Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Νέο συλλαλητήριο για τα Τέμπη στην πλατεία Γεωργίου και πορεία- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ &ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Νέο συλλαλητήριο για τα Τέμπη στη...

Στο κέντρο της πόλης

Νέα κινητοποίηση και στην Πάτρα σήμερα για την τραγωδία στα Τέμπη. Νέο συλλαλητήριο στην Πάτρα για την τραγωδία στα Τέμπη. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Γεωργίου, ενώ ακολούθσε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Συμμετείχαν φοιτητές, συλλογικότητες και άνθρωποι από ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα.

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας απηύθυνε χθες κάλεσμα.

Σε ανακοίνωσή του επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση- Παράρτημα Αχαΐας αναφέρει για τη σημερινή κινητοποίηση:

 

Η ζωή μας πάνω από τα κέρδη τους | Οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν

Όλοι-ες στο συλλαλητήριο φορέων και σωματείων την Κυριακή 12/3/2023 12:00 μ.μ στην πλ. Γεωργίου

 "Οι μαζικότερες συγκεντρώσεις της δεκαετίας που έγιναν στα πλαίσια της απεργίας της 8ης Μάρτη έστειλαν μήνυμα ανυπακοής απέναντι στην κυβέρνηση και στις πολιτικές της παρά το όργιο της αστυνομικής καταστολής. Εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί εργάτες, φοιτητές, μαθητές, λαός και νεολαία διαδήλωσαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και δεκάδες πόλεις σε όλη την χώρα με κεντρικό σύνθημα «οι Ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν! Οι ζωές μας πάνω απ’ τα κέρδη τους».

Το έγκλημα των Τεμπών έδειξε με τον τραγικότερο τρόπο ότι οι πολιτικές Κυβερνήσεων-ΕΕ-κεφαλαίου δολοφονούν. Ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, διάλυση δημόσιων υπηρεσιών, εντατικοποίηση της εργασίας, απαξίωση των εργαζομένων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον φόρο αίματος που κλήθηκε να πληρώσει η εργατική τάξη και η νεολαία για άλλη μία φορά. Είναι νωπή ακόμα η μνήμη των θυμάτων της πανδημίας που πέθαναν εξαιτίας της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κανονικότητα της προσαρμογής στις επιταγές της ελεύθερης αγοράς, των κερδών, της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων κόστους-οφέλους σκοτώνει. Κι ενώ τα σωματεία εργαζομένων στους σιδηροδρόμους προειδοποιούσαν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, για τα ζωτικής σημασίας προβλήματα για την ασφάλεια των μεταφορών, το μαύρο μπλοκ κυβερνήσεων, ιδιωτικών συμφερόντων, ΜΜΕ – καναλαρχών, υπό την υψηλή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδιαφορούσαν, καταργούσαν εργατικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην απεργία συνολικά με το Ν. Χατζηδάκη. Σχεδόν δεν υπάρχει πλέον απεργία που να μην κρίνεται  παράνομη από τα δικαστήριά τους.

Οι μαζικότερες, κυριολεκτικά παλλαϊκές απεργιακές συγκεντρώσεις της δεκαετίας, με την συμμετοχή δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων φορέων του κινήματος έγιναν χωρίς την «σφραγίδα» της ΓΣΣΕ που για μια ακόμα φορά στήριξε την κυβέρνηση και το σύστημα. Δεν είχαμε καμία αυταπάτη και μάλιστα οι κινητοποιήσεις αυτές δείχνουν το δρόμο για ένα άλλο εργατικό κίνημα, πραγματικά ταξικό, ανεξάρτητο μαχητικό και νικηφόρο. Μάλιστα οι πιέσεις δεκάδων σωματείων σε όλη την Ελλάδα εξανάγκασαν την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ να καλέσει νέα απεργία στις 16 Μάρτη, που το μήνυμα πρέπει να είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο, αντικυβερνητικό, ανατρεπτικό.

Θεωρούμε ότι η απαξίωση ό,τι είναι δημόσιου αποτελεί στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων και της ευρωπαϊκής ένωσης που προσπαθούν να αυξήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, δίχως να λογαριάζουν ούτε την αξία της ανθρώπινης ζωής. Μπροστά στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης που προτάσσει η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τις ευθύνες της, πρέπει να δώσουμε συνέχεια στις διαδηλώσεις οργής, απεργίας και αγώνα με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες που οργανώνονται από τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές και τις μαθήτριες στα σχολεία, τις καταλήψεις των καλλιτεχνών, τις συλλογικότητες στις γειτονιές. Μας φοβούνται γιατί αυτό το κίνημα ξεφεύγει από τις συνηθισμένες προτάσεις κυβερνητικής εναλλαγής και κοινοβουλευτικής ενσωμάτωσης.

 

Τώρα είναι η ώρα, με απεργίες και διαδηλώσεις και κλιμάκωση του αγώνα, να πάρουμε πίσω τις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες, να ανατραπεί η κυβέρνηση και η δολοφονική πολιτικής της στην οποία ορκίζονται πιστά τα κόμματα της συναίνεσης. Με αγώνες τιμάμε του νεκρούς μας! Για να ανατρέψουμε αυτό το σάπιο σύστημα.

Απαιτούμε:

•         ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ. Να επιστρέψει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όλες οι εταιρείες, αποκλειστικά στο δημόσιο και να λειτουργούν σε όφελος του λαού, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ, των ιδιωτικοποιήσεων, του ανταγωνισμού, της αγοράς.

•         Έξω η επιχειρηματική λογική του κέρδους από τις δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές. Πληρώνονται από τους φόρους μας. Υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον λαό. Δωρεάν και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλες και όλους.

•         Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου. Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής-Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία.

 
 
•         Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο και ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές. Προσλήψεις και σταθερές σχέσεις εργασίας για ασφαλείς εργασιακές συνθήκες του προσωπικού. Τεχνικός Ασφάλειας και γιατρός Εργασίας σε κάθε συγκρότημα

•         Να πληρώσουν οι ένοχοι. Οι κυβερνήσεις που διέλυσαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας. Το ιταλικό μονοπώλιο-ιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

•         Δημόσια Αγαθά (ρεύμα, νερό, υγεία, παιδεία, πρόνοια, μεταφορές κλπ.) και την πρόσβαση όλων σ’ αυτά! Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ!

•         Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου και την εκποίηση του περιβάλλοντος!

•         Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές υπηρεσίες και ανάγκες και όχι για τους εξοπλισμούς.

•         Αγώνας ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, τη διάλυση και επιχειρηματική λειτουργία των Δημόσιων Δομών σε Παιδεία – Υγεία – Ασφάλιση – ΟΕΑΔ – Μεταφορές κλπ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι “μνημονιακές υποχρεώσεις” και οι Κυβερνήσεις που τις υπηρετούν σκοτώνουν! Όχι άλλοι νεκροί στο βωμό του κέρδους.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!"

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη, 16 Μαρτίου

   

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, αποφάσισε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) με ομόφωνη απόφαση του 38ου πανελλαδικού συνεδρίου της, το οποίο διεξάγεται στο Καβούρι Αττικής, ενώ απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς, ξεκινώντας το συνέδριό της με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του συγκλονιστικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Γιατί; Ποιοι; Πώς;

Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστον νέα παιδιά. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες. Παιδιά, νέους, μεγάλους. Διαδηλώσεις, μηνύματα σε τοίχους, σε αυλές σχολείων, σε αίθουσες πανεπιστημίων έχουν κατακλύσει τη χώρα ολόκληρη. Ο καθένας, αλλά και όλοι μαζί, θέλουμε να εκφράσουμε με τον δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ' όλα την οργή γι' αυτό που συνέβη στα Τέμπη.

Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων, για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης.

Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις, δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών.

Για τη Συνομοσπονδία, τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής:

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δεν θα συμβεί ποτέ ξανά;

Οι νεκροί συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με τον θάνατό τους, όχι μόνο αποκαλύπτουν όλα όσα επιμελώς κάποιοι απέκρυπταν διαχρονικά, δηλαδή τις ευθύνες των κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών, αλλά φέρνουν στο φως και το μακάβριο άθροισμα του μακρύ καταλόγου των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και, κυρίως, ανεργία, που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη. Αυτά τα νέα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, είναι τα παιδιά της κρίσης. Αρχικά, δημοσιονομικής και μετέπειτα πανδημικής, ενεργειακής και, τώρα, της κρίσης κόστους ζωής.

Ο σιδηρόδρομος εξακολουθεί να είναι ένα μεταφορικό μέσο με εξόχως ταξικά χαρακτηριστικά. Επί το πλείστον, εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων, με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η πολιτεία, αν μη τι άλλο, οφείλει να διασφαλίσει τα στοιχειώδη. Ασφάλεια στις μετακινήσεις και ποιότητα υπηρεσιών.

Πανελλαδικό κεντρικό συλλογικό αίτημα είναι:

- Οι υπηρεσίες μεταφοράς ανθρώπων είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό.

- Οφείλουν να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο με ασφάλεια, με σεβασμό της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων τους».

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ απαιτεί και διεκδικεί για τους εργαζόμενους στις μεταφορές και το επιβατικό κοινό τα ακόλουθα:

1. 'Αμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

2. Σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

3. Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.

4. Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

5. 'Αμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.

6. Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.

7. Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές.

8. 'Αμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας.

«Όλες οι ζωές μετράνε» τονίζει η ΓΣΕΕ και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ..

 

ΑΔΕΔΥ

ΚΗΡΥΞΗ 24ΩΡΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

 

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, ενώνοντας τη φωνή των Δημοσίων Υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα για να απαιτήσουμε με τη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ:

·               Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

·               Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις