Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και ο ορίζοντας του Τσίπρα

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και ο ορίζοντ...

Ξεκινούν άμεσα οι εσωκομματικές διεργασίες στην Κουμουνδούρου

Στην αποτίμηση του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, της έως τώρα πορείας του συνολικά, καθώς και στον τρόπο που θα αντιδράσει θα επιδοθεί το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει «παρών» σε αυτές τις διαδικασίες.

Παράλληλα με αυτές τις διεργασίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκεί τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οποία αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά, έστω και με μειωμένο το κοινοβουλευτικό του αποτύπωμα.

Σε οργανωτικό επίπεδο από χθες βράδυ διέρρευσε πώς θα υπάρξει άμεση συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά με την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος που αναμένεται να συνεδριάσει εντός της εβδομάδας. Εκεί θα αποφασιστούν και οι ημερομηνίες για τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Κεντρικής του Επιτροπής το επόμενο διάστημα.

Τα 3 βασικά στοιχεία της ως προς τις εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:

Ο χρονικός ορίζοντας: Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για μία «σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές». Μάλιστα αναφέρθηκε με σχετική σαφήνεια τα χρονικά περιθώρια λέγοντας: «Ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας, είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα». Με τις φράσεις αυτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμά ότι η πορεία ανασυγκρότησης και αλλαγών του κόμματος θα «απλωθεί» σε ένα χρονικό πεδίο της τάξης των 8-9 μηνών και θα «δοκιμαστεί» στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Το είδος και το βάθος των αλλαγών: Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε και ένα στίγμα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους» όπως και «να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά». Ένα στοιχείο που σαφώς μιλά για αλλαγές προσώπων στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος αναδεικνύοντας τόσο ηλικιακά όσο και πολιτικά κριτήρια. Στην ίδια κατηγορία μπορεί να καταχωρηθεί και η φράση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία «για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος» επισημαίνοντας πως « πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος». Στοιχείο που φαίνεται να αφορά και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρών ο Α.Τσίπρας: Το τρίτο – αλλά ίσως πιο σημαντικο- στοιχείο των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα είναι πως ο ίδιος θα είναι παρών σε αυτές τις εξελίξεις. Όπως δήλωσε αυτό θα τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

Οι διαδικασίες
Με βάση τα παραπάνω δεν θεωρείται ως η πλέον πιθανή εξέλιξη οι εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Αντιθέτως ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται η κορύφωση των συλλογικών διαδικασιών να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Φθινόπωρο (π.χ τον Νοέμβριο) ή ακόμη και αργότερα. Στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ επαφίεται να αποφασίσουν την ακριβή μορφή που θα λάβουν αυτές οι διαδικασίες.

Στην σχετική φημολογία περιλαμβάνεται η πιθανότητα διεξαγωγής Εκτάκτου Συνεδρίου ή ακόμη και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Διαρκούς Συνεδρίου που δεν περιλαμβάνει την εκλογή νέων αντιπροσώπων. Σε αμφότερες τις διαδικασίες αυτές μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας και ζητήματα επανεκλογής οργάνων και προέδρου. Επίσης στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται η δυνατότητα «δημοψηφισματικής» καταφυγής στην βάση των μελών του κόμματος για την λήψη αποφάσεων όπως και για τα ζητήματα της ηγεσίας του κόμματος.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις