Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης

«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Ποιοι είναι οι...

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Ακόμη λίγα βήματα απέμειναν για να εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση και να «ανοίξει» η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το πολυαναμενόμενο «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω».

Στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις με τα στελέχη της να βάζουν τις τελευταίες πινελιές.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιτρέψει σε ιδιοκτήτες ακινήτων να εξασφαλίσουν δωρεάν κρατικό χρήμα, με επιδότηση έως και 40% των εξόδων που θα κάνουν για την ανακαίνιση της κατοικίας τους.

Για να πάρουν αυτό το ποσό όμως απαραίτητη προϋπόθεση, είναι αυτό το ακίνητο να είναι «κενό» και κατόπιν να νοικιάσουν το ανακαινισμένο σπίτι για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα σε νέους. Το «Ανακαινίζω- Ενοικιάζω», σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπολογίζεται να βγει στον «αέρα» μέσα στον Φεβρουάριο.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης
Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» επιδοτείται η επισκευή κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση και στο οποίο συμμετέχουν, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα (1) ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),

το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,

το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και

οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Ποια είναι τα ποσά της επιδότησης
Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.

Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,

μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών (3) τουλάχιστον ετών.

Οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση για τις εργασίες ανακαίνισης αφότου αναρτούν ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των αρμόδιων υπουργείων, το ανακαινισμένο σπίτι θα πρέπει είτε να αξιοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη για τις στεγαστικές του ανάγκες, είτε να διατεθεί προς ενοικίαση.

Σημείο αναφοράς είναι ότι οι εργασίες και τα υλικά πρέπει έχουν όλα αγοραστεί με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά.

Επίσης, οι δικαιούχοι πρέπει να καλύπτουν το ίδιο εισοδηματικό όριο με το «Εξοικονομώ», αλλά προβλέπεται επιπλέον επιδότηση ύψους 3.000 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000.

Ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες για την επιδότηση
Ποιες δαπάνες όμως είναι επιλέξιμες για την επιδότηση;

Τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων
Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, καθώς και των αναγκαίων υποδομών και στοιχείων, ώστε το κτίριο να καθίσταται πλήρως λειτουργικό, εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης
Εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστημάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα
Εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
Εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας
Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.
Τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης
Τοποθέτηση/αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
Συντήρηση/επισκευή στέγης
Επισκευή τοιχοποιίας/Χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων
Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης
Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα
Εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων
Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων

πηγη
 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις