Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EXODOS

/

Πάτρα - Τρία μεζεδοπωλεία με ταυτότητα και γεύσεις που θα ζήλευαν και παγκοσμίου φήμης σεφ

Πάτρα - Τρία μεζεδοπωλεία με ταυτότητα κ...
Πολίτης Στάθης

Μαγαζιά διαφορετικά από τα συνηθισμένα, από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν

Τα δύο τελευταία χρόνια, μετά το κατακλυσμιαίο πέρασμα της πανδημίας, κάτι μοιάζει να κινείται στην εστίαση της Πάτρας. Νέες προσπάθειες εμφανίζονται από το πουθενά και προσδίδουν φρέσκο αέρα σε έναν κλάδο που ανέκαθεν αποτελούσε κομβικό κομμάτι της ταυτότητας της πόλης, αλλά την τελευταία δεκαετία έχει ταλαιπωρηθεί πολύ.

Μέσα στην πανσπερμία των επιλογών, υπάρχει μια αγαπημένη ειδική κατηγορία που δεν προβάλλεται συχνά -τα μεζεδοπωλεία (μην κολλήσουμε στην ονομασία, κάποιοι μπορεί να τα έλεγαν ουζερί, τσιπουράδικα, καθένας με το γούστο του).

Μεταξύ αρκετών αξιόλογων προτάσεων που υπάρχουν πλέον στην πόλη, εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τρία μαγαζιά τα οποία ξεχωρίζουν γιατί έχουν κάτι διαφορετικό να πουν και το κυριότερο, το λένε με τον απόλυτα μοναδικό του τρόπο το καθένα. Δύο σχετικά πρόσφατες προσπάθειες και μία σταθερή εδώ και δεκαετίες. Ελπίζουμε να απολαύσετε την βόλτα όσο κι εμείς.

___________________________

"ΒΡΑΧΟΣ"

Ο Τραγότσιαλος δεν είναι καφενείο, δεν είναι ουζερί, ούτε μεζεδοπωλείο. Είναι τοπόσημο.

Δεν είναι τυχαίο πως ελάχιστοι Πατρινοί γνωρίζουν το όνομα του μαγαζιού που για δεκαετίες ολόκληρες στέκει στην δεξιά πλευρά της πλατείας Μαρκάτο. Ναι, λέγεται "Ο Βράχος", αλλά ποιος ασχολείται με τέτοια τώρα; Σίγουρα όχι ο Τραγότσιαλος.

Όσοι έχουν πάει έστω και μια φορά στο μαγαζί που έφτιαξε ο πρόσφατα αποθανών κυρ-Παναγιώτης, δεν χρειάζονται αυτό το κείμενο για να καταλάβουν την αξία του και το βαρύγδουπο επιθετικό προσδιορισμό που του χαρίσαμε.

Τα παιδιά του κυρ-Παναγιώτη, ο Νίκος και η Σούλα, συνεχίζουν την παράδοση χωρίς να αλλάξουν απολύτως τίποτε -άντε με λιγάκι χαμόγελο παραπάνω, γιατί τον κυρ-Παναγιώτη αν δεν τον ήξερες, μπορεί και να παρεξηγούσες τις πάντα αιχμηρές του ατάκες!

Στον Τραγότσιαλο δεν θα πας για τις γκουρμέ επιλογές και το περίτεχνο μενού -άλλωστε τι λέμε, δεν υπάρχει καν μενού! Θα πας για να περάσεις λίγες στιγμές μονάκριβες με την αγαπημένη σου παρέα. Και πάνω στο κέφι θα πιεις και το κρασάκι σου, τσιμπώντας και λίγο κοντοσούβλι, κανά κεφτεδάκι, απλά πράγματα, αξίες διαχρονικές.

Διότι είπαμε, ο Τραγότσιαλος δεν είναι μαγαζί, είναι ιδέα!

Info:

Καφεψητοπωλείο "ο Βράχος"

Πλατεία Καποδιστρίου 4, Πάτρα

2610272102

 ________________________________

"ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟ"

Με το που ανοίγεις την πόρτα και μπαίνεις στον κόσμο του "Καφεκοπτείου", εκεί στην Κορίνθου λίγο πριν την πλατεία Πυροσβεστείου, καταλαβαίνεις αμέσως πως πρόκειται για ένα μαγαζί φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι.

Ο Νίκος και η ομάδα του -η οικογένειά του δηλαδη!- μας υποδέχτηκαν με το χαμόγελο στα χείλη. Χαζεύοντας την μοναδική διακόσμηση του χώρου -μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε ως κανονικό καφεκοπτείο- ακούω την βαθιά και απαλή φωνή του Νίκου: "ό,τι βλέπεις εδώ μέσα, είναι φτιαγμένο από τα δύο αυτά χέρια". Κάθε γωνιά και μια διαφορετική εικόνα, μια διαφορετική ιστορία.

Διαλέγουμε ένα τραπέζι στο βάθος και ζητάμε τον κατάλογο. Πλούσιες οι επιλογές του, επιλέγουμε λίγα απ' όλα -χωρίς όμως να αναμένουμε αυτό που μας περιμένει σε λίγο. Διότι, όσο κι αν σε κερδίσουν η ατμόσφαιρα και οι άνθρωποι του "Καφεκοπτείου", το φαγητό που σερβίρουν είναι μια κατηγορία από μόνο του. Δεν περιγράφεται με λόγια.

Αν πρέπει να αναφέρουμε μερικά από τα αστέρια του μενού, θα ήταν το τραχανότο, οι μακαρονάδες στο τηγάνι, τα ζουμερά μπιφτεκάκια, τα πολίτικα αβγά. Αύριο θα είναι κάποια άλλα.

Όλα μαγειρεμένα με το ίδιο μαγικό χέρι που έφτιαξε το "Καφεκοπτείο" -αυτό του Νίκου Δρακόπουλου, ο οποίος δεν μπορεί, σε μια άλλη ζωή, πρέπει να ήταν παγκοσμίου φήμης σεφ με μπόλικους σκούφους. Τυχεροί είμαστε που τον συναντήσαμε σε αυτήν, ταπεινό και χαμογελαστό, να μας σερβίρει αμβροσία στο δικό του βασίλειο.

Info:

Μεζεδοφαγείο το Καφεκοπτείο

Κορίνθου 124, Πάτρα

261 027 4973

fb: Μεζεδοφαγείο "το Καφεκοπτειο"

________________________

"ΨΑΘΑ"

Η πλατεία Ομονοίας φημιζόταν διαχρονικά για τα φαγάδικά της, όπου ορισμένα εξ αυτών υπήρξαν αγαπημένα στέκια των Πατρινών. Την τελευταία δεκαετία όμως, αυτό έχει εκλείψει. Μέχρι που, πριν λίγο καιρό, ήρθε μία νέα άφιξη να κάνει την Ομόνοια και πάλι προορισμό.

Η ομάδα της "Ψάθας" την συστήνει ως γαστροκαφενέ: "Για να κατορθώσεις να δημιουργήσεις κάτι καινοτόμο, πρέπει να έχεις πρώτα βουτήξει για τα καλά στην γνώση του παλιού και της παράδοσης."

Αυτή είναι η φιλοσοφία της παρέας που δημιούργησε τη "Ψάθα" και πιστέψτε μας, "φωνάζει" σε κάθε γωνιά του μαγαζιού και σε κάθε πιάτο που μπορεί κανείς να απολαύσει. Οι ιδιοκτήτες φρόντισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο ιδιαίτερης καλαισθησίας, μεταμορφώνοντας την πλατεία Ομονοίας σε μια παρεΐστικη γωνιά για όλες τις ηλικίες και εμπιστεύτηκαν τα κλειδιά της κουζίνας στο καταξιωμένο σεφ Κωνσταντίνο Σιδηρά, ο οποίος πραγματικά κάνει θαύματα.

Στην "Ψάθα", οι παραδοσιακές συνταγές που όλοι αγαπάμε μας παρουσιάζονται αναβαπτισμένες, με μία φρέσκια γαστρονομική πινελιά, αλλά πάντα με σεβασμό και αγάπη στις ρίζες τους. Εδώ η πρώτη ύλη είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, με βιολογικά λαχανικά, σπιτικό τραχανά, χωριάτικα αυγά, όλα προσεκτικά επιλεγμένα με αγάπη και μαγειρεμένα με τεχνικές που είχαν χαθεί στον χρόνο. Η λακέρδα, το τουρσί, το λουκάνικο και πολλά άλλα, φτιάχνονται από τα χέρια του σεφ και της ομάδας του. Έτσι καταφέρνουν να μας προσφέρουν ένα μενού με μεζέδες από όλη την Ελλάδα, για να απολαμβάνουν οι θαμώνες τα εξαιρετικά κρασιά από το "Οινοπολις" και το βιολογικό τσίπουρο "Κούκος".

Και κάπως έτσι, κάθε μπουκιά σου βγάζει την αγάπη με την οποία έχει φτάσει στο πιάτο σου. Τέτοια μαγαζιά έχουμε ανάγκη.

Info:

"Ψάθα"

Πλατεία Ομονοίας 13, Πάτρα

697 235 3813

fb: Ψάθα

insta: psatha_gastrokafenes

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life