Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μικρασιατική καταστροφή: Το πάθημα του ΝΑΤΟ που δεν έγινε μάθημα

Μικρασιατική καταστροφή: Το πάθημα του Ν...

Προσπάθεια εργαλειοποίησης από τον τουρκικό Τύπο και "πυρά" της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση

«Συγγνώμη αυτό το tweet έχει διαγραφεί». Αυτή τη φράση θα διάβαζε πέρυσι, την 30ή Αυγούστου, όποιος επιχειρούσε να ανοίξει το link ανάρτησης μονάδας του ΝΑΤΟ -που εδρεύει στη Σμύρνη- για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την οποία η Τουρκία γιορτάζει ως «Ημέρα της Νίκης».

Αδιανόητο ατόπημα από το ΝΑΤΟ: Έδωσε συγχαρητήρια στην Τουρκία... για τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης» ανέφερε συγκεκριμένα η ανάρτηση, προσθέτοντας πως «σήμερα (σ.σ. πέρυσι) είναι η 100η επέτειος από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

 Της διαγραφής του tweet, τότε, είχε προηγηθεί αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προς τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, δε, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνιζε ότι «η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη». Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ προέβησαν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων.

Το δις εξαμαρτείν
Ένα χρόνο μετά, σε μια περίοδο που Αθήνα και Άγκυρα αναμένεται να θέσουν επί τάπητος μια θετική ατζέντα στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, η οποία μάλιστα σηματοδοτεί την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, θα περίμενε κανείς η αντίδραση του ΝΑΤΟ να είναι πιο προσεκτική, δεδομένου ότι η διαγραφή της περσινής ανάρτηση αποτελεί παραδοχή του λάθους της.

Αντ' αυτού, η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM) -χωρίς να έχει δώσει σχετικές εξηγήσεις και με την ανάρτηση να παραμένει στον "αέρα"- επέλεξε να ευχηθεί στην Τουρκία.

Σημειωτέον, η «Ημέρα της Νίκης», γνωστή και ως Ημέρα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί επίσημη αργία στη γειτονική χώρα, η οποία γιορτάζει την επέτειο της νίκης στη μάχη του Ντουμλουπινάρ (30 Αυγούστου 1922), της επίθεσης των κεμαλικών δυνάμεων και την ήττα του ελληνικού Στρατού στο μικρασιατικό μέτωπο.

Στο μήνυμα της LANDCOM που δημοσιεύτηκε μέσω Twitter αναφέρεται: «Η LANDCOM εύχεται χαρούμενη «Ημέρα Νίκης» στο έθνος που μας φιλοξενεί. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία αυτή την ξεχωριστή ημέρα».

Σε άλλο μήνυμα της LANDCOM, επισημαίνεται πως «από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και οι στρατιώτες της έχουν πάντα επιδείξει μεγάλο επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα. Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι μαζί».

Επόμενο ήταν ο τουρκικός Τύπος να "σηκώσει ψηλά" την επίμαχη ανάρτηση, βάζοντας στο κάδρο και την Ελλάδα. «Πρόκειται για μια κίνηση που θα φέρει σε δύσκολη θέση την Αθήνα» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου του TRTHaber, το οποίο μάλιστα υπενθυμίζει και την περσινή εστία έντασης.

Αντίστοιχη αναφορά και από το Anadolu, το οποίο εστιάζει -σε πιο χαμηλούς βέβαια τόνους- στο περσινό μήνυμα και την αντίδραση της Ελλάδας.

Το διάβημα της Αθήνας και οι πολιτικές αντιδράσεις
Από την πλευρά του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο διάβημα χαρακτηρίζεται απαράδεκτο να συνδέεται η εθνική ημέρα ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα της νίκης κατά μίας συμμάχου χώρας.

Σφοδρή ήταν, πάντως, και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το περιστατικό, με ανακοίνωση που αφήνει σαφείς αιχμές κατά της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της διπλωματίας.

Πρόκειται για «ένα δις εξαμαρτείν που αποδεικνύει τις επιπτώσεις της λογικής του πιστού και δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική», σημειώνει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.

Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως «πολλά λέει λέει και η καθυστέρηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να δώσει την πρέπουσα απάντηση, ενώ πέρσι είχε προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλντενμπεργκ».

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις