Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ανεγείρεται μνημείο για τους Πατρινούς αγωνιστές που σκότωσε ο Γιουσούφ Πασάς το 1821

Πάτρα: Ανεγείρεται μνημείο για τους Πατρ...

Στον περίβολο του ναού του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα - Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος επιθεώρησε τις εργασίες που προχωρούν με εντατικό τρόπο

Προχωρούν οι εργασίες στο περίβολο του νέου ιερού ναού του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέου για την ανέγερση μνημείου υπέρ των γενναίων Πατρινών επαναστατών που σφαγιάστηκαν από τον Γιουσούφ Πασά τον Απρίλιο του 1821.

Ο Γιουσούφ Πασάς είχε μετακληθεί στην περιοχή των Πατρών προκειμένου να συμβάλλει στην καταστολή και κατάπνιξη της Επανάστασης των Ελλήνων κατά τη γέννηση της ώστε να μην πάρει διαστάσεις και επεκταθεί. Άσχημο ρόλο όπως λέγεται είχε διαδραματίσει ο τότε Βρετανός πρόξενος στην περιοχή Γκριν, ο οποίος διάκειτο εχθρικά στους επαναστατημένους Έλληνες και επίσης σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε καταδώσει και ντόπιους Έλληνες αγωνιστές στον Γιουσούφ Πασά.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος  που επισκέφθηκε και επιθεώρησε τις εργασίες για το μνημείο, είχε αναγγείλει από του ιερού βήματος σε κήρυγμα του, πρόσφατα, την ετοιμασία του εν λόγω μνημείου ενώ η τελετή των αποκαλυπτηρίων προγραμματίζεται ώστε να συμπέσει χρονικά με την 3η Απριλίου (του έτους 1821) που ήταν η αποφράδα ημέρα της σφαγής.

Στο μεταξύ ο κ.κ. Χρυσόστομος την ερχόμενη Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 στις 4 το απόγευμα θα είναι στα Ψηλαλώνια όπου και θα τελέσει μπροστά από τον ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του θρυλικού ιεράρχη Παλαιών Πατρών Γερμανού που ευλόγησε το Λάβαρο της Επαναστάσεως καθώς και για τους υπόλοιπους Ήρωες αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.

Όσο για το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 18.00 θα τελέσει τον Εσπερινό και ακολούθως τους Δ’ Χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελιστρίας στην οδό Μαιζώνος όπου θα είναι και το πρωί του Σαββάτου 25/3 για τη Θεία λειτουργία και την Θεία Δοξολογία.

Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 25/3/2023 ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος θα τελέσει τον Μεθέορτο Εσπερινό στον  Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας καθώς και Μνημόσυνο των πεσόντων εἰς τούς ὑπέρ τῆς Πίστεως καί Πατρίδος ἀγῶνες ἐναντίον τῶν Τούρκων (κατά τό ἁγιορείτικο τυπικό).

Τέλος την Κυριακή 26 Μαρτίου (Δ’ Νηστειῶν) το πρωί ο κ.κ. Χρυσόστομος θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Πατρών και το απόγευμα στις 6 θα τελέσει τον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πατρών.

Την Κυριακή των Βαΐων 9/4/2023 το πρωί ο κ.κ. Χρυσόστομος θα προεξάρχει στη Θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Παντάνασσας και ακολούθως θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Γρηγόριο τον Ε’, η προτομή του οποίου βρίσκεται στην πλατειούλα μπροστά από το ναό της Παντάνασσας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις