Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

/

Πανελλήνιες: Εκτίμηση θεμάτων Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας, από το «Πρόσημο»

Πανελλήνιες: Εκτίμηση θεμάτων Νεοελληνικ...

Πανελλήνιες 2023

Τα θέματα χαρακτηρίζονται από σαφήνεια στη διατύπωση, ωστόσο προϋποθέτουν καλή κατανόηση των κειμένων.

Η ερώτηση Α1 ήταν εστιασμένη περίληψη που ζητούσε,  μέσα από το σύνολο του κειμένου, τον εντοπισμό σημείων σχετικά με συγκεκριμένη άποψη του συγγραφέα. Το κείμενο κρίνεται κατανοητό, αλλά με σημεία που απαιτούσαν ικανότητα πύκνωσης και παράφρασής τους.

Το ερώτημα Β1 ήταν πολλαπλής επιλογής χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Το ερώτημα Β2 εξέταζε τη συνοχή συγκεκριμένης παραγράφου του δεύτερου κειμένου σχετικά με την απόδοση του νοήματος πέντε διαρθρωτικών λέξεων της παραγράφου.

Το ερώτημα Β3 α απαιτούσε την τεκμηρίωση της πρόθεσης του πομπού, όπως αυτή εκφραζόταν σε μία περιορισμένης έκτασης παράγραφο του κειμένου 1, μέσω 2 γλωσσικών επιλογών.

Το ερώτημα Β3 β αφορούσε την τεκμηρίωση της οργάνωσης του λόγου στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου 2. Οι υποψήφιοι έπρεπε να αιτιολογήσουν την απάντησή τους λαμβάνοντας υπόψη τον σκοπό του συγγραφέα.  

Το κείμενο 3 αποτελεί απόσπασμα διηγήματος ενός σύγχρονου Έλληνα συγγραφέα, ομόθεμο των μη λογοτεχνικών κειμένων. Το ερώτημα αφορούσε την ερμηνεία και την τεκμηρίωση μέσω τριών διαφορετικών κειμενικών δεικτών της συναισθηματικής κατάστασης του ήρωα, ο οποίος αδυνατεί να διαχειριστεί το βάρος των κοινωνικών στερεοτύπων αναφορικά με τον ρόλο του άντρα. Τέλος, οι μαθητές καλούνταν να αξιολογήσουν τη συγκεκριμένη αντίδραση του ήρωα.

Το α’ ερώτημα του θέματος Δ αφορούσε την παραβίαση των δικαιωμάτων της γυναίκας ζητώντας την τεκμηρίωση αυτής στην ιδιωτική και δημόσια ζωή, ενώ το β’ ερώτημα ζητούσε έμπρακτες λύσεις για την ισότητα των φύλων από τη νέα γενιά. Το επικοινωνιακό πλαίσιο του θέματος ήταν προσχεδιασμένος προφορικός λόγος.

Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα έχει εξεταστεί με τη μορφή κριτηρίου αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και βρίσκεται στο βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας - Λογοτεχνίας του φροντιστηρίου «Πρόσημο» με τίτλο «Γυναίκα και ανθρώπινα δικαιώματα».


Λάζαρης Άγγελος, Φιλόλογος, M.Ed., Διευθυντής Σπουδών

Κουζίου Σταυρούλα, Φιλόλογος, M.Sc.

Αργυροπούλου Ναταλία, Φιλόλογος

 

Ειδήσεις Τώρα

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Πάτρα: Οδός Μειλίχου - Ένας δρόμος γεμάτος προσκηνυτάρια για τα θύματα θανατηφόρων τροχαίων

Πανελλαδικές 2023: 53χρονη δίνει ξανά εξετάσεις μετά από 35 χρόνια

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Πανελλήνιες