Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Θα μπορούσε το σαπούνι σας να σας κάνει πιο… ελκυστικούς στα κουνούπια;

Θα μπορούσε το σαπούνι σας να σας κάνει ...

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο τύπος σαπουνιού που χρησιμοποιεί ένα άτομο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τσιμπήματος από κουνούπια

Ερευνητές από το Virginia Tech εξέτασαν το εάν το πλύσιμο με ορισμένα σαπούνια θα μπορούσε να προσελκύσει ή να απωθήσει τα κουνούπια.

Διαπίστωσαν τελικά ότι τα σαπούνια αλληλεπιδρούν με ενδιαφέροντες τρόπους με τη μυρωδιά ενός ατόμου επηρεάζοντας τις χημικές ενώσεις στις οποίες ανταποκρίνεται ένα κουνούπι σε έναν ανθρώπινο ξενιστή.

Η μελέτη
Η μελέτη η οποία ήταν σχετικά μικρή, περιελάμβανε το πλύσιμο με 4 διαφορετικές μάρκες σαπουνιών. Όλα τα σαπούνια περιείχαν λιμονένιο, το οποίο προέρχεται από τα εσπεριδοειδή και είναι γνωστό ότι απομακρύνει τα κουνούπια. Τελικά, αυτό διαψεύσθηκε καθώς όλα τα σαπούνια προσέλκυσαν τα κουνούπια, εκτός από εκείνο που περιείχε άρωμα καρύδας.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι τα αρώματα όλων των σαπουνιών κυριαρχούνταν κυρίως από το λιμονένιο, γνωστό για την απωθητική του δράση στα κουνούπια. Παρ ‘όλα αυτά, τρία από τα τέσσερα δοκιμασμένα σαπούνια αύξησαν την έλξη των κουνουπιών», είπε ο Dr. Vinauger, ερευνητής στη μελέτη.

Τι προσελκύει τα κουνούπια στους ανθρώπους;
Ο Dr. Vinauger εξήγησε ότι περίπου το 20% των ανθρώπινων ξενιστών ευθύνεται για περίπου το 80% των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, τόνισε πόσο σημαντικό είναι για εμάς να καταλάβουμε τι κάνει ένα κουνούπι να τσιμπάει ένα άτομο έναντι του άλλου.

«Ενώ άλλες μελέτες έχουν καθορίσει ποιες χημικές ουσίες από αυτές που παράγουμε ως μέρος της μυρωδιάς του σώματός μας προσελκύουν τα κουνούπια, η επίδραση των μυρωδιών που προσθέτουμε στο σώμα μας δεν έχει ακόμα καθοριστεί», πρόσθεσε.

Γενικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κουνούπια ελκύονται από τους ανθρώπους για διάφορους λόγους.

Όλοι οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς τη μοναδική τους μυρωδιά που προκαλείται από πτητικές ουσίες στο δέρμα και αυτό μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η γενετική, η ηλικία, το φύλο, ο μεταβολισμός, η διατροφή, η άσκηση, οι ρουτίνες υγιεινής και το μικροβίωμα του δέρματός μας.

Όσον αφορά τη μελέτη
Ως προς τη νέα μελέτη, οι ειδικοί τονίζουν ότι η χημεία του σαπουνιού είναι πολύπλοκη. Κάθε τύπος σαπουνιού μπορεί να διαφέρει στη χημική σύνθεση και επίσης στις αλλαγές που προκαλεί στα πτητικά του δέρματος μετά τη χρήση. Πολύ συγκεκριμένες χημικές ουσίες συνέβη να αυξάνουν ή να μειώνουν την ελκυστικότητα σε ένα είδος κουνουπιών, αν και ο ακριβής λόγος δεν είναι πλήρως κατανοητός σε πολλές περιπτώσεις.

Πρόσθεσαν δε ότι αυτή η έρευνα για τα σαπούνια και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την έλξη των κουνουπιών είναι εντυπωσιακή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το εάν πρέπει να κάνουμε αλλαγές στις ρουτίνες προσωπικής φροντίδας μας.

Με περίπου 3.600 είδη κουνουπιών γνωστά παγκοσμίως χρειάζονται πρόσθετες δοκιμές, παρόλα αυτά, η μελέτη καταδεικνύει ότι οι ρουτίνες προσωπικής φροντίδας μας μπορούν να επηρεάσουν τα πτητικά στο δέρμα μας, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική μας ελκυστικότητα για τα κουνούπια, χωρίς βέβαια να ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια τις ουσίες που επηρεάζουν ή το κατά πόσον αν κάνουμε ντους το πρωί, αυτό εξακολουθεί να έχει σημασία για τα κουνούπια που θα μας «επισκεφθούν» αργά το βράδυ.

πηγη

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ: Η εφαρμογή που σου δείχνει το εκλογικό σου τμήμα και στον χάρτη

Πλήρης Οδηγός Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε για δήμο και περιφέρεια - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν την κάλπη

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Όλες οι ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τους συνδυασμούς, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πώς θα μεταδοθούν - Πώς θα δείτε ποσοστά και σταυρούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being