Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Κορωνοϊός: «Χωρίς όφελος» τα επιπλέον εμβόλια σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Κορωνοϊός: «Χωρίς όφελος» τα επιπλέον εμ...

Θα εξαφανιστεί ο ιός;

Με αιφνιδιαστική ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει οι υγιείς ενήλικες να μην κάνουν άλλες αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά του Κορωνοϊού.

Τα επιπλέον εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι περιττά στους ενήλικες που έχουν κάνει τον βασικό εμβολιασμό τους και μία αναμνηστική δόση, σύμφωνα με την στρατηγική συμβουλευτική ομάδα ειδικών για τον εμβολιασμό του ΠΟΥ.

Συγκεκριμένα, η SAGE αποφάσισε πως τα άτομα κάτω των 60 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δεν έχουν όφελος από τις επιπλέον αναμνηστικές δόσεις.

Δεν αποκλείεται η ομάδα αυτή να μην χρειαστεί να εμβολιαστεί ξανά, επιβεβαιώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.

«Αν ο ΠΟΥ εκτιμά ότι οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόσεις πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και τις αναμνηστικές δόσεις, έτσι θα γίνει. Κι εγώ αυτό εκτιμώ. Δεν έχουμε δικά μας δεδομένα γι’ αυτό. Αν ισχύσει, αυτό σημαίνει ότι πιθανότητα δεν θα χρειάζεται να κάνουμε άλλα εμβόλια από δω και πέρα και δεν θα απαιτούμε από τους ανθρώπους να ξανακάνουν το εμβόλιο. Είναι όντως μια επανάσταση, καθώς μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι χάνεται η ανοσία», τονίζει.

Τι ισχύει στην Ελλάδα
Οι συστάσεις δεν είναι δεσμευτικές για τις χώρες. Η Ελλάδα θα πάρει τις δικές της αποφάσεις, σύμφωνα με τον κ. Χρούσο:

«Αυτά είναι απλώς συστάσεις του ΠΟΥ. Η κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει για τους πολίτες της, με βάση τα επιδημιολογικά της δεδομένα. Δεν έχει έρθει ακόμα το θέμα αυτό στην Επιτροπή για να το συζητήσουμε. Θα έρθει σίγουρα, αλλά έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο», τονίζει.

Θα εξαφανιστεί ο ιός;
Σύμφωνα με την SAGE και τους επιστήμονες που την απαρτίζουν, οι άνω των 60 ετών, αλλά και τα παιδιά και οι έφηβοι από 6 μηνών έως 17 ετών με συννοσηρότητες, δεν θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο εάν λάβουν επιπλέον δόσεις, όμως, «τα οφέλη για την υγεία τους είναι μικρά».

Οι νέες αποφάσεις -που ελήφθησαν μετά από συνεδρίαση αυτήν την εβδομάδα- στηρίζονται σε στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τη χαμηλή επίπτωση των παραλλαγμένων στελεχών της Όμικρον στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο ανοσίας που έχει ο παγκόσμιος πληθυσμός χάρη στις μολύνσεις και το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού, σημείωσε ο ΠΟΥ.

“Μακάρι να μην χρειαστεί να ξανακάνουμε εμβόλιο. Αν εξαφανιστεί ο ιός δεν θα χρειαστεί. Οι ιοί συχνά εξαφανίζονται. Δεν ξέρω αν ο ΠΟΥ έχει αυτές τις ενδείξεις και το λέει αυτό”, τονίζει ο Καθηγητής, Γιώργος Χρούσος.

Κίνδυνος υψηλός, μεσαίος ή μικρός
Η SAGE προτείνει μια νέα κατάταξη για τον βαθμό επικινδυνότητας ενός ατόμου να νοσήσει σοβαρά από την COVID-19, ή ακόμη και να καταλήξει στον θάνατο. Ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται πλέον ως “υψηλός”, “μεσαίος” ή “μικρός”.

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι, οι ενήλικες με συννοσηρότητες, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες και οι εργαζόμενοι στην υγεία καλούνται να λάβουν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις.

Η SAGE συνιστά μεσοδιάστημα 6 με 12 μήνες μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων ανάλογα με τη συννοσηρότητα.

“Αν οι άνω των 60 και τα άτομα με συννοσηρότητες χρειάζεται να το κάνουν το εμβόλιο, αυτό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο. Αν θέλει ένας γιατρός να το δώσει στον ασθενή του, θα πρέπει να μπορεί να το δώσει”, προσθέτει ο Καθηγητής Χρούσος και δηλώνει ότι συμφωνεί και με τα μεσοδιαστήματα που έχουν προταθεί μεταξύ των δόσεων.

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως σχεδόν 13,3 δισεκατομμύρια εμβόλια κατά της COVID.

Στην Ελλάδα, έχουν γίνει 7.644.858 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί (με δύο δόσεις εμβολίου) και 7.116.600 αναμνηστικές δόσεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being