Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα πόλη «εχθρική» για τα ΑμεΑ- Ξέχασαν να βάλουν ειδικό μηχανισμό στις σκάλες που αναβαθμίζουν -και όχι μόνο- Τι λέει ο Γεράσιμος Φεσσιάν

Πάτρα πόλη «εχθρική» για τα ΑμεΑ- Ξέχασα...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Καμία πρόβλεψη για την πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία

Η ανακατασκευή στις σκάλες της Πάτρας, που ενώνουν την Άνω με την Κάτω πόλη, βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο εύκολα διακρίνει κανείς ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία, με την τοποθέτηση ειδικού μηχανισμού ανέλκυσης και καθέλκυσης.

Το ζήτημα καταδεικνύει στο thebest.gr o Γεράσιμος Φεσσιάν, μέλος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας ως Εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. «Έχουν αγνοήσει την νομοθεσία», λέει. «Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και σε αυτήν υπάρχει η αιρεσιμότητα 3, που αφορά ξεκάθαρα την προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία. Ο Δήμαρχος Πατρέων έχει στα χέρια του από το 2017, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για να γίνει η πόλη φιλική στα άτομα με αναπηρία και δεν έχει κάνει τίποτα. Ο Δήμαρχος Πατρέων όχι μόνο δεν έχει μεριμνήσει αλλά δεν θέλει πραγματικά να κάνει τίποτα. Ως ομάδα έργου, όπου ήμουν ομαδάρχης το παρουσιάσαμε στον Δήμαρχο τρείς φορές. Πρόκειται για 22 δράσεις προκοστολογημένες, ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Το ότι δεν έχει γίνει τίποτα, είναι προσωπική ευθύνη του Δημάρχου» επισημαίνει ο Γεράσιμος Φεσσιάν.

«Ο δήμος πραγματικά δεν σκέφτεται τα άτομα με αναπηρία και δεν αναφέρομαι μόνο στον Δήμαρχο αλλά και τις δημοτικές υπηρεσίες που σχεδιάζουν από το γραφείο τους και νομίζουν ότι τα έχουν κάνει όλα καλά. Μιλάμε για πράγματα που δεν θα έπρεπε καν να έχουν σχεδιαστεί λάθος. Δεν είναι μόνο οι σκάλες, είναι και τα υπόλοιπα έργα, όπως η ανάπλαση της Άνω Πόλης, που θα παραδοθεί μέσα στο 2023. Το θέμα είναι τώρα που έχουμε βρει αυτά τα λάθη, να μην τα επαναλάβουμε το 2024, όταν θα γίνει η ανάπλαση της Κάτω Πόλης. Γιατί πλέον έχουμε φτάσει σε σημείο να κυνηγάμε κάθε φορά το λάθος, αντί να το προβλέψουμε, ενώ έχουμε τα εργαλεία να το προβλέψουμε. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει να συμβαίνει».

Το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας 

«Ο Δήμος έχει στα χέρια του, αυτή τη στιγμή, ένα εργαλείο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας και ακόμα δεν έχει καταθέσει πρόταση» επισημαίνει ο κ. Φεσσιάν και τονίζει ότι «είναι από τους λίγους δήμους που δεν έχει καταθέσει πρόταση. «Οπότε για πιο ενδιαφέρον μιλάει ο δήμος; Είναι επίπλαστο το ενδιαφέρον. Η Πάτρα θα αλλάξει με τα έργα και αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια, χρειάζεται ένας ιεραρχημένος σχεδιασμός που σημαίνει ότι ο Δήμαρχος θα έπρεπε να είχε εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα αλλά και στο κοινωνικό πρόγραμμα του δήμου, το σχέδιο με τις 22 δράσεις που του στείλαμε και θα μπορούσε κάθε χρόνο να βάζει ένα μικρό συμμετοχικό αντίτιμο εκεί που προβλέπεται ή να κυνηγάει τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και θέτω το ερώτημα ως πρόκληση:  ο δήμος Πατρέων μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 πρέπει να έχει παραδώσει 4 προσβάσιμες παραλίες. Υπάρχει διαγωνισμός σε εξέλιξη γι’ αυτό το έργο;»

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις