Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Απεργούν ξανά νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι - Τα σχέδια της κυβέρνησης «ανάβουν φωτιές»

Απεργούν ξανά νοσοκομειακοί γιατροί και ...

Απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας

 Την ώρα που η κυβέρνηση προαναγγείλει το νέο ΕΣΥ, γιατροί και εργαζόμενοι βλέπουν τα δημόσια νοσοκομεία να καταρρέουν από ελλείψεις προσωπικού και κονδυλίων. Μία εικόνα που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς το δημόσιο σύστημα εξακολουθεί να υποχρηματοδοτείται.

Ταυτόχρονα, οι εξαγγελίες για άμεσες προσλήψεις στο ΕΣΥ δεν φαίνεται να καλύπτουν ούτε το προσωπικό που αποχωρεί είτε για τον ιδιωτικό τομέα είτε προς συνταξιοδότηση.

Αποχωρούν 3.000 υγειονομικοί κάθε χρόνο και οι προσλήψεις δεν αρκούν
 

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ αποχωρούν περίπου 3000 υγειονομικοί ετησίως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εξαγγείλει άμεσα 4000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Προσλήψεις που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα νέα αλλά ούτε και τα παλιά κενά που έχουν δημιουργηθεί.

48ωρη απεργία
 

Υπό το πρίσμα αυτό οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία, ενώ αύριο Πέμπτη 30 Νοεμβρίου ακολουθούν και οι εργαζόμενοι (ΠΟΕΔΗΝ), αφού η Ομοσπονδία τους ανακοίνωσε επίσης 24ωρη απεργία.

Παράλληλα, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στις 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12:00, έξω από το Υπουργείο Υγείας. Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, τουλάχιστον από όσους υγειονομικούς θα απεργούν.

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις πάντως οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνουν πως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη των 4000 ατόμων που είχαν προγραμματισθεί εδώ και τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που υπουργός Υγείας ήταν ο Βασίλης Κικίλιας.

Οι δεσμεύσεις Χρυσοχοΐδη και τα σχέδια της κυβέρνησης
 

Από την άλλη ο νυν υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δεσμευτεί πως εντός δύο μηνών θα γίνονται οι προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία, αντί για ένα διάστημα χρόνων που απαιτείται σήμερα. Βέβαια, και αυτή η δέσμευση είναι μάλλον δύσκολο να υλοποιηθεί καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εντός των νοσοκομείων δεν επιτρέπουν την επίσπευση των κρίσεων.

Ωστόσο, τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ που αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, ανάβουν φωτιές στον κλάδο των γιατρών και των υγειονομικών γενικότερα.

Το νέο σύστημα που ευαγγελίζεται το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει μειώσεις κλινικών και συγχωνεύσεις μονάδων υγείας, σχέδιο που βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές γιατρούς.

Τι ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
 

Τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών μεταξύ άλλων είναι:

Διπλασιασμός μισθών –αποζημίωσης των εφημεριών
Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες
Διπλασιασμός προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου
Να μην συγχωνευτεί/κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας
 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) διαμαρτύρεται για:

Τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών που είναι καθηλωμένοι εδώ και 15 χρόνια
Τις αμοιβές των εφημεριών οι οποίες είναι «εξευτελιστικά χαμηλές», ενώ επιπλέον καθυστερεί η πληρωμή τους και γίνονται αυθαίρετες οριζόντιες περικοπές δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών
Τον εμπαιγμό των ιατρών που εργάζονται σε άγονες περιοχές και παίρνουν μηνιαίο επίδομα αγόνου 11,40 ευρώ, το οποίο υπολογίζεται με βάση μισθούς του 1983
Την συνεχή επίκληση «εκτάκτων αναγκών» και «εκτάκτων καταστάσεων», που διαιωνίζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και οδηγεί σε λουκέτα τμήματα και κλινικές.
 

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει επίσης «την επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών, δραματική υποστελέχωση τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων» ενώ στηλιτεύει «την δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και θεραπειών».

 

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις