Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Τα τρία καίρια σημεία του πορίσματος - Θέμα χρόνου η παράδοσή του

Εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Τα τρία καίρια...

Η αντίδραση της πυροσβεστικής και τα πυρομαχικά

Θέμα χρόνου είναι η ολοκλήρωση του πορίσματος για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στην 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο, κατά τη μεγάλη φωτιά που σάρωσε την Μαγνησία την περασμένη εβδομάδα.

 Ήδη κατά πληροφορίες έχει, ολοκληρωθεί η λήψη καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με το MEGA, στο πόρισμα εμπεριέχονται μεταξύ άλλων τρία καίρια σημεία:

  • Πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης: Βόμβες των 1.000, 500 και 250 κιλών ήταν τοποθετημένες πρόχειρα στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς.
  • Μη έγκαιρη και δυναμική παρέμβαση της Πυροσβεστικής: Αν είχε υπάρξει η αποφασιστική και έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής πριν η φωτιά μπει στον χώρο του στρατοπέδου, ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα, αν και Πυροσβεστική κάνει λόγο για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας.
  • Καταλυτική επίδραση των αναχωμάτων: Η ύπαρξη των αναχωμάτων που κατασκευάστηκαν με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ απέτρεψαν μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος από το να φτάσει στη Νέα Αγχίαλο

Άθικτες οι υπόγειες αποθήκες
 Σύμφωνα με φωτογραφίες του δορυφόρου Sentinel πριν και μετά τις εκρήξεις, δείχνουν πως οι εκρήξεις που συγκλόνισαν την περιοχή και τους κατοίκους κατέστρεψαν τον υπέργειο χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών, αλλά οι αποθήκες τύπου ΝΑΤΟ δεν επηρεάστηκαν.

Ελλείψεις

Την ίδια ώρα, επικαλούμενη εκτιμήσεις στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, η Στέλλα Παπαμιχαήλ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ανέφερε πως δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες αποψιλώσεις σε ένα τμήμα του περιβάλλοντος χώρου για να θωρακιστεί το στρατόπεδο.

 Επίσης, η Στέλλα Παπαμιχαήλ ανέφερε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συνολική αναθεώρηση των κανόνων ασφαλείας των στρατοπέδων, με αιχμή και το θέμα της προστασίας από τις φωτιές, ένα ζήτημα που συζητήθηκε και στο ΚΥΣΕΑ.

Αιχμές από έμπειρα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων
 Πάντως έμπειρα πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επιμένουν να στηλιτεύουν τα όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Αγχίαλο: «Θα έπρεπε τα πυρομαχικά αυτά να βρίσκονται έστω αν ήταν βόμβες ελευθέρας άφεσης όπως ήταν αυτές οι οποίες λένε ότι σκάσανε – θα έπρεπε να ήταν σίγουρα εξασφαλισμένες σε υπόγειες αποθήκες ή σε αποθήκες με τσιμέντο έτσι ώστε να μην μπορούν να επηρεάζονται από τα θερμικά φορτία», σημείωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Γεώργιος Καμπάς.

 Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, σημείωσε πως «Αυτό όμως το οποίο θα πρέπει να επισημάνουμε ίσως να απαιτηθεί να αναθεωρηθούν κάποιοι κανόνες προστασίας των χώρων αυτών ή ακόμα και φύλαξης κάποιον πυρομαχικών στους χώρους αυτούς και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον καλύτερο συντονισμό των επίγειων δυνάμεων και των αεροπορικών μέσων που ελέγχονται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής».

ΠΗΓΗ 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις