Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανδρέας Ρούβαλης: Περί πολιτικής και πολιτικών

Ανδρέας Ρούβαλης: Περί πολιτικής και πολιτικών

Άρθρο του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με το σπιραλ και τον Πέτρο Ψωμά

Στη σημασία που έχει η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, κυρίως δε στην αυτοδιοίκηση αναφέρεται με παρέμβασή του ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το σπιράλ Ανδρέας Ρούβαλης.

Χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο κ. Ρούβαλης σημειώνει:

"Δεν θα ήθελα να σας κουράσω, άλλα κάποιες φορές και ειδικά όταν εισερχόμαστε σε περίοδο εκλογών, πόσο μάλλον εκλογών που αφορούν άμεσα την ζωή πολιτών μίας τοπικής κοινωνίας όπως οι δημοτικές εκλογές, θεωρώ ότι είναι ένα ερέθισμα που θα πρέπει να μας οδηγεί όλους ανεξαιρέτως, να ξαναθυμηθούμε ή να αναθεωρήσουμε με πιο ώριμη οπτική σκοπιά, έννοιες που διδαχτήκαμε και μάλλον τις έχουμε ξεχάσει.  

Ειδικά όταν οι προσωπικές επιλογές στην κάλπη επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας…

Ο σκοπός του άρθρου μου, δεν είναι να φανεί ότι διακατέχω καλύτερα από κάποιους άλλους συμπολίτες μας τις έννοιες αυτές.  Απεναντίας, είμαι ο τελευταίος που δικαιούμαι να μιλήσω για γνώσεις και θεωρίες που τόσοι και τόσοι μελετητές αναφέρουν, με κορυφαίο κατά την γνώμη μου τον Σωκράτη: « εν είδα, ότι ουδέν είδα».

Ο σκοπός μου είναι να αφυπνίσω συνειδήσεις.  Να προσπαθήσω να ενεργοποιήσω συμπολίτες που αδιαφορούν πλέον για τα κοινά, έστω και με την συμμετοχή στο να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου τους, ένα δικαίωμα που χύθηκε ποτάμι αίμα αιώνες τώρα, από ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ την δυνατότητα έκφρασης και επιλογής…  Σε αυτό όμως θα επανέλθω σε επόμενό μου άρθρο.

Να  θυμηθούμε μαζί, ότι  «πολιτική» κατά την ευρύτερα διαδεδομένη άποψη, είναι «το σύνολο  μέτρων που λαμβάνονται από την εκλεγμένη ηγεσία,  και των μεθόδων και διαδικασιών μέσω των οποίων ομάδες ανθρώπων οργανώνονται και λειτουργούν, ώστε να πετύχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με το μικρότερο δυνατό κόστος τους σκοπούς που επιδιώκουν σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων, προς όφελος πάντα της κοινωνίας στο σύνολό της».

Επίσης με την έννοια «πολιτικοί» είναι τα πρόσωπα (εκλεγμένα ή μη), που καλούνται να εφαρμόσουν την εντολή που τους δόθηκε η διεκδικούν.  Η άσκηση της πολιτικής, «αποτελεί τέχνη και επιστήμη που αφορά σε παραγωγή ιδεών και στον τρόπο εφαρμογής τους, τόσο σε ζωτικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και υπόστασης, (ελευθερία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, πολιτισμός κτλ), καθώς επίσης και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο, στον πολίτη, στον εργαζόμενο, κτλ.»  Όταν η πολιτική αποσκοπεί να διατηρηθεί ή να κατακτήσει ένα κόμμα ή μία παράταξη την εξουσία ως αυτοσκοπός, τότε υπεισέρχεται η διαφθορά, η κατάχρηση εξουσίας, το "χρήμα" και οι περισσότεροι πολίτες απογοητεύονται και παύουν να ενδιαφέρονται για αυτά που τους αφορούν, με κίνδυνο τα αποτελέσματα να είναι ολέθρια σε όλους τους τομείς).

Είναι στο χέρι μας λοιπόν να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε, αν η παρούσα δημοτική αρχή και οι κομματικές παρατάξεις που για πολλοστή φορά διεκδικούν την ψήφο μας, είναι κατά τέτοιο τρόπο οργανωμένες, ώστε άσκησαν ή θα ασκήσουν πολιτικές που θα έχουν ως αποκλειστικότητα, το καλό της τοπικής κοινωνίας. Ή αν θα έχουν ως σκοπό την ανέλιξη πολιτικών, που θα διεκδικήσουν πιθανότατα μελλοντικά ανάλογα με την επιτυχία τους, μεγαλύτερους κομματικούς θώκους και αξιώματα. Για πολλοστή φορά εμείς, να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Εν κατακλείδι, θα μείνουν  πάντα χαραγμένα στο μυαλό μου ,τα λόγια μίας υπέροχης διδασκάλου μου κατά τα εφηβικά χρόνια της διάπλασης των ιδεών μου, που πολύ  απλά ανέφερε ότι «στο τέλος οι καλοί θα νικήσουν»…  Ακουγόταν υπερφίαλο, ουτοπικό.  Εξακολουθώ να πιστεύω είτε σαν αφελής ρομαντικός είτε σαν δραστηριοποιημένος εκ νέου πολίτης, ότι μπορούμε όλοι μαζί να καταφέρουμε πράγματα που είχαμε ξεχάσει και μπορούμε να διεκδικήσουμε.

Και φυσικά  θα ήθελα να τονίσω, ότι για να γίνουν αυτά τα βήματα, θα πρέπει να υπάρχει πάντα κάποιος «μπροστάρης».  Αυτός που θα βάλει «πλάτη» ώστε να επανεκκινηθούν και να ξαναλειτουργήσουν οι νευρώνες του εγκεφάλου, για να διεκδικηθούν οράματα και να γίνουν πράξη.

Εν προκειμένω αυτό το οφείλω στον Πέτρο Ψωμά, τον υποψήφιο Δήμαρχο της Πάτρας με το ΣΠΙΡΑΛ, που με ενέπνευσε και με οδήγησε για πρώτη φορά να συμμετέχω στο πολιτικό γίγνεσθαι, όχι σαν «πολιτικός», αλλά σαν πολίτης που θέλει να ασκήσει πολιτική.

 Ακόμα κι αν οι Πατρινοί δεν αποφασίσουν να υποστηρίξουν την μοναδική ουσιώδη, ανεξάρτητη προσπάθεια για επανίδρυση της πόλης κατά τα ιδεώδη που εμείς υποστηρίζουμε (βλέπε πρόγραμμα ΣΠΙΡΑΛ), τότε θα μου έχει μείνει η τεράστια υποχρέωση προς αυτόν τον άνθρωπο, ότι κατάφερε να με φέρει σε επαφή με συμπολίτες μου, που πραγματικά εξεπλάγην όταν διαπίστωσα το ήθος τους, την ντομπροσύνη τους και το ειλικρινές χαμόγελο για να προσφέρουν ανιδιοτελώς στα κοινά.

Απ’ ότι φαίνεται «κυκλοφορούμε» και τέτοιοι. Και είμαστε πολλοί. Ενωμένοι νοιώθουμε δυνατοί.  Μαζί με σας παντοδύναμοι.  Ελάτε μαζί μας και δεν θα απογοητευθούμε για μια ακόμα φορά.  Θα απογοητευθούμε αν για πολλοστή φορά, επιλέξετε να δώσετε εντολή ξανά και ξανά σε ανθρώπους γερασμένους και  δοκιμασμένους,  με ψευδές ελπίδες ότι  θα αλλάξουν προς το καλύτερο τις προσδοκίες μας.  Αν ήταν θα τις είχαν αλλάξει προ πολλού.  Αυτοί οι ίδιοι, που διεκδικούν τις ψήφους σας και μας έχουν καταβαραθρώσει.

Υπάρχει η πρόταση, υπάρχει η ελπίδα, ότι τελικά το γνωμικό της διδασκάλου μου στα 54 χρόνια μου, μπορεί να έχει εφαρμογή". 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις