Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Ηλίας Λογοθέτης, το Πατρινό Καρναβάλι και η τηλεταινία για την ΕΡΤ το 1992- Ο Γιάννης Ζαπάντης θυμάται τα επεισοδιακά γυρίσματα και τον δικό μας Νάσο  

Ο Ηλίας Λογοθέτης, το Πατρινό Καρναβάλι ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

H τηλεταινία που κρατά περίπου μία ώρα είναι ένα γεμάτο ταξίδι στην πόλη με καρναβαλικές εικόνες και ήχους

Ήταν το μακρινό 1992 όταν η ΕΡΤ ετοίμαζε ένα συνοδευτικό πρόγραμμα για τη μετάδοση του Πατρινού Καρναβαλιού

Πρωταγωνιστής ήταν ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης που έφυγε προχθές από τη ζωή ενώ τα γυρίσματα θα γίνονταν στην Καρναβαλική Πάτρα ακόμα και Τσικνοπέμπτη στο «γάμο της Γιαννούλας της κουλουρούς». Η τηλεταινία του Γιώργου Ζαφείρη σε παραγωγή Stefi A.E και τίτλο «Πίσω από τη μάσκα» ήταν ουσιαστικά μία αναδρομή, από το παρελθόν μέχρι τη στιγμή που γίνονταν τα γυρίσματα.

Πράγματι η τηλεταινία που κρατά περίπου μία ώρα είναι ένα γεμάτο ταξίδι στην πόλη με καρναβαλικές εικόνες και ήχους. Τα άρματα, η μουσική, ο χορός, η δημιουργία είναι όλα εκεί.

Για την επιμέλεια της παραγωγής κλήθηκε εκ μέρους της  εταιρείας που την είχε αναλάβει ο Γιάννης Ζαπάντης. Αν και τότε βρισκόταν στο στρατό, πήρε άδεια προκειμένου να έρθει και «να σώσει την κατάσταση» κατά κάποιο τρόπο αφού ο αρχικός υπεύθυνος δεν καταγόταν από την Πάτρα και ήταν αδύνατον να βρει τον τρόπο και τους απαραίτητους ανθρώπους για να δοθούν οι άδειες και οι χώροι για τα γυρίσματα.

«Ενημερώθηκα για το σενάριο ενώ βρισκόμουν καθοδόν, μέσα στο βανάκι» λέει. Όπως θυμάται τα δύο πρώτα τηλέφωνα που έκανε ήταν στον καρναβαλιστή και dj Στέλιο Αποστολόπουλο (πολλές από τις ιδέες του προσαρμόστηκαν στο σενάριο για να υπάρξει το τελικό αποτέλεσμα και η συμβολή του ήταν ιδιαίτερα σημαντική) και τον δημοσιογράφο Νάσο Νασόπουλο, μετέπειτα ιδρυτή του thebest.gr.

«Με τον Νάσο γνωριζόμασταν και είχαμε φιλική σχέση από τότε που συναντηθήκαμε στην ελεύθερη ραδιοφωνία, εκείνος ως διευθυντής του ενημερωτικού και ως παραγωγός στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα του σταθμού Φάρος. Στη συνέχεια εγώ έφυγα από την Πάτρα.

Η συμβολή του στη δημιουργία της ταινίας ήταν σημαντική. Όταν έφτασα στην Πάτρα δεν είχε καλυφθεί ούτε το 1/10 των γυρισμάτων του σεναρίου και εκείνος βοήθησε με ό,τι μέσα είχε. Έβλεπε την παραγωγή ως επένδυση για τον τόπο. Ήξερε ότι η Πάτρα και το Καρναβάλι της είχε να κερδίσει μέσα από αυτή την προβολή. Μέσα και από τη θέση του στο γραφείο Τύπου του Δήμου έβαλε όλες του δυνάμεις.

Έπρεπε να βρεθούν οι επαφές, να παρθούν άδειες και ο συντονισμός από κάποιον που ήταν γνώστης των πραγμάτων ήταν καθοριστικός. Θυμάμαι ήταν μαζί μας στα γυρίσματα που έγιναν σε μία από τις πιο παλιές ταβέρνες στην Μπουκαούρη. Το γύρισμα ακολούθησε μία κρασοκατάνυξη. “Το τερπνόν μετά του ωφελίμου”, μου είπε. Ο Νάσος ήταν άνθρωπος της παρέας. Δεν λείπει μόνο επειδή ήταν ένα αστέρι της δημοσιογραφίας που είχε τη διορατικότητα να δει τι θα συμβεί στο μέλλον. Ήταν κι ένας άνθρωπος της επικοινωνίας. Ήταν μια μεγάλη καρδιά.

Η συνεργασία με τον Ηλία Λογοθέτη

Ο Γιάννης Ζαπάντης μιλάει και για την συνάντησή του με τον ηθοποιό Ηλία Λογοθέτη.

«Θυμάμαι όταν έφτασα στο ξενοδοχείο Αστήρ όπου βρίσκονταν οι συντελεστές προκειμένου να δω σε ποιο σημείο βρισκόμασταν, έπεσα πάνω στον Ηλία Λογοθέτη. Μου είπε «Καλώς τον, να ξεκινήσουμε το γύρισμα γιατί έχω και δουλειές;».  Ήταν κάτι άλλο από  που συνηθίζαμε να βλέπουμε. Όταν με έβλεπε αγχωμένο μου έλεγε “Μάθε να ζεις” με στόμφο. Ήταν ένας φιλόσοφος και πολύ ρομανικός άνθρωπος. Ερμήνευε τα πράγματα και είχε τον τρόπο να τα κάνει κατανοητά και στους άλλους. Ως ηθοποιό τον βλέπαμε σε ένα κρεσέντο όμως ήταν ένας πράος άνθρωπος που πίστευε πολύ στην ανθρωπιά και τη δικαιοσύνη.

Μπορούσε να μπει σε έναν ρόλο και να τον κάνει δικό του. Ήταν ένας ιδιαίτερα μεγάλος καλλιτέχνης, μία μεγάλη προσωπικότητα, ήταν συνειδητοποιημένος κοινωνικά. Διάβαζε πάρα πολύ, όταν έβλεπε το σενάριο ανέτρεχε στη βιβλιογραφία προκειμένου να έχει πληροφορίες που θα τον βοηθούσαν με τον ρόλο του. Αγαπούσε πολύ την Πάτρα και πριν και μετά από αυτή την τηλεταινία, ερχόταν πολλές φορές».

 

*Την ταινία δημοσίευσε χθες στο YouTube ο Στέλιος Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις