Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Α ΕΛΜΕ Αχαΐας: "Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του λαού και της νεολαίας"

Α ΕΛΜΕ Αχαΐας: "Ο Νίκος Τεμπονέρας ...

Συγκέντρωση στο σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα, την Δευτέρα στις 6:30μμ.

Η Α ΕΛΜΕ Αχαΐας σε ανακοίνωσή αναφέρει: "Ο Νίκος Τεμπονέρας το βράδυ στις 9 Γενάρη 1991 έγινε σύμβολο του λαϊκού κινήματος και ιδιαίτερα των καθηγητών, των μαθητών, των φοιτητών, της σπουδάζουσας νεολαίας. Στάθηκε στη πρώτη γραμμή του αγώνα συνεπής με τη πολιτική-συνδικαλιστική του αντίληψη, σταθερός στο συλλογικό του αξιακό σύστημα, μακριά από προσωπικές «σκέψεις» και «ηρωισμούς».

Τριάνταδύο  χρόνια από το βράδυ εκείνο του Γενάρη, φυσικά τίποτε δεν είναι το ίδιο με τότε. Μα και τίποτε δεν είναι και τόσο διαφορετικό. Η επίθεση αυτή είχε σαν στόχο την καταστολή του μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα με πολύμορφο αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών, ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου και είχε σαν αποτέλεσμα τον μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό που ακολούθησε ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, την παραίτηση του υπουργού και την απόσυρση όλων των επίμαχων νομοθετημάτων (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, απόπειρα περιορισμού του πανεπιστημιακού ασύλου).

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, υπηρετώντας επιχειρηματικά και εργοδοτικά συμφέροντα, έχει περάσει τα πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας. Η κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η πολιτική λιτότητας και υποβάθμισης της υγείας, παιδείας και κοινωνικών παροχών, η ιδιωτικοποίηση πλευρών της εκπαίδευσης σε σχολεία και ΑΕΙ, ο εξοβελισμός των κοινωνικών και οικονομικών επιστημών, η μεταγυμνασιακή κατάρτιση, η τράπεζα θεμάτων, η Ε.Β.Ε., η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. 

 Σήμερα, 32 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, διευρύνεται η λεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, με τις τιμές στα βασικά αγαθά να καλπάζουν ασταμάτητα, με την ασύδοτη αισχροκέρδεια-ληστεία στην ενέργεια να ενισχύονται με τα «pass» της κυβέρνησης, με μισθό κάτω από 800€ ευρώ στο νεοδιόριστο και τα ενοίκια σε δυσθεώρητα ύψη. Και όλα αυτά, να δημιουργούν συνθήκες πρωτοφανούς αναξιοπρέπειας για κάθε εκπαιδευτικό, εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο.


Απέναντι στο δόγμα «νόμος, τάξη, κέρδη» υψώνουμε τείχος αγώνα για τα σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα, για τα κοινωνικά αγαθά, τις ελευθερίες! Απέναντι στην βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ για την επιβολή ταξικών φίλτρων διαλογής, κατηγοριοποίησης και απόρριψης μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων μέσα από την αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση, επιδιώκοντας τον έλεγχο του συνδικαλισμού και την απαγόρευση απεργιών και διαδηλώσεων μέσα από τον νόμο Χατζηδάκη διεκδικούμε με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, για την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΟΟΣΑ, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. 

Οι μέρες που ζούμε και οι αναμετρήσεις που έρχονται στην εκπαίδευση και την κοινωνία, φέρνουν στο μυαλό τον Νίκο Τεμπονέρα. Είναι παρών στην αγωνιστική μνήμη ενάντια στη λήθη της εξουσίας, πηγή έμπνευσης και περηφάνιας για τη μαχόμενη εκπαίδευση και το λαϊκό κίνημα. Αλλά και μάθημα ιστορίας, που τονίζει ότι κανένα δικαίωμα δεν ήρθε από τον ουρανό, αλλά κατακτήθηκε με ασυμβίβαστους αγώνες που συγκρούστηκαν με την αλαζονεία της εξουσίας, και τη λογική του μικρότερου κακού.

Οι αγώνες στην εκπαίδευση ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, οι εργατικοί αγώνες στη ΛΑΡΚΟ, στη «Μαλαματίνα», στην COSCO και στην EFOOD, οι αγώνες των υγειονομικών ενάντια στην κυβερνητική αυθαιρεσία με πρόσχημα την υγεία, ο μεγαλειώδης αγώνας των φοιτητών ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, την άγρια καταστολή και το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, όλες οι μικρές και μεγάλες μάχες για ζωή και δικαιώματα και βέβαια η σημαντική συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση και τις συγκεντρώσεις της 9ης Νοέμβρη δείχνουν το δρόμο της κλιμάκωσης και της γενίκευσης της αντίστασης, ώστε να ηττηθεί η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων. Η ανατροπή της, μέσα από μαζικούς αγώνες, είναι όρος για την υπεράσπιση της ζωής και του μέλλοντος του κόσμου της εργασίας και της εκπαίδευσης. 

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας θα είναι παρούσα, στο σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα, στο διαχρονικό μνημείο του, την Δευτέρα 9/1/2023 στις 6:30μμ.

√  Για το δικό μας νέο σχολείο που ονειρευόμαστε και οφείλουμε συλλογικά να ανιχνεύσουμε, χωρίς διακρίσεις και ταξικούς-οικονομικούς φραγμούς.

√  Για τη δική μας κοινωνία, στη δική μας χώρα, κοινωνία αλληλεγγύης, δημοκρατίας, ελευθερίας και ισότητας για όλους.

√ Για την ανατροπή κάθε νεοφιλελεύθερης αντεργατικής πολιτικής κάθε Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΝΑΤΟ,  και την ρήξη με τις δυνάμεις που τις εκπροσωπούν".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις