας.

-Πάνος Δραγώνας αρχιτέκτονας και καθηγητής αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού. Προέτρεψε στην αποφυγή του μοντέλου μαζικού τουρισμού και στην ανατροπή της παγιωμένης ιδέας της πολυτέλειας στα ξενοδοχεία. Εξήγησε πως τα αστεράκια και τα μόρια συγκεντρώνονται με κριτήρια τις τηλεοράσεις ή τις πισίνες που αναπαράγουν το αισθητικό κλισέ της Μυκόνου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα εξοχικά σπίτια.  Κατά την άποψή του το αρχιτεκτονικό αφήγημα πρέπει να είναι απλό και να σέβεται το ελληνικό τοπίο. Εδειξε εικόνες από design ξύλινες καλύβες στη Λισαβώνα και προτάσεις φοιτητών σε λιτό, οικολογικό πνεύμα κόντρα στην άκρατη οικοδόμηση.

Εμπη Σπαθή αρχιτέκτονας και interior designer: Ανέλυσε την προσέγγιση ανάπλασης του νεοκλασικού αρχοντικού του boutique hotel 5 αστέρων The Bold Type στην Πάτρα, εστιάζοντας στην σημασία της επαναλαμβανόμενης μονάδας του δωματίου. Η διάσταση της ελληνικότητας δεν αποτυπώνεται μόνο σε αρχαιοπρεπές ή λαογραφικό ύφος, σχολίασε, παρουσιάζοντας αναλυτικά τους χώρους.

Γεωργία Μανωλοπούλου, μουσειολόγος: Το ψηφιδωτό στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο με τους αθλητικούς αγώνες στη Ρωμαική Πάτρα, το οποίο ανακαλύφθηκε στα Ψηλαλώνια, αποτελεί μοναδικό έναυσμα για να συνδέσουμε την τουριστική ανάπτυξη με την επίσκεψη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με οργανωμένες πολιτιστικές διαδρομές κ.α. Πιστεύει στη συνεργασία δημοσίου, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ενεργών πολιτών για την επίτευξη ολιστικής στρατηγικής στον πολιτιστικό τουρισμό.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr