Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ο Economist ανέδειξε την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς για το 2023

Ο Economist ανέδειξε την Ελλάδα ως χώρα ...

Μητσοτάκης: Αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού

Χώρα της χρονιάς 2023 ανακήρυξε τη χώρα μας ο βρετανικός Economist, κάνοντας λόγο για έναν «απίθανο θρίαμβο» σε σημερινό του άρθρο.

Μάλιστα, προ μερικών ημερών είχε κατατάξει την Ελλάδα μας στην κορυφή μεταξύ μιας λίστας 35 χωρών.

Νικήτρια η Ελλάδα

Συγκεκριμένα, το βρετανικό περιοδικό ξεκινά εξηγώντας πως έφτασαν στη χώρα της χρονιάς. «Από τότε που ξεκινήσαμε να ονομάζουμε χώρες της χρονιάς το 2013, προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε κάτι διαφορετικό: το μέρος που έχει βελτιωθεί περισσότερο» αναφέρει, προσθέτοντας μάλιστα ότι «η αναζήτηση για ένα φωτεινό σημείο σε έναν ζοφερό κόσμο οδήγησε κάποιους από το προσωπικό μας να απελπιστούν και να προτείνουν... τη Barbie Land, τη φανταστική ροζ ουτοπία μιας υπερπαραγωγής του Χόλιγουντ» γράφει

 «Αλλά στην πραγματική ζωή, υπάρχουν δύο ομάδες χωρών που αξίζουν αναγνώριση το 2023: Το πρώτο περιλαμβάνει μέρη που έχουν αντισταθεί στον εκφοβισμό από αυταρχικούς γείτονες» λέει ο Economist και αναφέρει χώρες από την Ουκρανία και την Μολδαβία, μέχρι την Φινλανδία, τις Φιλιππίνες και το Τουβαλού.

 Στη δεύτερη ομάδα χωρών που ξεχώρισε ο Economist είναι όσες υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία ή τις φιλελεύθερες αξίες στο εσωτερικό. Και φτάνει στην τελική τριάδα όπου ξεχωρίζουν «τρεις χώρες για την επιστροφή στη μετριοπάθεια μετά από μια βόλτα στην άγρια πλευρά:

 Η Βραζιλία, που χάνει το βραβείο λόγω φιλίας του Λούλα με Πούτιν και Μαδούρο.

 Η Πολωνία, που επίσης δεν επιλέγεται, παρά τις επιδόσεις της σε οικονομία, λόγω της κυριαρχίας του λαϊκιστικού-εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (pis) - ωστόσο σημειώνει ότι αν η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τουσκ, κάνει καλή δουλειά θα είναι ισχυρός υποψήφιος για το βραβείο την επόμενη χρονιά.

 «Αυτό αφήνει τη νικήτρια μας, την Ελλάδα» αναφέρει το Economist και τονίζει ότι «μετά από χρόνια επίπονης αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης των πλούσιων οικονομιών του κόσμου το 2023. Η κεντροδεξιά κυβέρνησή της επανεξελέγη τον Ιούνιο. Η εξωτερική της πολιτική είναι υπέρ της Αμερικής, υπέρ της ΕΕ και επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία. Η Ελλάδα δείχνει ότι από τα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι δυνατό να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός - και να κερδίσουμε ακόμα τις εκλογές. Με τον μισό κόσμο να ψηφίζει το 2024, οι δημοκράτες παντού θα πρέπει να το προσέξουν» καταλήγει ο Economist.

Μητσοτάκης: Ποιος το φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια;
 Το άρθρο του Economist σχολίασε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού.

 «Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν @TheEconomist ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας» έγραψε.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις