Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Εθισμός στο ρινικό σπρέι και πώς να απαλλαγείτε από αυτόν

Εθισμός στο ρινικό σπρέι και πώς να απαλ...

5 βασικές ερωτοαπαντήσεις

Είναι ένα από τα φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε διεθνές επίπεδο, αλλά για κάποιους η εξάρτηση από τα κάθε είδους ρινικά σπρέι είναι μεγάλη.

Ωστόσο όπως αναφέρει το γερμανικό ZDF σε σχετική έρευνα, η αποσυμφορητική δράση του ρινικού σπρέι μπορεί να είναι εθιστική και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.

Γιατί το ρινικό σπρέι είναι εθιστικό;
«Δεν είναι όλα τα ρινικά σπρέι ίδια: Τα προϊόντα που περιέχουν θαλασσινό νερό, για παράδειγμα, θεωρούνται αβλαβή επειδή δεν περιέχουν χημικά ενεργά συστατικά και επομένως δεν έχουν καμία πιθανότητα εθισμού», εξηγεί ο Δρ. Τόμας Φίσερ, ειδικός στην ΩΡΛ ιατρική στη Φρανκφούρτη. 

Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος εξάρτησης όταν χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι. Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν, μεταξύ άλλων, τα δραστικά συστατικά οξυμεταζολίνη και ξυλομεταζολίνη, τα οποία προκαλούν συστολή των βλεννογόνων. Αυτό προκαλεί με τη σειρά του πρήξιμο του ιστού και τα άτομα με βουλωμένη μύτη μπορούν επιτέλους να αναπνέουν καλύτερα.

 Η σύσταση των ειδικών είναι να μην χρησιμοποιείται το ρινικό σπρέι πάνω από τρεις φορές την ημέρα και σίγουρα όχι για περισσότερο από μία εβδομάδα. Εάν το σπρέι χρησιμοποιηθεί πέρα από το χρονικό αυτό όριο, οι ρινικοί βλεννογόνοι συνηθίζουν το αποσυμφορητικό αποτέλεσμα, λέει ο Φίσερ.

Πώς φτάνουν στον εθισμό από το ρινικό σπρέι;
Εμφανίζεται το λεγόμενο «φαινόμενο ανάκαμψης». Εάν το αποτέλεσμα του φαρμάκου υποχωρήσει, οι βλεννογόνοι διογκώνονται ακόμη περισσότερο και το σώμα απαιτεί ξανά το δραστικό συστατικό. Τελικά, η αίσθηση πίεσης στη μύτη και η δύσκολη αναπνοή, σας κάνουν να χρησιμοποιείτε το σπρέι ξανά και ξανά.

Ποια σημάδια δείχνουν εθισμό από το ρινικό σπρέι;
Τα ακόλουθα σημάδια δείχνουν εθισμό από το ρινικό σπρέι:

-Το χρησιμοποιείτε για περισσότερες από επτά ημέρες

-Μετά από μια μικρή περίοδο χρήσης θα δυσκολευτείτε να αναπνεύσετε ξανά

-Αυξημένη δόση με την πάροδο του χρόνου

-Δυσκολία στον ύπνο χωρίς λήψη του προϊόντος

-Έχετε πάντα ένα ρινικό σπρέι στην τσάντα ή την τσέπη του παντελονιού σας

-Συχνά κρυολογήματα ή κρυολογήματα μεγάλης διάρκειας

-Αλλαγές στη μύτη, π.χ. ξηροδερμία και άσχημη μυρωδιά

Τι συνέπειες μπορεί να έχει η κατάχρηση του ρινικού σπρέι;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εθισμός στο ρινικό σπρέι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Η μακροχρόνια χρήση προκαλεί βλάβη στον ρινικό βλεννογόνο και μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις φυσιολογικές λειτουργίες του.

Μια χρόνια ερεθισμένη βλεννογόνος μεμβράνη προβαίνει σε λιγότερη έκκριση, η οποία οδηγεί στο να στεγνώνει και να μην είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει πλήρως την αμυντική της λειτουργία. Επιπλέον, συχνά εμφανίζεται αιμορραγία, σε σοβαρές περιπτώσεις ακόμη και διάσπαση του ρινικού βλεννογόνου, που σημαίνει ότι ο αέρας που αναπνέουμε δεν μπορεί πλέον να υγρανθεί επαρκώς. Επιπλέον, λόγω της επίμονης ξηρότητας, σχηματίζονται φλοιοί και κρούστες, που αποτελούν ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων.

Πώς να απαλλαγείτε από τον εθισμό στο ρινικό σπρέι;
-Μειώστε τη δόση βήμα προς βήμα, για παράδειγμα με πιο αδύναμα σκευάσματα

-Χρησιμοποιήστε εναλλακτικά του φαρμάκου με αποσυμφορητική δράση, π.χ. -Ρινικό σπρέι με θαλασσινό αλάτι ή δεξπανθενόλη ως δραστικό συστατικό

-Ρινικά ντους

-Ψεκάστε το φάρμακο μόνο στο ένα ρουθούνι  μέχρι να αναρρώσει ο ρινικός βλεννογόνος στην άλλη πλευρά

Σύμφωνα με τον Τόμας Φίσερ, ωστόσο, η συνήθης προσέγγιση είναι «η σταδιακή μείωση της εξάρτησης με ένα ρινικό σπρέι που περιέχει κορτιζόνη»..

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being