Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Κορωνοϊός: Με καταβολή, πόνο και ψυχολογικά προβλήματα 3 στους 10 δύο χρόνια μετά τη νόσηση

Κορωνοϊός: Με καταβολή, πόνο και ψυχολογ...

Τι δείχνουν νεότερες μελέτες

Επιμονή των συμπτωμάτων μετά την λοίμωξη με κορονοϊό στο γενικό πληθυσμό δύο χρόνια μετά την προσβολή από τον ιό SARS-CoV-2, δείχνουν νεότερες μελέτες.

Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα συμπεράσματα δημοσίευσης στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Journal of Infectionγια τον κορονοϊό, το σύνδρομο που χαρακτηρίζεται ως παρατεταμένη COVID-19 ή «long Covid» παρουσιάζει εμμένοντα συμπτώματα (καταβολή, γνωσιακές διαταραχές, πόνο, ψυχολογικά προβλήματα, αϋπνίες κα.) σε 3 στους 10 ασθενείς ακόμη και 723 ημέρες μετά τη νόσηση.

 «Η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να εμφανίσει διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις και συμπτωματολογία από άνθρωπο σε άνθρωπο που ποικίλουν από ασυμπτωματική νόσο έως βαριά πολυσυστηματική προσβολή. Μετά την αποδρομή της οξείας φάσης της λοίμωξης, σε ένα σημαντικό ποσοστό των αναρρωσάντων συνεχίζουν να εμφανίζονται συμπτώματα που σχετίζονται με την προσβολή από τον ιό SARS-CoV-2», σημειώνουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Γιάννης Ντάνασης, οι οποίοι συνοψίζουν τα συμπεράσματα της μελέτης.

Long Covid-19: 3 στους 10 ασθενείς υποφέρουν
Οι συγγραφείς της μελέτης C. Fernandez-de-Las-Peñas και η ομάδα του,  πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση με σκοπό να διερευνήσουν τον επιπολασμό των συμπτωμάτων μετά την COVID-19 δύο έτη μετά τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2.

 Πραγματοποιήσαν αναζήτηση σε ηλεκτρονικές βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων (PubMed, MEDLINE, CINAHL, EMBASE, Web of Science) και στους διακομιστές προ-δημοσιεύσεων (medRxiv/bioRxiv) έως την 1η Οκτωβρίου 2023.

Το συνολικό δείγμα των μελετών περιελάμβανε 7.912 αναρρώσαντες από COVID-19, εκ των οποίων το 51% ήταν γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία ήταν τα 60 έτη. Τα συμπτώματα μετά από COVID-19 αξιολογήθηκαν 723 ημέρες μετά τη νόσηση.

Τα πιο συχνά συμπτώματα μετά την COVID-19 δύο χρόνια μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2 ήταν:

η καταβολή στο 28%,

οι γνωσιακές διαταραχές στο 28%,

ο πόνος στο 8%.

Οι ψυχολογικές διαταραχές ήταν επίσης συνήθεις, όπως:

το άγχος στο 13%,

η κατάθλιψη στο 18%,

τα προβλήματα ύπνου στο 21%,

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μετα-ανάλυση δείχνει ότι έως και το 30% των ασθενών μπορεί να έχουν εμμένοντα συμπτώματα ακόμα και 2 έτη μετά την COVID-19.

Η καταβολή, οι γνωστικές διαταραχές, ο πόνος, οι ψυχολογικές διαταραχές και τα προβλήματα στον ύπνο ήταν τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα μετά από COVID-19.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Καθηγητές του ΕΚΠΑ, «τα αποτελέσματα των μελετών θα πρέπει να αξιολογούνται κριτικά, καθώς μπορεί να συνυπάρχουν και άλλοι συγχυτικοί παράγοντες που να επιδρούν στην εμφάνιση εμμενόντων συμπτωμάτων μετά από COVID».

Συμπερασματικά οι γιατροί καταλήγουν πως ανεξάρτητα των υποστελεχών που κυριαρχούν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και χώρες, «η long COVID μπορεί να εκδηλώνεται με συμπτώματα από όλα τα συστήματα, πρόκειται δηλαδή για ένα πολυσυστηματικό νόσημα».

Η ένταση των συμπτωμάτων και το ποσοστό εμφάνισής τους ποικίλλει ανάλογα με τον υπό μελέτη πληθυσμό (ηλικία, συννοσηρότητες) και τη βαρύτητα της νόσησης κατά την οξεία φάση, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Πηγή: Iatropedia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being