Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Κινητοποιήσεις από την ΕΙ.Ν.Α

Πάτρα: Κινητοποιήσεις από την ΕΙ.Ν.Α

Το αγωνιστικό πλαίσιο

Η ΕΙΝΑ εν όψει της απεργίας στις 17 Απρίλη αλλά και των ελλείψεων των δομών της περιοχής και το επικείμενο νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: 

"Συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΣ της ΕΙΝΑ εν όψει της απεργίας στις 17 Απρίλη αλλά και των τεράστιων ελλείψεων των δομών της περιοχής και το επικείμενο νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ.

Παραθέτουμε την απόφαση του ΔΣ:

Εγκαινιάστηκε και στην περιοχή μας ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο με πλάνο  σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων να επεκταθούν και στο Γ.Ν Πατρών. Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα συζητιέται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ σε μια τροχιά κατάργησης της αποκλειστικής απασχόλησης στο  ΕΣΥ.Και όλα αυτά με το ψευδεπίγραφο όνομα του νομοσχεδίου<<Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας>>.Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το χαριστικό χτύπημα στο δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων σε μια μακρόχρονη πορεία εμπορευματοποίησης με την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων,την απόδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες,  κάτι που υλοποίησαν απρόσκοπτα όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις.

Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων βασίστηκε στην πρόφαση πως θα μειωθούν οι λίστες αφού οι περισσότερο έχοντες θα αποσυμφορίσουν τη λίστα προς όφελος των φτωχότερων και πως είναι εθελοντικό και όχι υποχρεωτικό τόσο για το προσωπικό ,όσο για τους ασθενείς.

Η αλήθεια είναι πως αποτελεί έναν ωμό εκβιασμό προς τους ασθενείς πως αν θέλουν να ξεπεράσουν τις πολυετείς αναμονές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, όσο και προς τους ιατρούς πως αν θέλουν να αυξήσουν το μισθό τους να το κάνουν ψαρεύοντας πελάτες ασθενείς.Και μάλιστα  με το ίδιο προσωπικό που ανεπαρκούν να λειτουργήσουν οι χειρουργικές αίθουσες το πρωί,με το ίδιο ελλιπές θα λειτουργούν το απόγευμα.

Ταυτόχρονα, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας μαστίζονται από τις τεράστιες ελλείψεις με το Γ.Ν Πατρών να απαριθμεί 54/183 θέσεις  κενές, στοιχείο που αποτυπώνει την προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης του μετά την αναστολή λειτουργίας του βηματοδοτικού κέντρου και τη μη προκήρυξη θέσης υποδιοικητή λόγω αριθμού κλινών. Αντίστοιχα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παραμένουν κενές 87/244 θέσεις, μεταξύ αυτών 8 κενές αναισθησιολόγων και 24 θέσεις ειδικοτήτων χειρουργικού τομέα τη στιγμή που παραμένουν τέσσερις κλειστές χειρουργικές αίθουσες  λόγω έλλειψης προσωπικού. Στην τελευταία προκήρυξη της κατά τα άλλα ενίσχυσης του ΕΣΥ προκηρύχθηκαν μόνο 13 θέσεις για τα δύο νοσοκομεία(9 για το ΠΓΝΠ,4 για το Γ.Ν Πατρών).

Στο νέο σύστημα Υγείας που προωθείται, η ταμπέλα θα γράφει απέξω "δημόσιο" και από μέσα θα αλωνίζουν τα επιχειρηματικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αυτό το "νέο ΕΣΥ" το χωρίζει άβυσσος από την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών του λαού για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πολιτική αυτή οδηγεί στη μεγαλύτερη προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που πωλούν απευθείας υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ασθενείς.Είτε με άμεσες πληρωμές είτε  μέσω ΕΟΠΥΥ -DRG το κόστος λειτουργίας θα βαρύνει τους ασθενείς.

Η κινητοποίηση της Ε.Ι.Ν.Α μαζί με σωματεία εργαζόμενων των δύο νοσοκομείων αλλά και φορείς και εργατικά σωματεία στις 26/4 τη μέρα εγκαινίων των απογευματινών χειρουργείων ήταν η αρχή και δείχνει το δρόμο για τη συνέχεια. Συνεχίζουμε με συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απρίλη παρά την απεργοσπαστική προσπάθεια της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ.Η συμμετοχή μαζί με τα εργατικά σωματεία θα δώσει μετά την τελευταία απεργία -με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το έγκλημα στα Τέμπη -νέα πνοή και ανάταση στο κίνημα ώστε να θέσει επί τάπητος τις διεκδικήσεις και να διαδραματίσει το ρόλο της ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Απέναντι και στην κοροϊδία με την «αύξηση»  του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία αξιοποιώντας τον άθλιο μνημονιακό νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε για άλλη μια χρόνια την απαράδεκτη πολιτική της απόφαση να κρατήσει τον κατώτερο ονομαστικό μεικτό μισθό καθηλωμένο στα 830 ευρώ, επιβάλλοντας στην πλειοψηφία των εργαζομένων να ζουν με 706 ευρώ καθαρά το μήνα. Στο επίκεντρο της απεργιακής μάχης βρίσκονται οι διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέτρα προστασίας του εισοδήματος από την ακρίβεια.

Απαιτούμε

Διπλασιασμό μισθών και προσωπικού
Να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Άμεση λειτουργία όλων των κλειστών χειρουργικών αιθουσών
Διπλασιασμός της χρηματοδότησης της υγείας
Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους

Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας στις 10.30 (πλ Όλγας)

Συνελεύσεις ανά νοσοκομείο και διαδικτυακή συνέλευση για την πρωτοβάθμια το αμέσως επόμενο διάστημα

Συμμετέχουμε στην πρωτομαγιάτικη απεργία

Συνέντευξη τύπου της Ε.Ι.Ν.Α στις 16/4/24 στις 13.00 στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Απογευματινή δράση της Ε.Ι.Ν.Α στις 16/4/24 στις 19.00 στην πλ.Γεωργίου ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση-εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ

Λοιπές δράσεις:Δημιουργία πολιτιστικής ομάδας Ε.Ι.Ν.Α και διοργάνωση αθλητικών τουρνουά(μπάσκετ,ποδοσφαίρου) το επόμενο δίμηνο
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις