Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Το πιο δραστικό ελιξίριο υγείας και ευεξίας μυρίζει θάλασσα

Το πιο δραστικό ελιξίριο υγείας και ευεξ...

Για την ευεξία μας συνολικά σύμφωνα με την επιστήμη, αρκεί και μόνο η επαφή με την άμμο και το θαλασσινό αεράκι

Ως μεσογειακή χώρα, γνωρίζουμε πόσο καλό μας κάνει η επαφή μας με τη θάλασσα.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες των φυσικών στοιχείων -και ειδικότερα της θάλασσας- επισφραγίζονται και από την επιστήμη, και όχι μάλιστα για πρώτη φορά.

Θα μπορούσε, όμως, αυτό να ισχύει συνολικά, ακόμα και για όσους δεν έχουν την ίδια τύχη με εμάς; Μια νεότερη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο εξέτασε δεδομένα από 15 χώρες, επιβεβαιώνει πως τα άτομα που διαμένουν κοντά στην ακτή, αλλά κυρίως όσα την επισκέπτονται συχνά, έχουν καλύτερη υγεία, ανεξάρτητα από τη χώρα που διαμένουν ή το προσωπικό εισόδημά τους.

Η ιδέα σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας είναι ήδη γνωστή από τους προηγούμενες αιώνες. Από το 1660, οι γιατροί στην Αγγλία άρχισαν να προωθούν τα θαλάσσια μπάνια και τους παράκτιους περιπάτους για οφέλη στην υγεία. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1800, ο θαλασσινός αέρας και οι βουτιές στη θάλασσα συστήνονταν ευρέως ως θεραπείες ευεξίας στους πλούσιους Ευρωπαίους. Παρόλα αυτά, η επανάσταση που επήλθε στην ιατρική στις αρχές του 20ού αιώνα οδήγησαν στην παρακμή αυτών των πρακτικών.

 Το τοπίο, όμως, ξεκινά και πάλι να αλλάζει, όσο αυξάνεται η ζήτηση για απλές, πρακτικές και φυσικές μεθόδους, που μπορούν να μας προσφέρουν ευεξία.

Σημασία έχει ο παράκτιος προορισμός

 Η ερευνητική ομάδα από τα πανεπιστήμια της Βιέννης, του Έξετερ και του Μπέρμιγχαμ, καθώς και από το Seascape Belgium και το European Marine Board, διερεύνησαν πάνω από 15.000 συμμετέχοντες σε 14 ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους και η χώρα μας- και η Αυστραλία σχετικά με τις απόψεις τους για διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα και την υγεία τους.

Στη λίστα με τις υπόλοιπες χώρες που μελετήθηκαν περιλαμβάνονταν το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομοιομορφία στα ευρήματα εξέπληξαν τους ερευνητές: «Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε τόσο συνεπή και σαφή μοτίβα και στις 15 χώρες. Επίσης, αποδεικνύουμε τώρα ότι όλοι φαίνεται να επωφελούνται από το να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, όχι μόνο οι πλούσιοι. Αν και οι συσχετίσεις είναι σχετικά μικρές, η διαβίωση κοντά στην ακτή και κυρίως οι συχνές εφορμήσεις, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού» σημειώνει η δρ Sandra Geiger από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Πώς μπορούν όμως, αυτά τα οφέλη να αξιοποιηθούν από τους κατοίκους χωρών που δε βρέχονται από θάλασσα, όπως η Αυστρία; «Οι κάτοικοι της κεντρικής Ευρώπης επισκέπτονται συχνά τις παραθαλάσσιες χώρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε θα μπορούν κι αυτοί να λάβουν τα συγκεκριμένα οφέλη. Εκτός αυτού, αρχίζουμε επίσης να αξιολογούμε τα παρόμοια οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα εσωτερικά ύδατα, όπως οι λίμνες και οι φυσικές πισίνες» καταλήγει η δρ. Geiger.

Πηγή:ygeiamou

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ: Η εφαρμογή που σου δείχνει το εκλογικό σου τμήμα και στον χάρτη

Πλήρης Οδηγός Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε για δήμο και περιφέρεια - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν την κάλπη

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Όλες οι ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τους συνδυασμούς, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πώς θα μεταδοθούν - Πώς θα δείτε ποσοστά και σταυρούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being