Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τι να περιμένει ένας δημοσιογράφος που προσέρχεται σε συνέντευξη στο Δημαρχείο;

Τι να περιμένει ένας δημοσιογράφος που π...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Mε αφορμή τη συνέντευξη για την Τελετή Έναρξης

Το περιστατικό καταβλήθηκε προσπάθεια να περάσει στα ψιλά, ωστόσο αποτυπώνει μια αντίληψη για το δημόσιο λόγο και τον δημόσιο… τρόπο, για αυτό και ίσως θα πρέπει να σταθούμε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού στο Δημαρχείο  της Πάτρας, δημοσιογράφος κάνει μια άβολη ερώτηση στην Πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού Ηρα Κουρή. Η ερώτηση έχει ως εξής: «Το γεγονός ότι δεν επανεκλεγήκατε Δημοτική Σύμβουλος, συνιστά πολιτική αποδοκιμασία στο πρόσωπό σας; Και αν ναι, «νομιμοποιείστε» πολιτικά, να διοργανώνετε το φετινό ή τα επόμενα Καρναβάλια και να παραμένετε στη θέση σας;».

Η ερώτηση κρίθηκε από τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας ως προβοκατόρικη. Δεν άρεσε, δεν βόλευε, δεν έπρεπε να απαντηθεί χωρίς κομματική έγκριση (διαλέξτε ό,τι θέλετε).

Δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε βεβαίως θα είναι η τελευταία ερώτηση που υποβάλλει δημοσιογράφος σε πολιτικό πρόσωπο και δεν βολεύει. Άλλωστε αυτή είναι- ή θα έπρεπε να είναι-, η δουλειά ενός δημοσιογράφου. 

Και η υποχρέωση ενός δημοσίου, πολύ δε μάλλον πολιτικού προσώπου, είναι να απαντάει. Kυρίως όταν προσκαλεί το ίδιο δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.

Τι συνέβη όμως στο Δημαρχείο της Πάτρας;

Στο άκουσμα της ερώτησης, ο  Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης μάζεψε αιφνιδίως τα μικρόφωνα, αφαιρώντας από την κ. Ήρα Κουρή, στην οποία και απευθυνόταν ο δημοσιογράφος, τη δυνατότητα να απαντήσει. Απροκάλυπτα, ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, ο Δήμαρχος της Πάτρας έκανε επίδειξη ισχύος έναντι της συνεργάτη του και καθ’ ύλην αρμόδιας για το αντικείμενο της συνέντευξης, Ήρας Κουρή, αλλά και έναντι των ΜΜΕ της πόλης.

Λίγη ώρα αργότερα μάλιστα, από το γραφείο Τύπου του Δήμου εκδόθηκε και επιθετική, υπαινικτική ανακοίνωση με την οποία καταβάλλεται προσπάθεια- κατά τα γνωστά και επί χρόνια ακολουθούμενα επικοινωνιακά πρότυπα της Μαιζώνος να καλυφθεί η κατάσταση δια της επιθέσεως. 

 «Την ημέρα που στην πόλη μας ξεκινά η καρναβαλική περίοδος του 2024, οι προβοκάτορες και τα ζιζάνια ξεκίνησαν τη δουλειά τους. Είναι οι γνωστοί, που δεν θέλουν να γίνεται τίποτα στην Πάτρα, γι’ αυτό και συκοφαντούν και υπονομεύουν κάθε θετική προσπάθεια» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση.

Αναρωτιέται εύλογα κάποιος που αρχίζουν και που τελειώνουν τα όρια ενός λαοπρόβλητου πολιτικού προσώπου και πώς αυτό εκλαμβάνει την εκλογική επικρότηση

Συνιστά άραγε η ανανέωση -για τρίτη φορά-μιας θητείας, διαβατήριο για την επίδειξη τέτοιων αυταρχικών συμπεριφορών απέναντι σε συνεργάτες και εκπροσώπους του Τύπου; Είναι διαβατήριο η επανεκλογή για να έχει κάποιος την εντύπωση ότι δεν υποχρεούται να απαντάει ή να ελέγχεται;

Τι μπορεί μετά από αυτό να περιμένει ένας δημοσιογράφος που προσέρχεται σε συνέντευξη στο Δημαρχείο; Ότι θα λαμβάνει απαντήσεις μόνο σε βολικές ή προσυννενοημένες ερωτήσεις, αλλιώς θα μαζεύονται τα μικρόφωνα;

Πώς έχει εκλάβει αλήθεια η δημοτική αρχή την έννοια του ελέγχου της εξουσίας, το δικαίωμα της διατύπωσης αντίθετης άποψης, την ελευθερία του λόγου;

Και πώς θα σχολίαζε από την πλευρά της τη διαδικασία να ανομάζουμε ζιζάνιο, κάθε μη αρεστό ερώτημα;

Στον Περισσό ίσως αυτό και να λέγεται... συνέντευξη Τύπου.

Στην δημοσιογραφική και την πολιτική πιάτσα πάντως αυτό  μπορεί να λέγεται προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ. 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις