Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πώς δρούσε το κύκλωμα των «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης

Πάτρα: Πώς δρούσε το κύκλωμα των «πειρατ...

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ η ζημιά στις εταιρείες

Τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ κατάφεραν να κερδίσουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που τουλάχιστον για 8 χρόνια προέβαιναν στην κατ' επάγγελμα παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας σε εμπορική κλίμακα έχοντες πολυπληθές πελατολόγιο, τουλάχιστον 13.000 συνδρομητών, τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Με αυτόν τον τρόπο προκάλεσαν οικονομική ζημία στις εταιρείες COSMOTE TV , VODAFONE και NOVA, άνω των 100.000.000 ευρώ.

Η οργάνωση είχε ιεραρχική δομή, με αρχηγό, υπαρχηγό, ταμία, πωλητές κ.λπ. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε συνολικά σε 10 συλλήψεις.

Πώς δρούσε το κύκλωμα των «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης
Σύμφωνα με τη δικογραφία, «χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές, κατάφερναν να αποκωδικοποιούν και να αναμεταδίδουν ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και λαμβάνοντας χωρίς την άδειά τους συνδρομές για τις παράνομες υπηρεσίες που παρείχαν, στερώντας παράλληλα τα νόμιμα κέρδη αυτών».

Προκειμένου να διευκολύνουν τη δράση τους, δημιούργησαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία τα μέλη της, ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που είχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers) τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και των συσκευών αναμετάδοσης IPTVBOXES (android boxes), που προηγουμένως είχαν εγκαταστήσει σε αυτές κατάλληλο λογισμικό.

Μάλιστα, για να προωθήσουν τις παράνομες υπηρεσίες τους, αρχικά οι πωλητές, χρησιμοποιώντας την κοινωνική τους ζωή, έρχονταν σε επαφή με το κοντινό περιβάλλον τους, όπου πωλούσαν τις συσκευές αναμετάδοσης μέσω των οποίων συνδέονταν παράνομα και εν αγνοία των εταιρειών στα τηλεοπτικά τους προγράμματα.

Στη συνέχεια προέτρεπαν τους χρήστες να διαφημίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε άτομα του δικού τους κοινωνικού περιβάλλοντος, διαβεβαιώνοντάς τους ότι λόγω των μέτρων προστασίας που έπαιρναν, δεν θα είχαν ποινικές κυρώσεις.

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας αναφέρεται:
«Για λόγους διασφάλισης των παράνομων κερδών τους, η παροχή των υπηρεσιών τους διαχωρίζονταν σε μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές. Σε περίπτωση λήξης του χρόνου που επέλεγε ο κάθε χρήστης, διακόπτονταν αυτόματα οι παράνομες παρεχόμενες υπηρεσίες και για την επανασύνδεσή τους απαιτούταν εκ νέου επικοινωνία του χρήστη-πελάτη με τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ανανέωση της χρονικής διάρκειας της συνδρομής και λήψη νέων οδηγιών».

Η είσπραξη των χρημάτων
Όπως πρόεκυψε, για την είσπραξη των κερδών τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να μην κινούν υποψίες, συνήθως επέλεγαν:

είσπραξη στο χέρι
είσπραξη μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό (PAYSAFE-PAYPAL-REVOLUT)
και, τέλος, μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους αλλά και των μελών των οικογενειών τους.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προέβαιναν σε νομιμοποίηση των εσόδων τους μέσω της αγοράς ακινήτων, ίδρυσης εταιρειών ατομικών και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις