Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Η φτώχεια και η ακρίβεια είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα για τους ψηφοφόρους της ΕΕ

Η φτώχεια και η ακρίβεια είναι τα μεγαλύ...

Η υγεία, οι θέσεις εργασίας, η άμυνα, η ασφάλεια και η κλιματική κρίση απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες – Η παράνομη μετανάστευση δεν συνιστά κορυφαία προτεραιότητα

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, έδειξε το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές του Ιουνίου.

Μετά τη φτώχεια ακολουθεί η δημόσια υγεία, οι θέσεις εργασίας, η άμυνα, η ασφάλεια και η κλιματική κρίση. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το μεταναστευτικό έπαψε πλέον να είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα των πολιτών του μπλοκ, παρά την προβολή του θέματος στα μέσα ενημέρωσης αλλά και την πολιτική εκστρατεία που διεξάγουν τα δεξιά και κυρίως τα ακροδεξιά κόμματα τον τελευταίο χρόνο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου

Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θέτει τη φτώχεια και την κρίση του κόστους ζωής, όπως και τον κοινωνικό αποκλεισμό ως το υπ' αριθμόν ένα θέμα για τους ψηφοφόρους που θα προσέλθουν στις κάλπες στις αρχές Ιουνίου για να εκλέξουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%) καθώς και η δημόσια υγεία (32%) είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα είναι 55% και 56%, ενώ 55% αναφέρει ως προτεραιότητα την στήριξη της οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για τους ψηφοφόρους στην Ιταλία, όπου η παράτυπη μετανάστευση μέσω της Μεσογείου από την Τυνησία αυξήθηκε κατακόρυφα πέρυσι, μαζί με εκείνους στην Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, η πρώτη προτεραιότητα είναι οι θέσεις εργασίας και η στήριξη της οικονομίας.

Η μετανάστευση και η Ουκρανία καταγράφηκαν ως τα δύο κορυφαία θέματα για τους ψηφοφόρους στην τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.

Έμφαση στην άμυνα και την ασφάλεια

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέτουν την άμυνα και την ασφάλεια (37%) ως πρώτες προτεραιότητες για την ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή. Ακολουθούν τα ενεργειακά ζητήματα αφενός και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία αφετέρου με 30% και στις δύο κατηγορίες.

Στην Ελλάδα, προτεραιότητες θεωρούνται από τους ερωτηθέντες η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας και της βιομηχανίας της ΕΕ (38%), την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία (36%) και την ενέργεια (35%).

Ο ρόλος της ΕΕ

Αν και τέσσερις στους δέκα πολίτες λένε ότι ο ρόλος της ΕΕ έχει γίνει περισσότερο σημαντικός τα τελευταία χρόνια, το 35% πιστεύει ότι έχει παραμείνει σταθερός και το 22% ότι έχει αποδυναμωθεί.

Σε εθνικό επίπεδο, οι σχετικές πλειοψηφίες σε 15 χώρες πιστεύουν ότι ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο έχει ισχυροποιηθεί με τα χρόνια, με τα ποσοστά να φτάνουν το 67% στη Σουηδία, το 63% στην Πορτογαλία και το 60% στη Δανία.

Στην άλλη πλευρά του φάσματος, οι Σλοβένοι και οι Τσέχοι πολίτες είναι πιο πιθανό να πουν ότι ο ρόλος της ΕΕ έχει γίνει λιγότερο σημαντικός (32% και 30%, αντίστοιχα).

Οι 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα

Περίπου 4 στους 10 ερωτηθέντες στην Ελλάδα θεωρούν είτε πως η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια πολιτική σκηνή έχει γίνει σημαντικότερη (38%) είτε πως έχει παραμείνει σταθερή σε σύγκριση με το παρελθόν (43%), ενώ περίπου 2 στους 10 θεωρούν πως έχει καταστεί λιγότερο σημαντική (18%).

 Σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών (73%, +3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2023) ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή, συμπεριλαμβανομένου ενός πέμπτου (20%) το οποίο δηλώνει πως έχουν πολύ υψηλό αντίκτυπο. Επιπλέον, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η χώρα τους, συνολικά, επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ (71%). Αυτά τα αποτελέσματα είναι σταθερά σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2023 και παραμένουν υψηλά σε ολόκληρη την ΕΕ. Για την Ελλάδα, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή κυμαίνεται στο 83%, ενώ το 70% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η χώρα έχει ωφεληθεί συνολικά από την ένταξη στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ protothema.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις