Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Το πανεύκολο κόλπο για να καθαρίσετε το σκόρδο γρήγορα

Το πανεύκολο κόλπο για να καθαρίσετε το ...

Το ξεφλούδισμα του σκόρδου μπορεί να είναι μια δυσάρεστη διαδικασία για πολλούς στη μαγειρική

Υπάρχει μια αποτελεσματική μέθοδος, η οποία λειτουργεί είτε ξεφλουδίζετε ολόκληρο το σκόρδο, είτε μόνο μια ή και δύο σκελίδες. 

Μερικοί άνθρωποι δεν αντέχουν τη γεύση του σκόρδου, ενώ άλλοι δεν μπορούν να φανταστούν ένα γεύμα χωρίς αυτό. Το ξεφλούδισμα του σκόρδου μπορεί να είναι μια δυσάρεστη διαδικασία για πολλούς στη μαγειρική, όμως με ορισμένες συμβουλές και έξυπνα κόλπα μπορεί να γίνει πολύ εύκολο.


 
Πώς να διαλέξετε σωστά τα σκόρδα
Τα φρέσκο σκόρδο είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν είναι πλήρως αποξηραμένο και έχει ακόμα σφιχτές, στρογγυλές σκελίδες με πιο ήπια γεύση από τα αντίστοιχα των παντοπωλείων. Αποθηκεύστε το φρέσκο σκόρδο σε ξηρό περιβάλλον σε μια γωνιά της κουζίνας ή του ντουλαπιού σας.

Εάν αγοράζετε σκόρδο στα περισσότερα παντοπωλεία, αναζητήστε κεφάλια που αισθάνονται λίγο βαριά για το μέγεθός τους, με σφιχτές σκελίδες. Το σκόρδο που είναι μαλακό, μυρίζει έντονα ή έχει πράσινα φύτρα στην κορυφή πιθανότατα είναι παλιό και μπορεί να χαλάσει τη συνταγή σας.


Ένας εύκολος τρόπος για να ξεφλουδίσετε το σκόρδο
Οι περισσότερες συνταγές απαιτούν μόνο μια ή δύο σκελίδες σκόρδο, που αντιστοιχούν σε περίπου 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο, αντίστοιχα. Όταν χρειάζεστε μόνο λίγο σκόρδο, ο καλύτερος τρόπος να ξεφλουδίσετε λίγες σκελίδες είναι με τη μέθοδο του μαχαιριού.

1. Διαχωρίστε τις σκελίδες από την κεφαλή του σκόρδου. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε μια κεφαλή σκόρδου στην σανίδα κοπής, με την πλευρά της ρίζας προς τα πάνω, και χτυπήστε σταθερά την κεφαλή στην σανίδα κοπής με την παλάμη σας. Αυτό θα διαχωρίσει αμέσως τις σκελίδες από την κεφαλή του σκόρδου.

2. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε τη ρίζα στην άκρη μιας σκελίδας.

3. Τοποθετήστε τη σκελίδα στην σανίδα κοπής και τοποθετήστε το φαρδύ μέρος ενός μαχαιριού σεφ από πάνω. Χτυπήστε απαλά τη σκελίδα με το πλάι του μαχαιριού. Η σκελίδα σκόρδου θα πρέπει να γλιστρήσει έξω από τη φλούδα ή θα είναι πολύ εύκολο να ξεφλουδίσετε το σκόρδο.

Αυτή η μέθοδος λειτουργεί πολύ καλά για σκελίδες σκόρδου που θέλετε να ψιλοκόψετε, καθώς η σκελίδα θα είναι ήδη εν μέρει κομμένη. Για σκελίδες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρες, παραλείψτε το χτύπημα με το πλάι του μαχαιριού και απλώς ξεφλουδίστε το σκόρδο αφού αφαιρέσετε τη ρίζα στην άκρη. Ξεφλουδίστε μόνο μία ή δύο σκελίδες, για να τελειώσετε πιο γρήγορα!

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφλουδίσετε μεγάλη ποσότητα σκόρδου
Όταν χρειάζεστε πολύ σκόρδο για τις συνταγές σας, όπως για το κοτόπουλο με σκόρδο, το να σπάτε λίγες σκελίδες λίγες και να τις ξεφλουδίσετε μπορεί να είναι χρονοβόρο. Σε αυτή την περίπτωση, οι καλύτερες μέθοδοι για το ξεφλούδισμα του σκόρδου, είναι τρεις: η μέθοδος του βάζου, η μέθοδος του φούρνου μικροκυμάτων και η μέθοδος του ζεστού νερού.

Μέθοδος του βάζου

Η μέθοδος του βάζου, γνωστή και ως μέθοδος του μπολ, περιλαμβάνει την τοποθέτηση των σκελίδων σκόρδου σε ένα μεγάλο βάζο ή ανάμεσα σε δύο μπολ και το δυνατό τρέμουλο μέχρι να πέσουν οι φλούδες. Πολλοί μάγειρες θεωρούν ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ξεφλουδίσετε μεγάλη ποσότητα σκόρδου, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μένουν αρκετές σκελίδες που πρέπει να ξεφλουδιστούν με το χέρι.

Μέθοδος του φούρνου μικροκυμάτων

Η μέθοδος του φούρνου μικροκυμάτων περιλαμβάνει την τοποθέτηση των σκελίδων σκόρδου σε ένα πιάτο και το ζέσταμά τους στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 έως 60 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια το ξεφλούδισμα των σκελίδων.

Μέθοδος του ζεστού νερού

Μία ακόμη πολύ αποτελεσματική μέθοδος είναι εκείνη του ζεστού νερού. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει το μούλιασμα των σκελίδων σκόρδου σε ζεστό νερό για ένα λεπτό και στη συνέχεια το ξεφλούδισμά τους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο

Υπάρχουν άπειροι τρόποι να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο στις συνταγές. Αν το χρησιμοποιείτε συχνά, προτιμότερο είναι να ξεφλουδίσετε πολλές σκελίδες και να τις χτυπήσετε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνουν λεπτές φέτες. Φυλάξτε το φρεσκοκομμένο σκόρδο σε ένα δοχείο, στο ψυγείο σας, για να το χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας ή καταψύξτε το σε δίσκους με παγάκια ή σε δίσκους σιλικόνης ώστε να είναι ήδη μοιρασμένο σε μερίδες. Το φρεσκοκομμένο σκόρδο διατηρείται για μια εβδομάδα στο ψυγείο και έως 6 μήνες στην κατάψυξη. Έτσι, κάθε φορά που χρειάζεστε τη χαρακτηριστική γεύση σκόρδου για τις συνταγές, το σκόρδο θα είναι έτοιμη για χρήση!

Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε τη ρίζα στην άκρη των σκελίδων σκόρδου. Τοποθετήστε τις σκελίδες σκόρδου στην σανίδα κοπής σας, μία κάθε φορά, και τοποθετήστε το φαρδύ μέρος ενός μαχαιριού σεφ από πάνω. Χτυπήστε απαλά τη σκελίδα με το πλάι του μαχαιριού. Η σκελίδα σκόρδου θα πρέπει να γλιστρήσει έξω από τη φλούδα, ή η φλούδα θα πρέπει να ξεφλουδίζεται εύκολα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, με τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου.

Αν ακολουθήσετε τη μέθοδο του ζεστού νερού, τοποθετήστε τις σκελίδες σκόρδου σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ρίξτε πολύ ζεστό νερό για να καλύψετε τις σκελίδες. Αφήστε τις σκελίδες να μουλιάσουν για 1 λεπτό. Ξεφλουδίστε τις σκελίδες σκόρδου, μία κάθε φορά, αφήνοντας τις υπόλοιπες σκελίδες να μουλιάσουν στο νερό όσο ξεφλουδίζετε τις υπόλοιπες.

Διατηρήστε το φρεσκοκομμένο σκόρδο στο ψυγείο για μία εβδομάδα ή στην κατάψυξη για έξι μήνες.

 

πηγή enikos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life