Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΒΙ.ΠΕ. Πατρών: Ανησυχία για τη μονάδα διαχείρισης και καύσης τοξικών αποβλήτων- «Η διαδικασία πρέπει να σταματήσει»  

Φωτ. αρχείου unsplash

Φωτ. αρχείου unsplash

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Ευτυχώς που το πήραμε χαμπάρι» αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο Τάσος Γιακουμής

Θέμα συζήτησης είναι η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας διαχείρισης και καύσης επικίνδυνων και τοξικών υγειονομικών αποβλήτων στην ΒΙΠΕ Πατρών.

Πρόκειται για ένα από τα τρία εργοστάσια αυτού του τύπου που εντάσσονται στον εθνικό σχεδιασμό (Ασπρόπυργος, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) και θα έπρεπε να διέπονται από πολύ αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας.

Πιο συγκεκριμένα, πολίτες μέσα από ανοιχτή επιστολή τους, τονίζουν ότι «η μη σωστή διαχείριση των τοξικών ρύπων, ιδίως αυτών που αεριοποιούνται από την καύση, μπορούν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα -κατά συνέπεια στο έδαφος και στα νερά- διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων που μπαίνοντας στους πόρους αναπνοής και την τροφική αλυσίδα, δηλητηριάζουν φυτά, ζώα και ανθρώπους, προκαλώντας πλειάδα προβλημάτων δημόσιας και ατομικής υγείας καρκίνους, υπογονιμότητα, αλλεργίες, ανοσολογικές ανεπάρκειες κοκ».

«Ευτυχώς που το πήραμε χαμπάρι» αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο Τάσος Γιακουμής, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός MD, Διευθυντής ΕΣΥ, και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας που προγραμματίζει να λειτουργήσει σύντομα Ιατρείο στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών) και συνυπογράφει τη σχετική επιστολή.  Όπως επισημαίνει ο κ. Γιακουμής, «θα πρέπει να σταματήσει εδώ η διαδικασία και να γίνει ξανά διαδικασία ελέγχου, να εξεταστούν οι όροι λειτουργίας. Ανησυχούμε για τη δημόσια υγεία, πρόκειται για κάτι που δεν πρέπει να προχωρήσει».

Την επιστολή συνυπογράφουν μαζί με τον κ. Γιακουμή, ο Παναγιώτης Κανελλάκης, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός MD, Msc στη Δημόσια Υγεία, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ, , Ιατρός του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας και του Ειδικού Περιφερικού Ιατρείου Σωφρονιστικού Καταστήματος Πάτρας στον Αγ. Στέφανο (που είναι όμορο της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών) και ο Αμβρόσιος Φράγκος, Χημικός Μηχανικός, Msc, Σύμβουλος Υγείας-Ασφάλειας εργαζομένων και Προστασίας Περιβάλλοντος με κατοικία και δραστηριοποίηση στην Κ. Αχαΐα και τη ΒΙΠΕ.

Να σημειώσουμε ότι, όπως αναφέρουν,έχουν ήδη προσφύγει κατά της θετικής απόφασης στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ έχουν ενημερώσει με σχετική επιστολή  και την Υπουργό Εσωτερικών κα Κεραμέως και τον Πρωθυπουργό. «Περιμένουμε τις επόμενες μέρες να αποπεμφθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της μονάδας στην ΒΙΠΕ Πάτρας, ως ανεπαρκής - επικίνδυνη (βάσει της μελέτης που έχει εγκριθεί) για τη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής» καταλήγουν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις