Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε αδιέξοδο το πρόγραμμα "Σπίτι μου" λόγω έλλειψης ακινήτων

Σε αδιέξοδο το πρόγραμμα "Σπίτι μου...

Οι αιτήσεις από νέους ηλικίας έως 39 ετών για αγορά πρώτης κατοικίας έχουν φτάσει τις 20.000.

Σημαντικά εμπόδια συναντά το Πρόγραμμα " Σπίτι μου"  παρά το μαζικό ενδιαφέρον που καταγράφεται από νέους έως 39 ετών για την απόκτηση κατοικίας και την υψηλή εγκρισιμότητα των σχετικών αιτημάτων από τις τράπεζες.

Αξεπέραστο όμως είναι μέχρι στιγμής το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης ακινήτων που να πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη με εξειδίκευση την Στεγαστική Πίστη η συντριπτική πλειοψηφία των νέων που έχουν καταθέσει αίτηση ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δηλώνει αδυναμία να εντοπίσει ακίνητα που να πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόνο το 5-6% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες καθώς η πλειοψηφία των νέων δεν έχουν ακόμη βρει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει ώστε να ξεκλειδώσει η έγκριση της αίτησης και η εκταμίευση του δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις από νέους ηλικίας από 25 ετών έως 39 ετών για αγορά πρώτης κατοικίας έχουν φτάσει τις 20.000, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αντίστοιχος αριθμός ακινήτων που να πληροί τις προϋποθέσεις.

Λάθος εικόνα
Ενδεικτική του προβλήματος είναι και η «εικόνα» που δίνει ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής σύμφωνα με την οποία από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα στο Λεκανοπέδιο μόνο το 32% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Συγκεκριμένα οι μεσίτες της Αττικής υποστηρίζουν ότι αν και το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι τα διαθέσιμα προς πώληση σπίτια εμβαδού 75-150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ αποτελούν το 60% του συνόλου στο κέντρο, 74% στα δυτικά προάστια, 59% στον Πειραιά, 19% στα νότια, 5% στα βόρεια και 38% στα ανατολικά προάστια, η πραγματική εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι για το κέντρο το ποσοστό φτάνει μέχρι το 53%, για βόρεια προάστια 16,7%, για νότια προάστια 23,4%, δυτικά προάστια 39,5% ανατολικά προάστια 20,4% και στον Πειραιά 41,09%.

Ο Σ.Μ.Α.Σ.Α.Α. σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για όλους τους υποψήφιους αγοραστές, ούτε καν για την αρχική φάση του εγχειρήματος, πολλώ μάλλον και για την συνέχεια όπου η σκέψη του Υπουργείου είναι το πρόγραμμα να διευρυνθεί.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα, ηλικίας από 25 έως 39 ετών, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, που δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία τους και ικανοποιούν τα εισοδηματικά κριτήρια, που έχουν τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο εισόδημα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ενώ το μέγιστο είναι εκείνο που ισχύει για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης (για το 2023 ισχύουν τα εξής: 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).

Το κύριο όφελος για τους νέους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», είναι ότι εξασφαλίζουν χαμηλότερη δόση για την αποπληρωμή του δανείου, καθώς το 75% του ποσού χορηγείται άτοκα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το τραπεζικό επιτόκιο εφαρμόζεται στο υπόλοιπο 25% του ποσού. Αξιοσημείωτο είναι ότι, για τρίτεκνους, πολύτεκνους και για όσους αποκτήσουν την ιδιότητα αυτή κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, τα δάνεια χορηγούνται άτοκα, με 100% επιδότηση του επιτοκίου από τη ΔΥΠΑ.

Έτσι, το επιτόκιο του δανείου διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του αντίστοιχου επιτοκίου που χρεώνουν κανονικά οι τράπεζες ή είναι μηδενικό για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη, ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δανειοδότηση για ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν ως κύρια κατοικία, έχουν εμπορική αξία έως 200.000 ευρώ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς, έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ., έχουν παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως προκύπτει από την άδεια κατασκευής και βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.

Πρόσθετα πλεονεκτήματα των δανείων που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι ότι:

Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975.
Το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη.
Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις