Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Έως πότε θα κρατήσει η καλοκαιρία; Πότε θα χειμωνιάσει; Ο Ν. Σερέτης απαντά

Πάτρα: Έως πότε θα κρατήσει η καλοκαιρία...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Ενδείξεις για πραγματικό φθινόπωρο υπάρχουν για το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου

Μέσα Οκτωβρίου και η καλοκαιρία συνεχίζεται, με κύρια χαρακτηριστικά την πολλή ζέστη τις μεσημεριανές ώρες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας τις βραδινές.

Έως πότε τα κρατήσει και που οφείλεται; Ο γεωλόγος -προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης απαντά στο thebest.gr:  «Με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες έχει κυλήσει το 1ο δεκαήμερο του φετινού Οκτωβρίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας με ελάχιστες βροχοπτώσεις και θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Το μόνο στοιχείο που θυμίζει φθινόπωρο είναι η ψύχρα την νύχτα και νωρίς το πρωί, κάτι που οφείλεται κυρίως στην μεγάλη διάρκεια, πλέον, της νύχτας. Αιτία ένας αντικυκλώνας (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων), ο οποίος καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου και ουσιαστικά λειτουργεί σαν ένα νοητό «τείχος» μην επιτρέποντας σε κάποια ατμοσφαιρική διαταραχή να διεισδύσει προς την επικράτειά του».

Απαντώντας στο ερώτημα, πότε θα χειμωνιάσει, ο κ. Σερέτης, επισημαίνει: «Θα έχουμε συνέχιση αυτού του καιρικού σκηνικού μέχρι και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (16-17/10) με μικρή εξαίρεση την αυριανή ημέρα, κατά την οποία διαφαίνονται κάποια φαινόμενα στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά της χώρας. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν επικράτηση πιο φθινοπωρινών καιρικών συνθηκών (με περισσότερες βροχοπτώσεις και μικρή πτώση της θερμοκρασίας) από τις 19-20/10 και μετά, ουσιαστικά δηλαδή μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα».

Ο καιρός στην Αχαΐα, όπως θα διαμορφωθεί τις προσεχείς ημέρες

Καλοκαιρία αναμένεται μέχρι και τις 16-17/10 με καλές καιρικές συνθήκες και την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί.

Μικρή, αλλά υπαρκτή, η πιθανότητα μόνο αύριο Τετάρτη 11/10, για κάποιο ολιγόλεπτο πέρασμα βροχής κατά την διάρκεια των μεσημβρινών-απογευματινών ωρών.

Ο υδράργυρος ως προς τις μέγιστες τιμές του θα διατηρηθεί σε επίπεδα υψηλότερα (έως και 3-5°C) από τα κλιματικά για την περίοδο που διανύουμε, γύρω στους 27-29°C. Οι ελάχιστες σταθερά κοντά στους 16-17°C.

Ενδείξεις για πραγματικό φθινόπωρο υπάρχουν για το τελευταίο δεκαήμερο (από 19-20/10 και μετέπειτα).

 

Όσα αναλύθηκαν, αποτυπώνονται και στο παρακάτω διάγραμμα, όπου παρουσιάζονται σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα πιθανότερα προγνωστικά σενάρια από το Αμερικανικό Προγνωστικό Μοντέλο (GFS)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις