Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΗΠΑ: Ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς εισέρχεται σε νέα φάση τις επόμενες ημέρες - Σε ασφυκτικό κλοιό η Γάζα

ΗΠΑ: Ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς εισέρχεται...

Εντόπισαν όπλα της Χαμάς και σήραγγες - Σκοτώθηκαν μαχητές της Χαμάς

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν πως ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς θα μπει σε νέα φάση τις επόμενες ημέρες και πως η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. 

 Καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει να μειωθούν οι αεροπορικές επιθέσεις και να ενισχυθεί η «στρατηγική εστίαση στη χερσαία εκστρατεία», όπως δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος.

 Ο ίδιος ανέφερε ότι ο στόχος θα είναι να ‘καθαρίσει’ το τεράστιο δίκτυο των υπόγειων στοώντο οποίο χρησιμοποιεί η Χαμάς.

 Υποστήριξε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έθεσε σκληρά ερωτήματα στις συζητήσεις με το Ισραήλ, ακόμη και όταν ο ισραηλινός στρατός δέχτηκε διεθνείς επικρίσεις για τη στοχοποίηση του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

 Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητήσει κατάπαυση του πυρός -κάτι που μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να κάνει- ο αξιωματούχος είπε ότι δεδομένης της κλίμακας και της φύσης των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μια κατάπαυση του πυρός «δεν ήταν κατάλληλη».

 «Μια τρομοκρατική ομάδα παίρνει 200 ομήρους και σκοτώνει 1.400 ανθρώπους και κρύβεται κάτω από σήραγγες –ανάμεσά τους και οι ηγέτες της. Η κατάπαυση του πυρός δεν είναι πραγματικά η λέξη ... που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε» σχολίασε ο αξιωματούχος στο CNN.

 Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ καλούν ενεργά το Ισραήλ να θεσπίσει τις λεγόμενες «ανθρωπιστικές παύσεις» και τονίζει πως το Ισραήλ, ακόμη και αν έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, πρέπει να τηρεί τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες.  
Σε τελική ανάλυση, «η κατάπαυση του πυρός, νομίζω, εξαρτάται από το αν οι Ισραηλινοί αισθάνονται ασφαλείς πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ξανασυμβεί», πρόσθεσε.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Γάζα
 Την ίδια ώρα, δορυφορικές εικόνες και βίντεο που έχει στη διάθεσή του το αμερικανικό δίκτυο δείχνουν πως οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πλησιάζουν στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικημένο πληθυσμιακό κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα ενώ και οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ισχυρίζονται ότι ο στρατός έχει περικυκλώσει την πόλη.

 «Οι δυνάμεις των IDF περικυκλώνουν τη Γάζα από αέρος, ξηράς και θάλασσας, περικυκλώνοντας την πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της», δήλωσε την Παρασκευή ο Ντάνιελ Χάγκαρι, εκπρόσωπος του στρατού. «Οι μαχητές μας προχωρούν σε μάχες κατά τη διάρκεια των οποίων καταστρέφουν υπέργειες και υπόγειες τρομοκρατικές υποδομές και εξουδετερώνουν τρομοκράτες», ανέφερε ο ίδιος αναφερόμενος στο δίκτυο με τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς.

 Από τότε που ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τη χερσαία του επίθεση στη Γάζα πριν από μια εβδομάδα, σηματοδοτώντας την τελευταία φάση του πολέμου του εναντίον της Χαμάς, τα στρατεύματά του προχώρησαν σε τρεις άξονες – από τα βορειοδυτικά σύνορα της Γάζας κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου, από τα βορειοανατολικά κοντά στο Μπείτ Χανούν και από ανατολικά προς δυτικά, κατά μήκος του νότου της πόλης της Γάζας - σε μια προφανή προσπάθεια να χωριστεί η λωρίδα στα δύο.

Εντόπισαν όπλα της Χαμάς και σήραγγες - Σκοτώθηκαν μαχητές της Χαμάς 
 Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν «δεκάδες τρομοκράτες» καθώς η χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 «Την προηγούμενη ημέρα, υπήρξαν πολυάριθμες απόπειρες επιθέσεων σε στρατεύματα των IDF (ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων) από σήραγγες και στρατιωτικά συγκροτήματα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν οι IDF σήμερα το πρωί.

 Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τους «τρομοκράτες», εντόπισαν όπλα της Χαμάς και αποκάλυψαν φρεάτια σε σήραγγες «που χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικούς σκοπούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα κατέστρεψαν επίσης «τρία παρατηρητήρια της Χαμάς» στη βόρεια Γάζα, ενώ πολλοί μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν σε μάχες.

ΠΗΓΗ
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις