Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τι να κάνουμε;

Τι να κάνουμε;

Του Χρήστου Πατούχα

Το κρίσιμο αυτό ερώτημα τίθεται σχεδόν πάντα στην ζωή μας, ιδιαίτερα όταν σηματοδοτείται η εκάστοτε πορεία. Στην προσωπική μου διαδρομή, αυτό που με απασχολούσε πάντα ήταν αν η απόφαση μου θα ήταν σωστή, αν θα ανταποκρινόταν στα καθήκοντα της συγκυρίας, αν θα ανταποκρινόταν στις βασικές σταθερές μου επιλογές.

Στην τελευταία ανακοίνωση μου, μεταξύ άλλων δήλωσα ότι σύντομα θα καθορίσω την περαιτέρω στάση μου, την στάση μου αναφορικά με τις Δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου.

Θα αναφέρω εξ αρχής, ότι με τα του Δήμου Πατρέων ασχολούμαι από την αρχή της διαβίωσης  μου στην πόλη μας, πολύ εντατικά από τις εκλογές του 1982.Σε αυτά τα πάνω από 40 χρόνια, γνώρισα 6 Δημάρχους, πρόλαβα τις περιόδους των «παχιών αγελάδων», παρακολούθησα διαρκείς μεταρρυθμίσεις που χειροτερεύουν την Αυτοδιοίκηση και την μετατρέπουν σε έναν διαρκώς αντιδραστικότερο και αντιλαικότερο θεσμό, την ενσωματώνουν σε ένα αντιλαϊκό σύστημα εξουσίας, την υποτάσσουν στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η προσκόλληση των Δημάρχων και των δημοτικών παρατάξεων στα κόμματα εξουσίας υπήρχε πάντα, ωστόσο ο βαθμός εξάρτησης και κομματικής υποταγής τα τελευταία χρόνια γίνεται πιο έντονος, συμβαδίζει με το ασφυκτικό διοικητικό και οικονομικό πλαίσιο και την εξάρτηση των δημοτικών οργανισμών. Οι Δήμοι είναι προέκταση της κεντρικής εξουσίας, τα πολιτικά συμφέροντα εμπλέκονται, ανατροφοδοτούνται και αλληλοτροφοδοτούνται, το σύστημα θέλει τεχνοκράτες και διαχειριστές υπέρ των εκάστοτε ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και οι ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές και οι άνθρωποι των καλών προθέσεων, εκλείπουν και εξαφανίζονται.

Ο Δήμος μας είναι ένας μεγάλος Δήμος, ο τρίτος της χώρας. Είναι φυσικό, όταν διαφοροποιείται από την συνολική πολιτική των Κυβερνήσεων και της ΚΕΔ να δημιουργεί αναταράξεις στο όλο σύστημα. Ιδιαίτερα, όταν η πολιτική του είναι σαφής, μονοσήμαντη, αντίπαλος με ότι ισχύει γενικά, με πολιτική τεκμηρίωση και συνολική διαφορετική κατεύθυνση. Αυτό ισχύει με απόλυτη σαφήνεια στις δύο τελευταίες δημοτικές θητείες με Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη. Πρέπει να πω, ότι ο υποφαινόμενος ως Δημοτικός Σύμβουλος και η παράταξη της Ανυπότακτης Πολιτείας σε όλη την διαδρομή της, στηρίξαμε πολιτικά με απόλυτη συνέπεια την κατεύθυνση αυτή. Αντιπολιτευτήκαμε κυβερνητικές «μεταρρυθμίσεις», αποκαλύψαμε την σύμπλευση και την υποταγή κομματικών και μη παρατάξεων στον ενιαίο στόχο της πολιτικής ενσωμάτωσης της Αυτοδιοίκησης.

Πριν ακόμα από τις Δημοτικές εκλογές του 2019, το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση μαζί με τους έξυπνους πολιτικούς αναλυτές που διαμορφώνουν την πολιτική των κομμάτων εξουσίας, έχουν επεξεργαστεί θεωρία για την αποδόμηση της επιρροής που ασκεί στα λαϊκά στρώματα, τοπικά και πανελλαδικά, η πολιτική του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Ο Πελετίδης, είναι ο μόνος Δήμαρχος στην χώρα, που δηλώνει κομμουνιστής, επί της ουσίας ο μόνος Δήμαρχος που σε έναν μεγάλο Δήμο, μπορεί στα ασφυκτικά οικονομικά, δημοσιονομικά, γραφειοκρατικά και διοικητικά πλαίσια που έχουν επιβληθεί από το κράτος, να εφαρμόσει μια πολιτική στοιχειώδους ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.

Τα επί μέρους παραδείγματα, τα οποία ωστόσο συγκροτούν συνολική και ολοκληρωμένη διαφορετική πολιτική είναι πάρα πολλά. Η δραστική μείωση των τιμολογίων των δημοτικών τελών, όλων των δημοτικών υπηρεσιών, των τιμολογίων του νερού, η δωρεάν χρήση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών μέχρι την μέση εισοδηματικά λαϊκή οικογένεια, η διαφωνία με την ανταποδοτικότητα, την διπλή φορολογία και την καταλήστευση του δημότη, η παραγωγή διαρκούς και ορατού έργου από τις υπηρεσίες αυτεπιστασίας, ο απόλυτα κοινωνικός χαρακτήρας των Δημοτικών Οργανισμών, (ΚΟΔΗΠ, Πολιτιστικός Οργανισμός, ΔΗΠΕΘΕ, ΔΕΥΑΠ κλπ.) και η συνολικά καλή εικόνα της πόλης με δεδομένα την διαρκή υποχρηματοδότηση, την γήρανση και την έλλειψη του προσωπικού, είναι πραγματικότητα που απαιτεί όχι μόνο πολύ κόπο, αλλά σταθερή προσήλωση και πολιτική κατεύθυνση.

Αυτό, σαν παραγωγική αντίληψη του Δήμου, δημιουργεί αντιδράσεις και αντιδικίες με πολύ ισχυρά οικονομικά, άρα και πολιτικά συμφέροντα. Δεν ταιριάζει με το πρότυπο του «παραγωγικού, αναπτυξιακού» μοντέλου Δήμου και Αυτοδιοίκησης που προωθεί η νεοφιλελεύθερη αντίληψη θεοποίησης του κέρδους, ιδιωτικοποίησης των πάντων σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας, σε βάρος του λαϊκού συμφέροντος. Και δεν εννοούμε μόνο τα στενά επαγγελματικά οικονομικά συμφέροντα. Άλλωστε αυτή την περίοδο από τον Δήμο και την ΔΕΥΑΠ, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα προϋπολογισμού πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, με ότι θετικό προκύπτει από αυτό για την απασχόληση και συνολικά την οικονομική ζωή της πόλης.

 Εννοούμε την εφαρμογή από τον Δήμο άλλης πολιτικής. Ευθείας εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου με άμεση συνεργασία και εμπλοκή του στο Δημοτικό έργο και την Δημοτική περιουσία. Επίσης τα παραδείγματα είναι πολλά, Θα αναφέρω μόνο το πρόσφατο με την πλαζ, ή το πως αντιμετωπίζονται τα φιλέτα δημοτικής περιουσίας και ελεύθερων χώρων. Με την  εκκωφαντική σιωπή ή την ανοιχτή σύμπλευση με την Κυβέρνηση, των λαλίστατων δημοτικών παρατάξεων. Η φιλοδοξία του σύγχρονου νεοφιλελεύθερου μοντέλου είναι το σύνολο των υπηρεσιών να το αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας και οι Δήμοι να διαθέτουν τον ολιγάριθμο τεχνοκρατικό μηχανισμό ελέγχου και ρύθμισης των σχέσεων.

Θα προσθέσω την ταύτιση μας σε όλα τα σημαντικά έργα στόχους στρατηγικού χαρακτήρα για την πόλη και τους κατοίκους της και για τα οποία έντονη υπήρξε και η δική μας δράση. Την ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου, την διεκδίκηση του υπολοίπου, την υπογειοποίηση του τρένου, το Ανατολικό Πάρκο την απόδοση όλων των δημόσιων χώρων και άλλα πολλά.

Συμπερασματικά, για το ποιο είναι το προοδευτικό και ποιο το αντιδραστικό στο σήμερα της Αυτοδιοίκησης, είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε στις συνολικές μας θέσεις για την Αυτοδιοίκηση και την πολιτική του Δήμου Πατρέων.  Θα καταλήξουμε αβίαστα στην διαπίστωση, ότι ο Δήμος Πατρέων, είναι Δήμος της Αριστεράς, είναι Δήμος σύμμαχος των λαϊκών στρωμάτων, είναι δήμος που αντιπολιτεύεται την Κυβέρνηση και την ΠΕΔ, που αντιστρατεύεται συνεχώς τον οικονομικό στραγγαλισμό,  που μάχεται για τις αναγκαίες κοινωνικές παροχές, για τα δικαιώματα της φτωχολογιάς και των αδικημένων.

Ήδη οι πρωτοβουλίες του Δήμου Πατρέων συζητιόνται σε κάθε ευκαιρία από όλους. Και από Δημάρχους, παρατάξεις και παράγοντες που επηρεάζονται από τα πολιτικά κόμματα της συστημικής εξουσίας. Το κύριο πρόβλημα είναι, ότι η πολιτική του Δήμου Πατρέων, επηρεάζει ήδη απλούς πολίτες και ασχολούμενους με την Αυτοδιοίκηση σε όλη την χώρα και αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει κινήσεις και αναταραχές.

 Για αυτούς τους λόγους, προκρίνεται από τους κυρίαρχους πολιτικούς κύκλους η ήττα του Πελετίδη στις εκλογές. Σαν κεντρική πολιτική κατεύθυνση και ανάγκη. Με κάθε τρόπο. Με ψεύδη, πληρωμένη προπαγάνδα, συκοφαντίες, επιθέσεις από όλες τις πλευρές για την συρρίκνωση του ποσοστού επιρροής του στον πρώτο γύρο των εκλογών του Οκτωβρίου. Επιδιώκεται ήδη η μέγιστη πολιτικοποίηση των εκλογών από τα πολιτικά κόμματα, θα αξιοποιηθούν προπαγανδιστικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και η νίκη της Ν.Δ. και στον Νομό για την μέγιστη κομματική συσπείρωση. Είναι προφανές και διακηρυγμένο, ότι τα κόμματα εξουσίας έχουν ήδη αποφασίσει κοινή στήριξη του όποιου υποψήφιου θα είναι αντίπαλος του Πελετίδη στον δεύτερο γύρο. Αυτά για όσους δεν εθελοτυφλούν, για όσους παρακολουθούν στοιχειωδώς την τοπική ειδησεογραφία και αρθρογραφία αυτά είναι απολύτως γνωστά. Εδώ και πολύ καιρό.

Με βάση τα προαναφερθέντα, και πολλά ακόμα που για την οικονομία του χώρου και του χρόνου δεν αναφέρονται, προκύπτει αβίαστα το προσωπικό μου συμπέρασμα- πρόταγμα:

 Η απόλυτη  και άνευ ουδενός όρου στήριξη μου στον Κώστα Πελετίδη και την Λαϊκή Συσπείρωση στις εκλογές του Οκτωβρίου. Αποτελεί αυτό, αυτονόητο πολιτικό καθήκον. Για το συμφέρον των συμπολιτών μας, για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, για την συνολική νίκη του λαού μας.

Καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην πορεία αυτή, όλους τους φίλους και συμμαχητές μου, τους παλιούς και νέους συντρόφους μου, όλους όσους συμπορευτήκαμε για Δήμο σύμμαχο και όχι αντίπαλο του λαού και των δημοτών του.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις