Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Γιώργος Παπανδρέου: Ανοίγοντας νέους δρό...

Γιώργος Παπανδρέου: Ανοίγοντας νέους δρόμους που θα μας διαφοροποιούν από την πεπατημένη

Όσα είπε στο Travel West Forum

TRAVEL WEST FORUM
/

Το παρών στο Travel West Forum έδωσε ο βουλευτής της Αχαΐας και πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου .

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη για την σχεδίαση εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα είναι καινοτόμες,  θα αναδεικνύουν και θα προστατεύουν ό,τι ομορφότερο έχουμε στο περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.

Όπως ανέφερε, «καινοτομία, εναλλακτικές δράσεις είναι οι έννοιες που υπηρετούν- αν συνδυαστούν σωστά- το νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που πρέπει να δρομολογήσουμε στην περιοχή μας και στη χώρα ολόκληρη ως απάντηση αφ' ενός μεν στις προκλήσεις του ανταγωνισμού και στην περιφέρεια και μη, αφετέρου δε στην κλιματική κρίση. Αναφέρομαι πολύ συχνά στην ανάγκη συναινέσεων. Όμως η συναίνεση απαιτεί τη συμμετοχή της κοινωνίας μας, των πολιτών, των αυτοδιοικητικών φορέων αλλά και των λοιπών φορέων, απαιτεί την συνδιαμόρφωση πολιτικών που θα προσδιορίσουν τις νέες κατευθύνσεις ολοκληρωμένης βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και της χώρας μας και ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Αναφέρομαι επίσης πολύ συχνά στην ανάγκη της συνέχειας των παρεμβάσεών μας. Πολύ εύκολα ξεχνάμε τι έχει σχεδιαστεί, ποιες εμπειρίες και γνώσεις υπάρχουνε και ξεκινάμε και πάλι από την αρχή. Θυμάμαι σαν χθες ένα διεθνές συνέδριο που είχε διοργανωθεί και με δικιά μου συμβουλή, στην περιοχή μας, ακριβώς πριν από 30 χρόνια . Ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του. Διερευνούσαμε τότε, μεταξύ άλλων, τη θέση που πρέπει να αποκτήσει η περιοχή στον τουρισμό τα επόμενα χρόνια. Τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα. Κάτι που δείχνει την υστέρηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Κυρίες και κύριοι, η υστέρηση της Αχαΐας στον τουρισμό έχει και μια θετική πλευρά. Δεν έχουμε κατακλυστεί ούτε έχει εμπεδωθεί ένα πρότυπο τουρισμού που καταστρέφει την ομορφιά της περιοχής μας που θεωρώ ότι πνέει τα λοίσθια. Μπορούμε να σχεδιάσουμε εναλλακτικές μορφές. Που και καινοτόμες θα είναι και θα αναδεικνύουν  και θα προστατεύουν ό,τι ομορφότερο έχουμε στο περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. Η περιοχή μας διαθέτει φυσικές ομορφιές και στην παράκτια ζώνη. Και στον ορεινό όγκο της έχει τη δυνατότητα ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, συνδυάζοντας τα τοπικά προϊόντα και τον πολιτισμό. Έχει τα απαιτούμενα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με ένα από αυτά να είναι η δυνατότητα ανάδειξης του συνεδριακού τουρισμού λόγω και των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει αναξιοποίητες υποδομές που θα μπορούσαν να ξαναζωντανέψουμε για  παράδειγμα με τη δημιουργία ενός πρότυπου ενυδρείου, αξιοποιώντας με έξυπνο και αποδοτικό τρόπο υποδομές που μένουν ανεκμετάλλευτες στην περιοχή μας, αλλά και υποδομές που θα μπορούσαν με κατάλληλο τρόπο και την απαιτούμενη χρηματοδότηση να αποκτήσουν συμπληρωματικότητα ως προς την ωφελιμότητα τους, όπως το φράγμα Πείρου Παραπείρου, την ομορφότερη λίμνη που έχουμε στην περιοχή.

Φίλες και φίλοι σε ένα σύντομο χαιρετισμό θέλω να δώσω το έναυσμα για μια ουσιαστική συζήτηση, ανιχνεύοντας δράσεις ολοκληρωμένες αγροτουριστικής ανάπτυξης με διαδημοτικές συνέργειες, με ανάδειξη των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικής προστασίας με την προστασία της βιοποικιλότητας και την προβολή της βέβαια. Με εκπαίδευση των τουριστικών φορέων ώστε να βοηθηθούν σε νέου τύπου διαχείριση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή. Με ένα συνεκτικό σχέδιο παρεμβάσεων θεματικού τουρισμού και αξιοποίηση των ολοκληρωμένων συγκοινωνιακών αξόνων και υποδομών αλλά και των λιμενικών μας υποδομών. Γιατί η Αχαΐα, η Δυτική Ελλάδα μπορεί να συνδυάσει θαλάσσιο και ορεινό τουρισμό, οικολογικό, ευεξίας, υγείας, γαστρονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τουρισμό, αναδεικνύοντας έτσι νέες μορφές φιλοξενίας, υποστηρίζοντας τοπικές πρωτοβουλίες και δρώμενα. Και να προτάξουμε και νέες έξυπνες δράσεις να στηρίξουμε τοπικές κοινωνίες, όπως έγινε με το χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, « μία διάσταση του τουρισμού δεν πρέπει να μας διαφύγει, ότι ο επισκέπτης είναι συνάνθρωπός μας, έχει τις ίδιες βασικές ανάγκες με τις δικές μας. Άρα αν η ποιότητα ζωής η δικιά μας είναι υποβαθμισμένη στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, στο περιβάλλον, στην εργασία, στις τιμές, αυτό θα το βιώσει ο επισκέπτης και αυτό θα τον αποτρέψει αργά ή γρήγορα. Η σοβαρή βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αν η ποιότητα ζωής το εναντίον είναι αναβαθμισμένη από τα πεζοδρόμια, τα πάρκινγκ της παραλίας μας στην καθαριότητα μέχρι τα νοσοκομεία μας. Αυτό θα εντυπωσιάσει θετικά και θα τον οδηγήσει να ξανάρθει. Γι’ αυτό άφησα για το τέλος τον πολιτισμό μας, γιατί ο πολιτισμός είναι τελικά και η καθημερινότητά μας, όπως είναι και οι νέες διαδρομές που μπορούμε με φαντασία να αξιοποιήσουμε συνδέοντας τα Καλάβρυτα, το ρωμαϊκό ιππόδρομο, τη Βούντενη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το αρχαίο ωδείο, το δημοτικό θέατρο και εκκλησιαστικούς προορισμούς, την Ολυμπία, τους Δελφούς αλλά και νεότερα ιστορικά τοπόσημα και την ιερή πόλη του Μεσολογγίου. Τα αγαθά της όμορφης γης μας, όπως είναι και το κρασί και η σταφίδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, το Καρναβάλι της Πάτρας, τις περιοχές σπάνιου κάλλους, όπως η Στροφιλιά με καινοτόμους ψηφιακούς, διαδραστικούς τόπους αναδεικνύοντας δυναμικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, προσφέροντας τελικά ένα εναλλακτικό όραμα συνδυασμένων δράσεων που μπορούν να φέρουν νέο πλούτο και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό νέους τουριστικούς δρόμους που θα μας διαφοροποιούν από την πεπατημένη του διεθνούς τουρισμού που δείχνει ποια τα όριά του ακόμα και σε εμβληματικές τουριστικές πόλεις, όπως είναι η Βενετία, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ που τώρα αναζητούν τρόπους να απαλλαγούν από τις επιπτώσεις ενός ανορθολογικού τουριστικού μοντέλου. Πυροδοτώντας βιώσιμες προοπτικές στις επόμενες γενιές. Λειτουργώντας ως Προμηθείς και δημιουργοί του μέλλοντος, όχι ως απλοί διαχειριστές και υμνωδοί ενός όμορφου τόπου με λαμπρή ιστορία».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr