Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Qatargate: Ο Κοτσολίνο μπλόκαρε ψηφίσματα για να προστατεύει τα συμφέροντα τρίτων χωρών

Qatargate: Ο Κοτσολίνο μπλόκαρε ψηφίσματ...

Τι αποκαλύπτει έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου

Οι Βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποπτεύονται ότι ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο έλαβε χρήματα ως αντάλλαγμα για να εμποδίσει ψηφίσματα που έβλαπταν τα συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε την Τετάρτη (1/2) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Politico, ο ισχυρισμός αναφέρεται σε μία από τις δύο εκθέσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία την Πέμπτη ως μέρος μιας διαδικασίας για την άρση της ασυλίας του Κοτσολίνο και του Μαρκ Ταραμπέλα. Οι Βέλγοι εισαγγελείς ερευνούν τους ισχυρισμούς ότι νυν και πρώην ευρωβουλευτές και οι συνεργάτες τους δωροδοκήθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Η έκθεση για τον Κοτσολίνο αναφέρει: «Στη συνεχιζόμενη έρευνα φαίνεται ότι ο Αντρέα Κοτσολίνο, μετά το 2019, είναι ύποπτος ότι συμμετείχε σε συμφωνία με άλλα άτομα που συνεπαγόταν τη συνεργασία για την προστασία των συμφερόντων ξένων κρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι ήταν μέρος μιας συμφωνίας που περιελάμβανε «την αποτροπή της έγκρισης κοινοβουλευτικών ψηφισμάτων που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα αυτών των κρατών, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι εκθέσεις συντάχθηκαν από τη συμπρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς (The Left) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μανόν Ομπρί, η οποία είχε πρόσβαση σε ορισμένα δικαστικά έγγραφα από τις βελγικές Αρχές που κοινοποιήθηκαν ως μέρος του αιτήματός τους για άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών.

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Βέλγος ευρωβουλευτής Ταραμπέλα «έχει λάβει ορισμένες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ μιας τρίτης χώρας με αντάλλαγμα μετρητά», σύμφωνα με την έκθεση. «Μια μαρτυρία εναντίον του αναφέρει ότι μπορεί να έχει λάβει πολλές φορές χρήματα με το συνολικό ποσό να κυμαίνεται από 120.000 έως 140.000 ευρώ».

Ο Κοτσολίνο προήδρευε της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου με χώρες του Μαγκρέμπ, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου, και ήταν ο επικεφαλής ευρωβουλευτής της S&D για τα λεγόμενα επείγοντα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινοβουλευτικά κείμενα που δημοσιεύονται κάθε μήνα που καταδικάζουν τις παραβιάσεις σε χώρες εκτός ΕΕ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι προκαταρκτικές κατηγορίες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι δύο Ευρωβουλευτές είναι εξίσου σοβαρές με αυτές που έχουν ήδη επιδοθεί από τους εισαγγελείς στα τέσσερα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση (συμπεριλαμβανομένης της Εύας Καϊλή), ιδίως για διαφθορά, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου ψήφισαν ομόφωνα υπέρ των εκθέσεων την Τρίτη και παρόμοιο αποτέλεσμα αναμένεται στην τελική ψηφοφορία από όλους τους ευρωβουλευτές την Πέμπτη. Κατόπιν η Ρομπέρτα Μέτσολα θα ενημερώσει επίσημα τους δύο ευρωβουλευτές και τους Βέλγους εισαγγελείς για την απόφαση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις