Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η εκτυφλωτική, πιο κοντινή έκρηξη γιγάντιου αστέρα - Πώς θα τη δείτε live

Η εκτυφλωτική, πιο κοντινή έκρηξη γιγάντ...

Απόψε είναι μια από αυτές τις φορές

Την ευκαιρία να δουν την έκρηξη ενός γιγάντιου αστέρα σε έναν γνωστό γαλαξία στην Μεγάλη Άρκτο θα έχουν οι λάτρεις του διαστήματος, και όχι μόνο, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (27/05).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο θα είναι ορατό ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο αρκεί να είναι μακριά από τα φώτα της πόλης, ενώ για όσους δεν το διαθέτουν υπάρχει και η λύση του Virtual Telescope Project, το οποίο θα μεταδίδει ζωντανά, καιρού επιτρέποντος, από τις 01:30 ώρα Ελλάδας.

Μάλιστα, είναι η πιο κοντινή και εκτυφλωτική σουπερνόβα την τελευταία 10ετία.

Η σουπερνόβα, δηλαδή η έκρηξη ενός αστέρα προς το τέλος της "ζωής" του , θα συμβεί στον γαλαξία Pinwheel, γνωστό και ως Messier 101. Πρόκειται για έναν γαλαξία με σχεδόν τέλεια σπειροειδή δομή, προσανατολισμό προς τη Γη και σχετική εγγύτητα (απέχει 21 εκατ. έτη φωτός από τη Γη).

Από το 1900 ο Pinwheel έχει φιλοξενήσει πέντε σουπερνόβα, καθώς και την ιδιαίτερα θεαματική επερχόμενη έκρηξη. Να σημειωθεί ότι ο γαλαξίας μας επιβεβαιωμένα δεν έχει "δει" σουπερνόβα για 400 χρόνια. Ο Pinwheel έχει 2-10 φορές περισσότερους αστέρες από τον δικό μας γαλαξία, αλλά είναι πολύ πιο ενεργό στο σχηματισμό νέων, πιθανώς λόγω των ισχυρών βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με τους μικρότερους συνοδούς γαλαξίες του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις