Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Εδώ και τώρα αλλαγή υποδείγματος στην τοπική αυτοδιοίκηση!

Εδώ και τώρα αλλαγή υποδείγματος  στην τ...

Του Ανδρέα Τζουραμάνη, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Αχαΐας με την παράταξη του Κ. Καρπέτα

Ο θεσσαλικός κάμπος δοκιμάζεται! Ολόκληρα χωριά παραμένουν «θαμμένα» κάτω από τόνους νερού! Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δείχνει το αποτρόπαιο πρόσωπο της.

Ναι, οφείλουμε να συζητήσουμε την επόμενη ημέρα αυτής της καταστροφής για την κλιματική αλλαγή και πώς μαζί ο πολιτικός και επιστημονικός κόσμος θα λάβουν τις βέλτιστες λύσεις αντιμετώπισης της. Εκείνο όμως που δεν μπορούμε να συζητήσουμε είναι για το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, το οποίο έχει αποτύχει οικτρά!

Δεν αρκεί ο πρωθυπουργός να ανακοινώνει μόνο αποζημιώσεις για τους πλημμυροπαθείς. Άλλωστε η καταστροφή για εκατοντάδες νοικοκυριά είναι ολική. Απαιτείται εδώ και τώρα αλλαγή του μοντέλου αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού που με τη σειρά τους θα σταθούν διαχρονικά αρωγοί στον δοκιμαζόμενο πολίτη.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και δυστυχώς θα «στοιχειώνουν» για καιρό ακόμη το σύνολο των τοπικών κοινωνιών που βρέθηκαν αντιμέτωπες όχι μόνο με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά με την ασυνέπεια και τη διαχρονική ανευθυνότητας της Πολιτείας. Με ποια εργαλεία εξόπλισε την τοπική αυτοδιοίκηση το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη; Πόσα χρήματα διατέθηκαν για αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία; Ποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί έδρασαν στην τοπική αυτοδιοίκηση για να μεγιστοποιήσουν το όφελος υπέρ του πολίτη και να πατάξουν φαινόμενα διαφθοράς μεταξύ των ημετέρων; Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος καταδεικνύονται τεράστια  κενά, τα οποία και επέτρεψαν στο νερό της βροχής να… βουλιάξει στο πένθος δεκάδες οικογένειες, να καταστρέψει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, να συμπαρασύρει στο βυθό της ανικανότητας και της αδιαφορίας αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις.

Επειδή όμως, το θέμα δεν ενδείκνυται για φθηνή αντιπολίτευση ή λαϊκισμούς, ας ελπίσουμε η δοκιμασία αυτή, να αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα, ώστε παράλληλα, με τις δράσεις αποκατάστασης των ζημιών να ξεκινήσει η εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά σε όλη τη χώρα. Άλλωστε, η ανάγκη θωράκισης με αντιπλημμυρικά έργα είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος των περιφερειακών Αρχών είναι καταλυτικός. Είναι αδιανόητο να κατασπαταλούνται χρήματα που προορίζονται για αντιπλημμυρικά έργα σε άλλες δράσεις ή να γίνονται αυθαίρετες «εκπτώσεις» σε υλικά και ποιότητα.

Η περιφερειακή μας παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε-Δυτική Ελλάδα» θέτει στην πραγματική του διάσταση το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, προτείνοντας έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη θωράκιση της Δυτικής Ελλάδος, μέσω έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης κινδύνων σε αγροτικές εκτάσεις και οικισμούς, αλλά και της εφαρμογής σχεδίου πρόληψης – αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και έκτακτων αναγκών. Με διεκδικητική φωνή, για μία Περιφέρεια αυτόνομη και δυνατή που θα μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες των συμπολιτών μας, κι όχι κομματικά «εξαρτημένη»! 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις