Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος στο thebest.gr: Η αγροτική ανάπτυξη στο Δήμο Αιγιαλείας και η Δημοτική Ενότητα Συμπολιτείας

Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος στο thebest.gr...

Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Αιγιαλείας υπεύθυνος για την Δημοτική Ενότητα Συμπολιτείας, μας δίνει απαντήσεις εφ΄όλης της ύλης

Πόσο σημαντικός είναι ο αγροτικός τομέας  στον Δήμο Αιγιαλείας και ποιο το αναπτυξιακό πλάνο για το μέλλον;  Πόσο αναπτύχθηκε τουριστικά η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Συμπολιτείας και σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου;

Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Αιγιαλείας  υπεύθυνος για την Δημοτική Ενότητα Συμπολιτείας, μας δίνει απαντήσεις εφ΄όλης της ύλης ενόψει και των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.

 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημοτική ενότητα της Συμπολιτείας;

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, τον Σεπτέμβριο του 2019, η μεγάλη πρόκληση για εμάς ήταν, ιδιαίτερα για την ενότητα Συμπολιτείας, η επαναφορά της εικόνας και της λειτουργικότητας των χώρων κοινόχρηστων και αναψυχής, στην κατάσταση που παραδόθηκαν το 2011, όταν με τον Καλλικράτη η ενότητα εντάχθηκε στο διευρυμένο Δήμο Αιγιαλείας.

Αφού πια δεν υπάρχει πρόβλημα με τους όγκους των σκουπιδιών, προγραμματίσαμε και κάναμε παρεμβάσεις, που έχουν σχέση με την εικόνα και τον εξωραϊσμό κοινόχρηστων χώρων και πλατειών.

Έγιναν παρεμβάσεις σε αυτές και δημιουργήσαμε δύο χώρους αναψυχής παιδιών.

Σίγουρα, αν ανανεωθεί η θητεία μας, θα δημιουργήσουμε κι άλλους τέτοιους χώρους για παιδιά με πιστοποιημένα όργανα αλλά και χώρους για ενήλικες με όργανα γυμναστικής εξωτερικών χώρων, κυρίως στα παραλιακά χωριά.

Υπάρχει προγραμματισμός για το επόμενο καλοκαίρι, για τοποθέτηση, εκτός της παραλίας της Αβύθου συστημάτων πρόσβασης ΑΜΕΑ στην παραλία Σελιανιτίκων και Λόγγου.

Τέλος παρέμβαση πρέπει να γίνει και στην αγροτική οδοποιία με χαλικοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις.

 

Ποιες είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή;

Οι αναπτυξιακές προοπτικές για την Δημοτική ενότητα Συμπολιτείας μετά την ολοκλήρωση του αποχετευτικού  είναι αρκετά μεγάλες. Η περιοχή πλέον μετά και τη λύση του προβλήματος με τα σκουπίδια έγινε ελκυστικός προορισμός για πολλούς παραθεριστές.

Τώρα μπορούν άφοβα επιχειρηματίες και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του τουρισμού να κάνουν σχέδια για επενδύσεις σε καταλύματα – εστίαση- χώρους διασκέδασης.

Επίσης ο αγροτουρισμός είναι ένας τομέας που το έδαφος είναι πρόσφορο για επενδύσεις μιας και πολλά αγροκτήματα μπορούν να γίνουν επισκέψιμα και να υλοποιούνται επισκέψεις μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

Αν κάνατε έναν απολογισμό της δημοτικής θητείας σε ποια σημεία θα εστιάζατε σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της αντιδημαρχίας σας;

 

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε κάθε μέλος της  ομάδας της Δημοτικής αρχής, είχε πολλούς τομείς ευθύνης.

Ο Δήμαρχος από την πρώτη μέρα της θητείας μας μου ανέθεσε την τη διαχείριση του ΝΠΔΔ πολιτισμός παιδεία αθλητισμός του Δήμου Αιγιαλείας, καθώς και την αντιδημαρχία αγροτικής ανάπτυξης, τέλος με όρισε εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα Συμπολιτείας.

Τομείς με ιδιαίτερη βαρύτητα και υποχρεώσεις.

Ξεκινώντας από το ΝΠΔΔ, μετά την καταγραφή των άμεσων αναγκών και με γνώμονα την ασφάλεια των αθλητών και των φιλάθλων, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, κάναμε ουσιαστικές παρεμβάσεις σε αυτές.

Με χρηματοδοτικά εργαλεία από προγράμματα ανακαινίσαμε υπάρχοντες και δημιουργήσαμε χώρους άθλησης για παιδιά και ενήλικες.

Α) Παρεμβάσεις σε γήπεδα ποδοσφαίρου (αντικατάσταση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Αιγείρας – Αβύθου-Διακοπτού, δημιουργία γηπέδου7*7 στη Άβυθο ,τοποθέτηση πυλώνων φωτισμού στο γήπεδο Πλαστήρα, τοποθέτηση μεταλλικών κερκίδων 100 θέσεων σε γήπεδο Ροδιάς -Τέμενης -Πλαστήρα, ηλεκτροφωτισμός γηπέδου 5*5 Σελιανιτίκων)

Β) Γήπεδα τένις στην Άβυθο επίστρωση με αντιολισθητικό υλικό ,κατασκευή δύο στεγάστρων για αθλούμενους και επισκέπτες γονείς και αντικατάσταση φωτισμού με φώτα νέας τεχνολογίας LED.

Γ) Κολυμβητήριο τοποθέτηση θερμομονωτικής κουβέρτας στην δεξαμενή και υπάρχει ήδη ανάδοχος για την δεύτερη φάση της ενεργειακής αναβάθμισης αυτού για την αντικατάσταση αντλιών καυστήρων και τοποθέτηση panels.

Δ) Κλειστό γήπεδο Καμαρών στεγανοποίηση σκεπής, εξωτερικό βάψιμο, ηλεκτροδότηση.

Όλα αυτά είναι μέρος παρεμβάσεων που έγιναν και χρειάζεται σε άλλες τόσες δομές να γίνουν ακόμη περισσότερες.

Ανακαινίσαμε όλους τους παιδικούς σταθμούς και εγκαταστήσαμε νέες πιστοποιημένες παιδικές χαρές με χρήματα από χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταστεγάσαμε τον Δ΄ παιδικό σταθμό Αιγίου μιας και το κτήριο που ήδη στεγάζονταν δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας λειτουργίας από την Περιφέρεια.

 Αντικαταστήσαμε την σκεπή στο κτήριο που στεγάζετε η πινακοθήκη της Ακράτας.

Κάναμε μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλες τις δομές του ΝΠΔΔ όπως ΚΑΠΗ  βιβλιοθήκες Λαογραφικό Μουσείο κλπ.

Στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης κάναμε παρεμβάσεις και αιτήματα στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο (για αγροτική οδοποιία ακριδοκτονία) χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα μιας και όπως γνωρίζετε η αγροτική πολιτική ορίζετε από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τώρα όσον αφορά την Ενότητα Συμπολιτείας υλοποιήσαμε έργα οδοποιίας με ασφαλτοστρώσεις ,κάναμε αντιπλημμυρικά έργα σε ρέματα που διαρρέουν τον οικισμό Αβύθου χωρίς ο Δήμος να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ αφού ο Δήμαρχος τα εξασφάλισε από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στα μεγάλα έργα που εξελίσσονταν στο Δήμο.

Κατασκευάστηκαν πλατείες  σε Λάκκα -Μάγειρα και έγιναν παρεμβάσεις σε πολλά κοιμητήρια.

Άφησα για το τέλος το μεγάλο έργο της αποχέτευσης γιατί είναι έργο που θα αλλάξει την ποιότητα ζωής και την οικονομική δραστηριότητα σε όλη την περιοχή.

Πόσο σημαντικός είναι για τον Δήμο Αιγιαλείας ο αγροτικός τομέας και  η κτηνοτροφία;

Ο αγροτικός τομέας ήταν και πιστεύω ότι θα είναι για πολλά χρόνια η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας της περιοχής.

Τα προϊόντα που παράγονται είναι ιδιαίτερα και πολλά από αυτά με Π.Ο.Π. η σταφίδα, η ελιά και τα αμπέλια δίνουν καρπούς με ιδιαίτερη αξία και πρέπει να διατηρήσουμε την ποσότητα και την ιδιαιτερότητα των προϊόντων αυτών, όσο δύσκολο και αν γίνεται αυτό με την αύξηση του κόστους καλλιεργείας και την έλλειψη εργατικών χεριών.

Η κτηνοτροφία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το γάλα και το κρέας που παράγονται δεν έχουν καλή ποιότητα ή ιδιαιτερότητα αφού τα κοπάδια είναι ελευθέρας βοσκής.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διεκδικήσεις σε σχέση με τον αγροτικό τομέα;

Ο Δήμος Αιγιαλείας βασίστηκε για αρκετά χρόνια στις αγροτικές παραγωγές. Αυτό δημιούργησε αρκετές υποχρεώσεις που έχουν σχέση με την στήριξη αυτών των παραγώγων.

Έτσι και εμείς διεκδικούμε και θα συνεχίζουμε διεκδικούμε πράγματα που έχουν να κάνουν με την τιμή, τη διαχείριση, τη διάθεση και το κόστος για την στήριξη των αγροτών.

Σε συνεργασία με οινοποιεία της Αιγιαλείας οφείλουμε να ενημερώσουμε τους παραγωγούς και να κάνουμε ημερίδες για την εισαγωγή νέων ποικιλιών για καλλιέργεια στους αμπελώνες, για διεκδίκηση καλύτερου εισοδήματος από τους αμπελοκαλλιεργητές και πιο εύκολη προώθηση στην αγορά από τα οινοποιεία.

Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας για την καλλιέργεια της γης είναι και η πρόσβαση στις περιουσίες των αγροτών.

Η αγροτική οδοποιία χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις με χαλικοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις. Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα στα τέσσερα αυτά χρόνια πέρα από καθαρισμούς να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις μιας και χρηματοδοτικά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σταματήσει από το 2004 και ο προϋπολογισμός του Δήμου, που κατεξοχήν συντάσσονταν από την αντιπολίτευση, περιόριζε τα ποσά για τα απολύτως αναγκαία.

Πιστεύουμε ότι εάν επανεκλεγούμε, θα έχουμε τη δυνατότητα αφού έχουμε καταγράψει και κοστολογήσει αυτές τις παρεμβάσεις θα μπορούμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την ομαλή πρόσβαση στα κτήματα.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αιγιαλείας; 

Σε σχέση με το τι μας παραδόθηκε, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Παρέχουν ασφάλεια σε αθλητές και επισκέπτες αυτωνών. Έγιναν, γίνονται και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές παρεμβάσεις.

Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες όλων αυτών των εγκαταστάσεων αφού σε πολλές από αυτές δεν είχε γίνει τίποτα για τουλάχιστον μια δεκαετία ιεραρχήσαμε και υλοποιήσαμε πράγματα. Για αρκετές, διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις από προγράμματα όπως: κλειστό γυμναστήριο, Εθνικό Στάδιο, φωτισμός Εθνικού Σταδίου, έχοντας κάνει εκτός από καταγραφή των αναγκών, τεχνικά δελτία αλλά και σύνταξη μελετών για γρήγορη ένταξη σε όποιο πρόγραμμα τρέξει.

Πώς βλέπετε την προεκλογική αναμέτρηση στην Αιγιάλεια και το κλίμα που επικρατεί;

Η πόλωση είναι εμφανής. Πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν τον ανάλογο πολιτικό πολιτισμό και η αντιπαράθεση να γίνεται με στοιχεία και όχι με λασπολογία και απρεπής χαρακτηρισμούς.

Πιστεύω ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η δημοτική αρχή  όπως τον Covid-19, οικονομική κρίση. Όχι πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο έχει να δείξει έργο σε όλους τους τομείς, το οποίο αναγνωρίζεται από τους πολίτες της Αιγιαλείας και αυτό θα αποτυπωθεί στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ξέρουμε ότι τα προβλήματα τα έχουμε καταγράψει, τα έχουμε ιεραρχήσει και πιστεύουμε ότι οι πολίτες της Αιγιαλείας θα μας δώσουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς εμπόδια και τρικλοποδιές.

Θέλουμε μια δεύτερη θητεία για να κάνουμε μια Αιγιαλεία γνωστή στην Ελλάδα όχι για τα απορρίμματα αλλά για τις ομορφιές της και τις παροχές που προσφέρει στους πολίτες.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις