Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Τελετή Έναρξης- Πατρινό Καρναβάλι 2023: ...

Τελετή Έναρξης- Πατρινό Καρναβάλι 2023: Kαλός ο Κουβαράς, αλλά για το Μέγαρο- Η πλατεία "κοιμήθηκε"

Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Δυστυχώς δεν λειτούργησε

THE BEST CARNIVAL 2023
/

Το έχουμε πει δεκάδες φορές. Δεν είναι στο dna της δημοτικής αρχής το καρναβάλι. Όσο καλές προθέσεις και αν έχει, στο τέλος καταλήγουμε είτε σε υπεραπλουστευμένο λαϊκό θέαμα, είτε  σε … φιλολογικό βραδινό.

Απόψε ζήσαμε το δεύτερο. Το πολυδιαφημισμένο κομμάτι Κουβαρά στην τελετή έναρξης του Καρναβαλιού 2023,  ήταν εξαιρετικό. Η αισθητική του επίσης.

Για το Μέγαρο όμως. Όχι για την πλατεία Γεωργίου. Εκεί δεν λειτούργησε. Το έδειξαν τα σχόλια στο yoυtube στη ζωντανή μετάδοση, το έδειξαν τα σχόλια στα social media, το έδειξε και η αγωνιώδης έκκληση του παρουσιαστή (δυο φορές) για χειροκρότημα προς τους αμήχανους παρευρισκόμενους επί τη λήξει του.

Ήταν περισσότερο τέχνη (υπέρ του δέοντος για το σκοπό που κλήθηκε να υπηρετήσει) και λιγότερο καρναβάλι. Αναγέννηση ναι, αλλά όχι του καρναβαλιού της Πάτρας, o κόσμος του οποίου μετά από 3 χρόνια αναμονής περίμενε μια έκρηξη ενθουσιασμού και ξεγνοιασιάς. 'Ήταν έναρξη κάποιας άλλης γιορτής που ντύνεται στα γκρί, τα μπλε και τα μαύρα, αγαπά τα vocals και έχει στόχο την παραγωγή προβληματισμού για "ψαγμένους" που αγαπούν την τέχνη -και καλά κάνουν- χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι αγαπούν και το καρναβάλι (ούτε καν στολές δεν είδαμε). 

Οι καρναβαλιστές έμειναν παγωμένοι να παρακολουθούν κάτι που με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης γιορτής, τις μνήμες και τις παραστάσεις τους,  τούς θύμιζε μάλλον θρήνο παρά χαρά και τραβούσε σε χρόνο παρέχοντάς τους μονοτονία. Ιδίως οι δεκαεξάρηδες που ήταν και η πλειοψηφία.

Και τούτο διότι κάθε γιορτή έχει τους κώδικές της, την ιστορία της, το χαρακτήρα της και το δικό της «χρωμόσωμα». Το δικό της ήχο.

Και πάνω από όλα, έχει τους δικούς της ανθρώπους.

Λοιπόν, καρναβάλι χωρίς πληρώματα  και καρναβαλιστές-χωρίς αυτούς που ξέρουν δηλαδή-  σε πρώτο πλάνο, δεν γίνεται. Της λείπει αν μη τι άλλο το κέφι. Της λείπει δηλαδή το ίδιο το πνεύμα του καρναβαλιού.

Το Καρναβάλι είναι τα πληρώματα. Όσο αυτό το κομμάτι υποβαθμίζεται, όσο δεν συνομιλούμε με τους καρναβαλιστές, δεν τους ακούμε και δεν τους δίνουμε ρόλο, τόσο θα βρισκόμαστε ενώπιον θεαμάτων στα οποία δεν θα τρέχει «αίμα» Πατρινό.

Καλός ο Κουβαράς (προσωπικά μου αρέσει και πολύ), αλλά η πλατεία κοιμήθηκε εν κατακλείδι. 

Από τις πιο άνευρες τελετές έναρξης ever.

(Υ.Γ. Από τραγούδια τώρα, μας αποτυπώθηκε το κομαντάντε. Όχι, αυτό δεν ήταν του Κουβαρά)

 Δαβάστε ακόμη:

Ψευτογιατρός: Ερευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος με εντολή Βουρλιώτη

Δυτική Ελλάδα: Νέα επιδείνωση του καιρού - Η πρόγνωση έως τη Δευτέρα

Μαγιορκίνης: Εντός Φεβρουαρίου η μείωση των κρουσμάτων γρίπης – Δεν μας ανησυχούν οι νέες μεταλλάξεις

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr